B12 Eksikliği Belirtileri
Ciddi boyutlara ulaşana dek fark edilmeyen ya da önemsenmeyerek tedavi edilmeyen B12 vitamini eksikliği, sinir sistemi ile beyinde kalıcı ve ciddi hasarlara yol açmaktadır. B12 eksikliği belirtileri içinde başta depresyon olmak üzere pranova ve sanrılar, hafıza kaybı, odaklanma sorunu, bilinç kaybı, uykusuzluk, denge bozukluğu, kansızlık, idrar kaçırma, tat ve duyu kaybı bulunmaktadır.
B12 vitamini eksikliğinin diğer belirtileri arasında kabızlık, kilo kaybı ve iştahsızlık yer almaktadır. B12 eksiklik belirtileri şiddetlendiğinde ayak ve ellerde karıncalanma, uyuşma gibi nörolojik değişiklikler olmaktadır. Hatta bazı vakalarda kişi hareket ederken denge kuramamaktadır. Çevresinde olan diğer insanlardan destek almadığı takdirde denge sağlayamadığı için düşmektedir.
B12 Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
B12 vitamini eksikliği hafife alınamayacak olan belirtiler kendini gösterir. Mesela, baş ağrısı belirtisi ile kendini göstereceği gibi kilo kaybı belirtisi ile de ortaya çıkabilir. B12 eksikliğinin en önemli belirtilerinden birisi anemidir. Anemi, dokulara oksijen taşımakla görevli ve kanda dolaşmakta olan kırmızı kan hücrelerinin az olması ya da oksijen taşıyan hemoglobin molekülünün üretiminde sorunlar oluşmasıdır. Bu olay sonucu kan, dokulara yetecek kadar oksijen taşıyamamaktadır. B12 eksikliği belirtilerinde anemi öne çıkmaktadır. “B12 eksikliği nasıl anlaşılır?” sorusunun cevabı şöyledir:
- Bedenen yorgunluk duyma,
- Kişinin günlük rutinini yerine getirmesine engel olan halsizlik,
- Kilometrelerce koşmuş gibi nefes nefese kalma,
- Aniden gelen bayılma hissi,
- Ağrı kesicilerin etkisinin olmadığı baş ağrısı,
- Genel bir İştahsızlık,
- Dikkat çekecek denli fazlalaşan ve başlıca belirti olan unutkanlık,
- Çok fazla miktarda saç dökülmesi,
- Ruh halinde bozukluk, dengesizlik, mutsuzluk,
- Rutin şekilde devam eden aşırı sinirlilik,
- Tüm vücutta olan üşüme,
- El ve ayaklarda uyuşma,
- Sebepsiz kalp çarpıntısı,
- Ağızda oluşan yaralar (aftlar)
- Cilt kuruluğu ve cansızlaşan bir cilt,
- Sebepsiz aşırı kilo kaybı.
Nadir Görülen B12 Eksikliği Belirtileri
B12 eksikliği anemi ve diğer pek çok belirtiye sebep olmanın yanı sıra aşağıda bulunan belirtilere de sebep olabilmektedir. Bunlar şu şekilde sıralanır:
- Ciltte oluşan soluk sarı renk,
- Ağrılı ve kızarık dil,
- Yürüme ve hareket etme şeklinde değişiklik,
- Ayak ve ellerde karıncalanma,
- Bozulmuş görüş.
B12 Eksikliğinin Psikolojik Belirtileri
B12 vitamini eksikliği belirtileri, B12 vitamini vücut tarafından yeterli alınmadığında ortaya çıkmaktadır. Normalden biraz daha düşük olan B12 vitamin seviyeleri psikolojik belirtileri arasında dahi akıl karışıklığı ve hafıza problemleri olmaktadır.
B12 vitamini eksikliği psikolojik belirtileri arasında olan psikoz, bunama ve mani hastalığının gelişme oranı çok yüksektir.
B12 vitamini eksikliği belirtileri fizyolojik olduğu kadar B12 eksikliği psikolojik belirtileri de bulunmaktadır. Bu belirtiler şunlardır:
- Kişinin sebepsiz yere depresyon geçirmesi,
- Düşünme ve davranış şeklinde oluşan değişiklik,
- Hafıza, yargılama, anlayış gibi bilişsel kabiliyette azalma,
- Aşırı öfke nöbetleri geçirmek,
- Sürekli devam eden sinirliliktir.
B12 Eksikliği Belirtileri Nelere Sebep Olur?
B12 eksikliği belirtilerinin neden olduğu hastalıklardan birisi anemidir. B12 eksikliği tedavi edilmemiş ve anemisi ağırlanmış hastalarda dokulara oksijen taşınma kapasitesi azalmıştır. Kalp bu azalmayı telafi etmek için fazlasıyla hızlı çalışmakta ve nabzın artmasına neden olmaktadır.
Kalbin hızlı çalışmasının ve nabzın artmasının uzun zaman devam etmesi sonucunda ise kalp güçlü olan kasılma yeteneğini kaybetmektedir. Bu durumda ise kalp yetmezliği gelişebilir. Kişide nörolojik değişimler olabilir.
B12 yetersizliği belirtileri hafıza kaybı, görme ile ilgili sorunlar, günlük yaşamda yapılan hareketlerde koordinasyon kaybı ve karıncalanmaya neden olur. Belirtmekte fayda vardır ki nörolojik değişimler genellikle geri döndürülemez.
B12 eksikliği belirtileri geçici kısırlığa da neden olabilir. Bu durum B12 eksikliği giderildiğinde ortadan kalkar. B12 eksikliğinin belirtileri arasında yatan neden pernisiyöz anemi olduğunda kişilerde mide kanseri olma riski artmaktadır.
Hamilelikte B12 eksikliği belirtilerinin eksieden pernisiyözkliğinin, nöral tüp defekti (bozukluğu) olarak tanımlanan çok ciddi sonuçları ortaya çıkmaktadır. Bu bozukluklar içinde bebeğin kafatası ve beyninin bazı yerlerinin olmaması ve bebeğin omuriliğinin gelişmemesi gibi son derece ciddi durumlar yaşanabilir.
Dilerseniz Apandisit belirtilerini incelemiş olduğumuz içeriğimize de göz atabilirsiniz.
Bu denli ciddi durumların olmaması için hamilelerde B12 seviyesi eksikliği yakından takip edilmelidir. Rutin doktor kontrolü olmalıdır. Gerektiği zaman ise doktor gözetiminde takviyeler yapılmalı ve B12 düzeyleri normal bir seviyede tutulmalıdır.