Rastgele Konular Hakkında Bilgiler

Semizotunun Faydaları Nelerdir?

Otsu sebze ailesinden olan semizotu, içerdiği zengin mineraller ve yüksek omega-3 değeri sayesinde, oldukça sağlıklı bir sebzedir. Peki, semizotunun faydaları nelerdir? Bu soru, belirli başlıklar altında cevaplandırılabilir:

  • Kalp ve damar sağlığına iyi gelir.
  • Kötü kolesterol değerlerinin düşmesini sağlar

Semizotunun bu özelliği, içerdiği zengin yağ asitlerinden kaynaklanır. Ayrıca potasyum oranının yüksek olduğu bu şifa kaynağı sebze, kan basıncının düzenlenmesine de yardımcı olur.

Semizotunun Faydaları ile Gençleşirsiniz

Semizotunun faydaları ile gençleşirsiniz. Çünkü, demir ve bakır mineralleri yönünden yoğun İçeriğe sahip olan semizotu, kan hücrelerinin üretiminde etkindir. Demir minerallerinin kandaki oksijen hareketini hızlandırması ile vücudun ferahlaması ve rahatlaması sağlanır. Bakır mineralinin de oldukça yoğun bulunduğu bu sebzenin, düzenli tüketilmesi halinde, saç yapısını da güçlendirdiği, bilinmektedir. Yine düzenli tüketildiğinde semizotu, midede oluşan sindirim sorunlarının yavaşlamasını sağlar ve ülser gibi hastalıkların tedavisinde de oldukça olumlu etki gösterir. Bağırsak dolaşım sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. İçerdiği A vitamini sayesinde, mide ve mukoza zarlarını korur.

Üst solunum problemleri ile akciğer ve ağız içi hastalıklarının gerilemesinde de semizotunun faydaları tespit edilmiştir. Betalin pigment grubu, A ve C vitaminleri, semizotunun şifalı yapısının içindeki, önemli minerallerdir. Doğadaki şifa kaynağı olarak bilinen semizotu, lezzetli ve aromalı kıvamı ile sofraların daimî misafiridir.

Tırnak ve kemik yapısından, zihin ve beden sağlığına kadar, insan vücudunun hemen hemen, her aşamasında, semizotunun faydaları görülebilir. Kalsiyum, magnezyum ve manganez türü minerallerin bolca bulunduğu semizotunu tüketmek, kemik sağlığının korunması açısından da oldukça yararlıdır. Bu mineraller, kemik dokusunu güçlendirdiği için osteoporoz gibi kemik erimesine karşı vücut, daha dayanıklı hale gelir. Genellikle, yoğurtla karıştırılıp salata kıvamında tüketilen semizotu, ıspanak tarzı yemeği yapılarak da tüketilebilir.

Semizotunun Faydaları Saymakla Bitmez

“Semizotunun faydaları saymakla bitmez” denirse, çok abartılmış olmaz. Otizm, dikkat eksikliği, hiper aktivite sorunlarından, gelişim bozukluklarına kadar pek çok rahatsızlığın gerilemesinde, semizotunun faydalı olduğu görülmüştür. Kalori oranı oldukça düşük olduğu için tüketiminde miktar sorunu yoktur. Ayrıca semizotu:

  • Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
  • Zengin vitaminli yapısı ile yorgunluğa iyi gelir.
  • Bağışıklığı güçlendirir.
  • Suyu kaynatılarak içilirse, isilik ve çıban türü deri rahatsızlıklarında, rahatlatıcıdır.
  • Merhem gibi bir kıvama getirilip, yanık cilde sürülürse, ağrıyı alır.
  • Bağırsak sisteminde oluşan kurtçukların dökülmesinde de yardımcı olur.
  • Cilt kırışıklığının azalmasında ve lekelerin tedavisinde etkindir.
  • Kansızlığın tedavisinde olumlu sonuç verir.
  • Doğal idrar sökücüdür.
  • Düzenli tüketilirse, rahatlatır ve uyku düzeninin sağlanmasına yardımcı olur.
  • Stres ve gerginlik halinin azalmasını sağlar.
  • Omega-3 içerdiği için kılcal damarları onarır ve cilde tazelik verir.
  • Ten renginin daha parlak olmasını sağlar.
  • Semizotu aynı zamanda güçlü bir antioksidandır.
  • İltihaplı sivilce ve akne tedavisinde yararlıdır.
  • Sahip olduğu karatenoid ve A vitamini ile deri sağlığının korunmasında da yardımcı etkiye sahiptir.

Yoğurtlu semizotu kürünün, kilo vermeye yardımcı olduğu da bilinmektedir. Göz sağlığını koruyucu etkisi olan A vitamini, semizotunda bolca vardır. Bu özelliği, semizotunun, göz rahatsızlığı yaşayanlar tarafından da yoğun olarak tüketilmesine sebeptir. Kanserojen etkisi olan zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcıdır. Yüksek oranda lif içerir ve mide sağlığı için faydalıdır.

Semizotu Nasıl Tüketilmelidir?

Semizotunun faydaları, çiğ olarak tüketildiğinde daha fazla hissedilir. Yoğurt ile karıştırılıp, çiğ olarak yemek, yaygın tüketim şeklidir. Sapları ve yaprakları ile bütün olarak tüketilmeli ve çok fazla pişirilmemelidir. Yaz aylarının gelmesi ile doğada, tarla ve bahçelerde yeşeren semizotunu, sofralardan eksik etmeyerek, sağlıklı bir beslenmenin ilk adımı atılabilir.

Semizotunun Faydalı Yemek Tarifleri

Lezzet ve şifa deposu olarak sofraları süsleyen semizotu, nefis yemek tarifleri ile de sunulabilir. Semizotu kullanarak yapabileceğiniz birkaç yemek tarifi önerisi ise şöyle:

  • Semizotu çorbası: 1 bardak mercimek, 1 adet kuru soğan, biber salçası, sarımsak ve bir bağ semizotu ile hazırlanan çorbanın tadı, oldukça güzeldir. Semizotunun yararlarını bu çorba sayesinde de hissetmek mümkündür.
  • Yoğurtlu semizotu yemeği: Ispanak yemeğine benzer bir yemek olan bu tarifte, otlar pişirilir ve yoğurtla birlikte servis edilir. Hem lezzetli hem de oldukça sağlıklı bir tariftir.
  • Semizotu salatası: Taze semizotu, sap ve yaprakları ile yıkanıp kopartılarak, sarımsaklı yoğurt ile servis edilir. Yemeklerin yanında ferah ve yoğun lezzeti ile oldukça sevilerek tüketilir. Semizotunun faydaları arasında bu tarif en fazla önerilen yemek türüdür.

Dilerseniz Gül Yağının Faydaları Nelerdir? sorusunu cevaplamış olduğumuz içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Zengin potasyum kaynağı olan semizotu, bu özelliğinden ötürü kan sulandırıcı ilaçlar kullanılırken, tüketilmemelidir. 100 gramında 32 kalori bulunan bahar mevsiminin bu yeşil sebzesi, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde yıl boyu gönül rahatlığı ile tüketilebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu