Rastgele Konular Hakkında Bilgiler

Regresyon Analizi Nedir?

Çoğu iş yerinde veriye dayalı kararlar verilir. Peki verilen tüm verilerin kolaylıkla ve doğru bir şekilde nasıl analizinin yapabileceğinizi biliyor musunuz? Bu analizlerin yapılmasına regresyon analizi deniliyor. Sizler de “Regresyon analizi nedir?” sorusuna cevap arıyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Cevapveriyorum.net olarak okuyucularımız için bu konu üzerindeki araştırmalarımızı sizlere sunuyoruz.

Regresyon Nedir?

Regresyon, genelde finans ve yatırım sektörlerinde kullanılmaktadır. Bir bağımlı değişken ile birkaç bağımsız değişken arasındaki ilişkideki gücü ve niteliği belirlemeye çalışan istatiksel terime regresyon denir.

Regresyon Analizi Nedir?

Regresyon analizi, bağımlı değişkenler ile bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiyi doğrulamak için kullanılan istatiksel araca denmektedir. Spesifik olarak, bağımlı değişkenler ile bağımsız değişkenler arasındaki değişimlerin nasıl gerçekleştiğine odaklanır. Aynı zamanda değişkenlerin arasındaki ilişkinin modellenmesine de yardımcı olur.

Eğer iki değişken bulunuyorsa, tahminin temelini oluşturan değişken bağımsız değişkendir. Değeri tahmin edilebilecek olan değişken ise bağımlı değişken olarak ifade edilir.

Örnek olarak, A, B ve C bağımlı değişkenleri ve D bağımsız değişkeninin olduğunu varsayalım. Siz burada A, B ve C’nin D bağımsız değişkenini nasıl etkilediğini öğrenmek istiyorsunuz. A’nın değeri artarsa, D üzerinde diğer değişkenlerden daha fazla etkisi olur mu? ya da C değeri azalırsa, D üzerinde diğer değişkenlerden daha farklı bir etkisi olur mu? gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Regresyon analizinin çeşitli türleri bulunmaktadır. Bu türler şunlardır:

  • Doğrusal regresyon
  • Kademeli doğrusal regresyon
  • Polinomsal regresyon
  • Lojistik regresyon
  • Ridge regresyon
  • Lasso regresyon
  • Kantil regresyon
  • Elastik net regresyon
  • Sıralı regresyon

Bu türlerden en çok kullanılan doğrusal regresyonlardır.

Doğrusal Regresyon Nedir?

İki değişkenin arasındaki ilişkiyi göstermeye çalışan istatiksel analize doğrusal regresyon denir. Doğrusal regresyon belirli veri noktalarına bakarak bir eğilim çizgisi çeker. Doğrusal regresyon yardımıyla kanser teşhisi ya da hisse senedi fiyatları gibi verilerdeki eğilimlerin tahminine dayalı bir model oluşturulabilir.

Doğrusal regresyon, analitik için önemli araçlardan birisidir. Bu teknik, veri noktasında eğilim çizgisi çekmek için istatiksel hesaplamaları kullanır. Trend çizgisi, cilt kanseri teşhisi konmuş kişi sayısından herhangi bir şirketin finansal performansına kadar çeşitlenebilir. Doğrusal regresyon, bağımsız değişken ile bağımlı bir değişken arasındaki ilişkiyi gösterir.

Doğrusal regresyon birkaç yolla hesaplanabilir. En yaygın kullanılan hesaplama tekniklerinden birisi, en küçük kareler yöntemidir. En küçük kareler yönteminde, verilerdeki bilinmeyen değişkenler tahmin edilir ve veri noktaları ile eğilim çizgisi arasındaki dikey mesafelerin toplamı hesaplanır.

Doğrusal regresyonları hesaplamak oldukça karmaşık bir hal alabilir. Excel, R, MATLAB ve Mathematica gibi yardımcı araçlar sayesinde doğrusal regresyon modellerini hazırlamak daha kolay hale gelir.

Regresyon Analizi Hangi Alanlarda Kullanılır?

Regresyon analizinin çeşitli kullanım alanları bulunmaktadır. Bu alanlar şu şekildedir:

  • Tahmin
  • CAPM
  • Rekabet karşılaştırma
  • Güvenilir kaynak

Regresyon analizinin kullanım alanları olarak yukarıdakiler örnek olarak gösterilebilirken, en yaygın kullanım alanı tahmin üzerinedir.

Tahmin

İşletmeler regresyon analizlerini genelde, gelecekte olabilecek fırsatları ve tehditleri bulmak için kullanılır. Örnek olarak talep analizi ile bir müşterinin satın alma olasılığı yüksek ürünlerin miktarını tahmin eder.

Ancak söz konusu iş olduğu zaman, sadece talep tek başına bağımlı değişken olmayabilir. Regresyon analizi doğrudan gelirden daha fazlasını öngörebilir. Örnek olarak, bir reklam panosunun önünden geçen tüketicilerin sayısını tahmin ederek reklam için en yüksek teklif tahmin edilebilir.

CAPM

Bir varlığın getirisi ile ilgili piyasa risk primi arasında bağlantıyı kuran CAPM, doğrusal regresyon modeli ile tahmin edilir. Aynı zamanda kurumsal getirileri ve performansı tahmin etmek için de finansal analizde sıkça kullanılır.

Rekabet Karşılaştırma

Bir işletmenin finansal performansını belirlemek ve belirli bir rakibi ile karşılaştırmak için kullanılır. Aynı zamanda iki firma arasındaki hisse senedi fiyat karşılaştırmalarını belirlemek için de kullanılabilir ve hangi noktaların firmanın satışlarını olumlu yönde etkileyeceği hakkında fikir sahibi olmasını sağlar. Bu teknik yardımıyla birçok küçük işletme hızlı bir şekilde başarıya ulaşabilir.

Dilerseniz Borsa Nasıl Oynanır? sorusunu cevaplamış olduğumuz içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Güvenilir Kaynak

Çoğu işletme ve üst düzey yöneticiler, iş kararlarını daha iyi vermek ve varsayımları azaltmak için regresyon analizlerini kullanır. Yöneticiler, verileri filtrelerken ve iyi kararlar verirken regresyon analizlerinden yararlanmayı tercih ederler.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu