Rastgele Konular Hakkında Bilgiler

Rüya Tabirleri (Rüyaların Manaları)

Rüya tabirleri tarih boyu insanların inandığı ilgi alanlarından birisi olmuştur. Bu serüven Antik Yunan’dan Mısırlılara kadar uzamış ve rüya tabirleri kimi zaman tarihsel olguları dahi etkilemiş kimi zaman da meraktan öteye geçmemiştir.

Günümüzde insanlar halen rüyalarının tabirini merak etmekte, anlam arayışı içinde bu tür bilgilerin derlendiği kitaplar yardımı ile rüyalarını yorumlamaktadırlar. Bazı insanlar ise rüyalardaki ipuçlarını derleyerek kendi rüya tabirlerini oluşturmuştur.

Rüya Tabiri Nasıl Yapılmaktadır?

Rüya tabirlerinin nasıl yapılmakta olduğu konusunda İslami kaynaklar ve psikiyatri kapsamında yapılan çalışmalar dikkat çekmektedir.  Ancak bunlar rüya tabiri hakkında farklı yorumlar beyan etmektedirler. Bu yüzden rüya tabirinin nasıl yapıldığı noktasında farklı ifadeler bulunur. Farklı rüya tabiri yapmakta olan kaynakları inceleyelim:

İslami Kaynaklara Göre Rüya Tabiri

İslami kaynaklara dayalı olan rüya tabirlerini incelediğimizde bunun tarihsel belgelerine ulaşmaktayız. Ve burada söz konusu olan 4 peygamberdir. Bu peygamberler, Hz. İbrahim, Hz. Yusuf, Hz. Yakup ve Hz. Muhammet’tir. Bunlar arasında Hz. Yusuf’un rüya tabirleri öne çıkmaktadır. Zira Hz. Yusuf’un zindandan hükümdarlığa geçmesi Kur’an-ı Kerim’de dahi anlatılmaktadır.

İslami kaynaklar, rüya tabiri yapan kişinin bu işin ehli olması gerektiğini ifade ederler. Rüya tabirini merak eden insanların bu tabiri öğrenmek için yalnızca bu insanlara başvurması gerekmektedir.

Bu konuda bazı hassas noktalar vardır. Mesela, rüya anlatılınca hemen tabiri yapılmamalıdır. Rüya tabiri yapacak olan kişi, rüya hakkında düşünmelidir. Ayrıca rüya tabir edecek olan kişi rüyanın salih rüya mı, bilinçaltı mı ya da şeytani rüya mı olduğunu bilmelidir. Çünkü sadece salih rüyanın tabiri yapılır. Rüyayı tabir eden kişi, ona rüyasını anlatan kişiyi etkileyeceğini göz önünde tutmalıdır. Aynı zamanda rüya tabiri yapacak olan kişi ahlaklı ve Allah’tan korkan, haramdan kaçınan bir insan olmalıdır.

İslami kaynaklara göre rüya sahibi kötü rüya gördüyse bunun tabirini yaptırmamalı ve kimseyle paylaşmamalıdır. Ayrıca tam hatırlanmayan rüyalarda anlatılmamalıdır.

Psikiyatri Kaynaklarına Göre Rüya Tabiri

Psikiyatri kaynakları tarafından yapılan rüya tabirleri, İslami kaynakların yaptığı rüya tabirlerinden çok faklı olmaktadır. Özellikle psikiyatri kaynaklarından olan psikanaliz oldukça farklı rüya tabirleri yapmaktadır. Psikanalizde rüya tabiri, rüyalarda görülen birtakım semboller ve bilinçaltında bulunan düşünceler kullanılarak yapılır.

Freud’a göre rüyalar gereksinim ve arzuları yansıtır. Yani rüyalar bilinçaltını gözler önüne serer. Psikanaliz kaynaklarının yaptığı rüya tabirleri İslami kaynaklarla karşılaştırıldığında birbirinden farklı olan rüya tabirleri elde edilir. Kısacası psikanaliz rüya tabirlerinin insanların karakter ve kişilik özelliklerini belirttiğini ve bu kapsamda rüya tabiri yapılması gerektiğini ifade eder.

Psikanalize göre rüyada görülen semboller genelde tüm insanlar için aynı şeyi ifade eder. Bu yöntemde kullanılan semboller tüm insanlar için aynı anlamı ifade ederken nadirde olsa bazı sembollerde kişiye has özellikler taşır. Ayrıca psikanaliz rüyaları bilinçaltına girmek için kullanır.

Mesela rüyada görülen kaplanın rüya tabiri, kimi insan için korkuyu kimi insan içinde gücü ifade eder. Buna göre insanlar, mutluluk, heyecan, aşk, korku hissettiğinde bilinçaltında çok değişik görüntüler oluşturmaktadırlar. Bu yüzden rüya tabirleri bu konudaki kitaplar baz alınarak yapılmamalıdır. Ayrıca rüya tabirini yapan kişi rüyayı gören kişi hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Aksi takdirde yapılan rüya tabiri yanlış olabilir.

Rüya Tabircisinin Sahip Olduğu Özellikler

Rüya tabiri yapabilen kişilerin bazı özelliklere sahip olması gerekir. Bu özellikler şöyle ifade edilebilir:

  • Rüya tabiri yapan kişi, rüyasını yorumladığı kişinin rüya tabirinden etkileneceğini dikkate almak zorundadır.
  • Rüya tabircisi, Kur’an-ı Kerim ve hadisler hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Aynı zamanda diğer ilimlerden de haberdar olması gerekir.
  • Rüya tabiri yaparken rüya yorumunu her zaman iyiye yormalıdır.
  • Yorumlanacak rüya sadık olmalıdır. Ve bunun dışında rüya tabir etmemelidir.
  • Rüya sahibinin tam hatırlamadığı rüyayı tabir etmemelidir.

Ünlü Olan Rüya Tabircileri

Bugüne kadar bilinen en ünlü rüya tabirciler şunlardır:

  • Peygamberler: Yakup, Hz. Yusuf, Hz. İbrahim ve Hz. Muhammed.
  • Filozoflar: Aristoteles, Ebü Zeyd el-Belhi, Mihradiris.
  • Tabibler: Calinus, Ahran, Zekeriyya er-Razi, Bukrat.
  • Yahudilerden: Yahya b. Ahdıb, Hesimur, Adıl Malik Nuşirvan.

Rüya Tabirlerinin İslamiyet’te Yeri

İnsan hayatının önemli bir kısmı uykuda geçmektedir. İnsanların bir kısmı gördüğü rüyaları önemsemez ama diğer bir kısmı da önemseyerek rüya tabirlerini öğrenmek ister. İslamiyet’te rüya tabirleri dendiğinde Hz. Yusuf’un yaptığı rüya yorumu akla gelir.

Birtakım İslam alimleri uykuda görülen rüyaları meleklerin gösterdiğini ve o rüyalar sırasında o insanın ruhunun yolculuk yaptığını söylemişlerdir. Rüyayı gören insanın ise uyandıktan sonra az da olsa bunu hatırladığını belirtirler.

İslamiyet’te görülen rüyalar üçe ayrılır. Bu rüyalar; salih rüya, şeytani rüya ve bilinçaltı rüyası şeklindedir. Salih rüya haberci rüyadır. Şeytani rüya, üzülmemize ve korkmamıza neden olan rüyalardır. Bu rüyaların görülme nedeninin şeytan vesvesesi olduğu kaydedilir.

Dilerseniz rüyada yılan görmek ne anlama gelir? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Bilinçaltı rüya ise, kişiyi meşgul eden şeylerin görüldüğü rüyadır. Hz. Muhammed bir hadislerinde şöyle buyurmuştur: “Sizden birisi hoşlandığı bir rüyayı görmekteyse o Allah’tandır. Bunun için Allah’a şükretsin ve o rüyayı anlatsın. Hoşuna gitmeyen bir rüya gördüyse o da şeytandandır. Kimseye anlatmasın, şerrinden Allah’a sığınsın. O rüya ona zarar veremez.” Rüya tabirlerine değindiğimiz içeriğimiz bu şekildeydi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu