Dünya’dan Haberler

Puja Ritüeli Nedir?

Dünya üzerinde bulunan birçok farklı din ve inanış biçiminin göstergeleri de birbirinden farklıdır. Bağlı oldukları duygu, dua ediş çeşitliliği ve dua iletmek için kullanılan yollar her toplumda farklılık göstermektedir. Hindistan’da uygulanan ritüellerden biri olan Puja’da tapınmanın ve inandığını göstermenin çeşitli şekillerini içinde barındıran bir ritüel. “Puja ritüeli nedir? Hangi amaçla Puja ritüeli yapılır?” gibi soruların yanıtlarını içeriğimizde detaylandırdık.

Ritüeller, inanmak ve bağlılık insanın manevi yönünü destekleyen şeyleri bulma yolunda yardımcılardan sadece birkaçı. Neye inandığımızın ve bunu hangi yollar ile yaptığımızın hiçbir önemi yok. Çoğu inanç sistemi bunu belirli kalıplara ve ritüellere bağlasa da inanmanın ve dua etmenin onlarca çeşidi mevcut. Bu çeşitlerden biri de Puja. Hinduizm’de yeri bulunan ve kelime anlamı olarak ibadet anlamına gelen Puja’yı sizler için inceledik.

Puja Nedir?

İbadet etmenin temelinde kendinden daha üstün bir varlığa saygı duyulur ve onunla dua yoluyla iletişim kurulduğuna inanılır. Bu inanışın göstergeleri ise namaz, kutsal suda yıkanma, kutsal mekanları ziyaret etme ve Puja gibi ritüeller olabilir. Dinlere ait ritüel ve kalıplaşmış ibadet şekilleri uzun yıllar boyunca kültür sayesinde taşınarak günümüze gelmiştir.

Günümüzde hala varlığını sürdüren Puja ritüeli ise spesifik bir ritüel değildir. Hindistan halkının özenerek gerçekleştirdiği bu ritüelin temelinde özenerek dua etmek yatar. Kısa ya da tören ile gerçekleştirilen ibadetlerin tümüne Puja denir. Puja ritüeli evde kendiniz ya da tapınakta toplu olarak gerçekleştirilebilmektedir.

Puja Ritüeli Kavramları

Puja’nın temelinde zihnin en saf ve dış etkenlerden arınmış hali ile yüce olana inanma vardır. Puja genelliğinde yapılacak spesifik ritüeller ile dileklerinizi dile getirebilirsiniz. Her dileğe özgü Puja ritüelleri sayesinde konuya daha net yaklaşıp odaklanma imkânınız artar. O an neye ihtiyacınız varsa ve ne için kolaylık diliyorsanız onu bir simge ile bütünleştirerek başlamanız yeterlidir. Başlıca bilinen Puja türleri şunlardır:

  • Aarti: Tapınmanın en neşeli en içten hallerinden biri olan bu Puja ritüelinde şarkılar ön plandadır.
  • Jagarana: Manevi bir nöbet olan Jagarana şarkılar eşliğinde ibadet nöbetinin tutulmasıdır.
  • Homa: Ateş Puja’da da kutsaldır. Bu Puja ritüelinin temelinde kutsal ateş ile Tanrıya sunulan adak vardır.

Puja ritüellerinden bazıları bunlardır. Farklı konularda farklı ortamlarda düzenlenen Pujalar da mevcuttur.

Puja Ritüeli Nasıl Yapılır?

Puja ritüeli tapınakta ya da bireysel olarak yapılır demiştik. Puja’da önemli olan tanrıyı simgeleyen bir objenin bulunmasıdır. Ritüellerde, yogada kitap okuma da ya konsantre gerektiren herhangi bir odaklanma anında bunu başarmak bir hayli zordur. Odaklanmak için sessizlik sağlanmalı, uyarıcılar etraftan kaldırılmalıdır. Bu odaklanma durumunu kolaylaştırmak için yapılan şeylerden biri de bir objeden destek alınmasıdır.

Temelinde aynı mantığın bulunduğu odaklanma konusunda ders çalışırken mum yakarak sakinleştiğinizi ve odaklanmanızın kolay olduğunu fark edebilirsiniz. Puja ritüelinde de bir imge sayesinde odaklanarak ve tanrının yansıması olarak kabul edilen objeler yapılan ibadetlerde derinliği beraberinde getirir. Puja’nın yaklaşımlarından birinde de Tanrı’ya bir misafir gibi davranıldığı kayıtlara geçmiştir. Misafir ağırlama da olduğu gibi kaynaklar ve imkanlar sunulduğunda misafiri en iyi şekilde ağırlamak ve onu memnun etmek isteği yatmaktadır. Puja ritüelleri sırasında da özenerek Tanrı’ya en yakın şekilde dua etmek, ona hediyeler sunarak memnun etmek ve saygı temeli bulunur.

Puja Ritüeli Zamanları

Ritüeller söz konusu olduğunda çoğunlukla belirli zamanlar ve gökyüzü hareketleri beklenilmektedir. Puja ritüelinde belirli bir zaman söz konusu değildir.  Kişi kendini duaya ihtiyaç duyarken bulduğu anda bunu gerçekleştirebilir.

Dilerseniz Türk Halk Müziği Sanatçılarına değindiğimiz içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Belirli zaman ve topluluklarla bir araya gelinerek toplu dua olarak gerçekleştirilen Pujalarda mevcuttur. Ancak kişinin kendine çekildiği ve dua gereksinimi duyduğu zamanlar için herhangi bir topluluğa ihtiyacı yoktur. Puja ritüeli için zaman belirtilmese de sabah saatlerinin enerjisine özen gösterilmektedir. Müslümanlıkta da örnekleri bulunan ve sabahta hayır vardır şeklinde dillerde dolanan sabah güzellikleri Puja’da da mevcuttur. Günlük Pujalar için tercih edilen sabah zamanları tercihi daha fazladır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu