Sağlık Hakkında Merak Edilen Başlıklar

Gülseren Budayıcıoğlu Kimdir?

Ankara 1947 yılı doğumlu Gülseren Kavas bilinen adıyla Gülseren Budayıcıoğlu, son günlerde sıkça adını duyduğumuz bir psikiyatr. Ancak popüler olması ilk olarak sunuculuğu ve yazarlığı ile olmuştur.

Bunun yanında çok yönlü kişiliğinden dolayı çeşitli alanlarda eserleri de mevcuttur. Özellikle son dönemlerde kitapları; İstanbullu Gelin, Kırmızı Oda, Doğduğun Ev Kaderindir, Camdaki Kız ve Masumlar Apartmanı gibi Türk dizilerine ilham olmuştur. Peki, uzun zamandır gündemde olan Gülseren Budayıcıoğlu kimdir?

Gülseren Budayıcıoğlu, üç çocuklu bir ailenin ilk çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Mustafa ve Yükselen adlı iki erkek kardeşi bulunur. Kendi deyimi ile sevecen bir baba ile fedakar bir ve otoriter bir annenin evladıdır. Donanımlı ve bilgili bir birey olan Budayıcıoğlu, ortaokul, lise eğitimini TED Ankara Koleji’nde tamamladı. Lisans eğitimini ise Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde aldı. Lisans eğitimini sürdürürken TRT’nin spikerlik sınavını kazandıktan sonra sunuculuk yapmaya başladı. Mezuniyetinden sonra spikerlik yapmak istedi ancak televizyon kariyeri ve doktorluk arasında seçim yapması istendi. Gelin sizinle birlikte akademik hayatı ve sunuculuk kariyeri arasında tercih yapmak zorunda kaldı. “Gülseren Budayıcıoğlu kimdir?” sorusuna cevap bulmak için onun dikkat çekici hayatına daha detaylı göz atalım.

Spikerlik ve Akademik Kariyeri Arası Seçim Yapması İstendi

TRT televizyonunu faaliyete geçtiğinde Gülseren Budayıcıoğlu lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde sürdürüyordu. Ancak okul hayatının yoğun temposuna rağmen TRT tarafından açılan spikerlik sınavına katılarak başarılı oldu. 1965 senesinde ilk spikerlik deneyimini TRT’de gerçekleştirdi.

Ankara Üniversitesi’deki hocaları ve arkadaşları Miss TRT lakabını taktı. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı. Sürekli olarak doktorluk ve spikerlik arasında seçim yapması gerektiği baskılarına maruz kaldı. Mezun olduğu 1972 yılının Eylül ayından sonra asistan olmaya karar verdi. Severek yaptığı spikerliği Kasım 1972’de bıraktı. Vakit kaybetmeden aralık ayında asistan olarak akademik kariyerine başladı. Asistan olarak görev yaparken TRT’de aktif bir şekilde yer almak isteyen Budayıcıoğlu, dönemin hukuki engellerine takıldı. Nitekim asistanlık kariyerini yarıda bırakmak zorunda kaldı.

Engellerle Dolu TRT Kariyeri

1973 yılında akademik hayatını ve spikerliği aynı anda yürütmek isteyen Gülseren Budayıcıoğlu asistan olarak görev aldığı üniversitenin o dönemki dekanı Prof. Dr. Rıdvan Ege istediğini reddeden bir açıklama yapması sonucunda hayal kırıklığına uğradı. Asistanlık yaparken aynı zamanda TV’de yer almasına hukuki olarak izin verilmedi.

İzin alamadığı halde aynı ay bayramda televizyonda iki program sundu. Üniversitesideki asistanlık görevi hukuki engeller sonucu sekteye uğramadan önce birkaç programı kaçak olarak sundu. Gülseren Budayıcıoğlu tarafından sunulan programlara dekan Ege’nin denk gelmesi üzerine araştırmalar resmi olarak başladı. Zamanın tv nöbetçi müdürlüğü olarak adlandırılan sorumlu biriminden çekimin tarihini öğrenen Rıdvan Ege programların kaçak olarak sunulduğunu kanıtladı. Budayıcıoğlu’na asistanlık görevini yaparken başka bir işte çalışmaktan soruşturma açıldı. Asistanlıktan uzaklaştırılan Gülseren Budayıcıoğlu TV’de çalışmaya tamamen dönüş yaptı.

Asistanlık Kariyerinin Devamı

Soruşturmadan sonra 4 yıl aralıksız spikerlik yapan Gülseren Budayıcıoğlu, 1977 senesinde Psikiyatri alanında uzmanlığını Hacettepe Üniversitesi’nden aldı. Yine aynı üniversitede 5 yıl boyunca öğretim görevlisi olarak görev aldı. Sonunda istediği şekilde psikiyatriyi ve sunuculuğu bir araya getirerek önemli projelere imza attı. O dönem Hacettepe Üniversitesi ve TRT iş birliğiyle hazırlanıp sunulan çeşitli hastalıklar ve toplumsal sorunların ele alındığı uzman kişilerin konuk olduğu İnsan ve Dünyası isimli programı sundu.

Yazarlık Kariyeri

Yazarlığa ilk olarak 2004 senesinde kitapları Madalyonun İçi, Bir Psikiyatristin Not Defteri ile başladı. Bu iki eser kısa hikayelerin bir ayası getirilmesinden oluşur. Psikiyatrik vakaların sorunlarını ele alan bu kitaplar oldukça ilgi görür. Nitekim bu eserlerden sonra Hayata Dön isimli kitap ile bir adet hikayeyi tüm ayrıntıları ile ele aldı. 2019 yılında okuyucuya sunulan Camdaki kız romanı ve ilk dört kitabını psikoterapi olarak adlandırılan bir uzmanlık alanına göre yazdı. Tanık olduğu gerçek vakaları öyküleştirip kaleme döken Gülseren Budayıcıoğlu okuru heyecanlandıran kalemi ile ilgi çekti.

Dizilere İlham Kaynağı Olan Gülseren Budayıcıoğlu Kitapları

Kitaplarının dikkat çekmesi ile birlikte 2017-2019 yılları arasında Star TV’de İstanbullu Gelin dizisi Hayata Dön adlı romanından esinlenerek izleyiciye aktarıldı. 2019-2021 yıllarında yayınlanan TV8 dizisi olan Doğduğun Ev Kaderindir ise Camdaki Kız adlı Budayıcıoğlu romanından esinlenmiştir. Türk televizyon dizilerine yön veren ve izleyiciyi ekrana kitleyen TV8’deki Kırmızı Oda ve TRT 1’deki Masumlar Apartmanı da 2020 yılında yayınlanmaya başlayan iki ayrı dizidir. Bu diziler de Madalyonun İçi ve Bir Psikiyatristin Not Defteri uyarlamalarıdır.

İzleyici tarafından beğeni ve bütün talep gören Gülseren Budayıcıoğlu aynı adlı romanından uyarlanan bir diğer dizi ise Camdaki Kız’dır. 2021 yılında Kanal D ekranlarında yayınlanıyor.

Dilerseniz Sabire Aydemir Kimdir? sorusunu cevaplamış olduğumuz içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Gülseren Budayıcıoğlu yazdığı son kitabının ismini ise Kırmızı Pelerin olarak açıkladı. Okuyucu kitlesi tarafından büyük bir merakla beklenen kitap, dizi uyarlaması olarak eserlerini takip eden kitlede de büyük heyecan yarattı.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu