Sağlık Hakkında Merak Edilen Başlıklar

Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Sindirim sisteminin başlangıç bölgesinde bulunan ve henüz vücut sistemindeki görevi tam olarak belirlenememiş organlardan biri apandistir. Apandis sorunlarının görece sık olmasının sebebi bulunduğu bölgede, vücut içinde üretilen ve vücuda giren mikropların bol olmasıdır. Apandisin bilinen temel görevi, vücut içinde biriken ve kalın bağırsağı tehdit eden mikroplara karşı vücudu uyarması ve harekete geçirmesidir. Bu hareketlenme sonucunda iltihaplanma oluşur ve apandisit rahatsızlıkları baş gösterir. Apandisit belirtileri en net şekilde şöyle açıklanabilir:

  • Şiddetli ağrı ve spazm
  • Karın bölgesinin sağ alt tarafında aşırı duyarlılık oluşması
  • Ağır mide bulantısı ve kusma
  • Yüksek ateş ve kalp ritminin hızlanması
  • Sindirim bozukluğu
  • İştahsızlık ve ağız içi kuruluk

Bir ya da birden fazla belirti gösteren bireylerin, en yakın sağlık kuruluşuna gidip tedavi olması ve kontrollerini yaptırması gerekmektedir. Çünkü apandiste iltihaplanan bölge kana karışırsa hayati tehlikelere sebep olur. Bu sebeple özellikle patlamadan müdahale edilmesi oldukça önemlidir. Belirtiler saatler ya da günler içerisinde çıkabileceği gibi ani ataklar şeklinde de oluşabilmektedir.

Apandis İltihaplanması Neden Olur?

Sindirim sistemi ile içeri giren mikropların bir bölümü kalın bağırsak üstünde birikir. Tüketilen yiyecekler ile oluşan mikroplar da burada birikmektedir. Apandisit rahatsızlıkların temel nedenleri ise şunlardır:

  • Sindirim sistemlerinde oluşan iltihaplar sebebiyle apandis bölgesi ağzında bulunan lenf bezlerinde oluşan şişikler
  • Karın bölgesine alınan şiddetli darbeler sonucunu apandis ağzının tıkanması
  • Genetik
  • Daha önce geçirilmiş olan bağırsak rahatsızlıkları
  • Sık kullanılan bazı ilaçların gösterdiği yan etkiler
  • Ülser ve tümör rahatsızlıkları
  • Vücut içerisinde oluşan mantar ve virüsler
  • Tüketilen ve midede sindirimi çok zor olan yiyecek çekirdekleri ile abur cubur tüketimi apandisit rahatsızlıklarına sebebiyet vermektedir.

Ek olarak gebelikte de apandisit sıkıntıları görünmektedir. Gebe bireylerin düzenli kontrole gidiyor olması, apandisit teşhisinin konulması için oldukça önem teşkil etmektedir.

Apandisit Tedavisi

Apandisit belirtileri ile kontrole giden hastalara gerekli testler yapıldıktan sonra doktorlar tarafından fiziki muayene yapılmaktadır. Bunun sebebi de oluşan aşırı hassasiyet durumuna bağlı olarak kan testi istenebilmesidir. Bakteriyel bir enfeksiyonun söz konusu olup olmadığı bu sayede keşfedilmektedir. Tedavi, teşhisin konulması durumuna göre değişmekle beraber genel çözüm yolu ameliyattır. Ameliyat tercihi, apse kaynaklı apandisitin patlama durumuna göre yapılmaktadır. Apandiste yırtılma ya da patlama mevcutsa acil bir şekilde hasta ameliyata alınır ve iltihap kana karışmadan apandisit vücuttan alınır. Ayrıca apandisit durumuna göre açık ameliyat yapılmaktadır.

Erken teşhis konulmuşsa ve iltihap patlama durumunda değilse antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Antibiyotik tedavisi iltihabın şişliğini alır ve vücut için oluşturduğu tehlikeyi azaltır. Şişi duran apse patlama ya da yırtılma gibi bir aksiyon göstermeyeceği için görece güvene alınmış demektir. Ardından tüp tedavisiyle apandis üzerindeki iltihap temizlenir ve duruma göre tedavi tamamlanabilir ya da tehlike gözüküyorsa apandisit alınabilir. Unutulmaması gereken önemli nokta ise ilaçlı ve ameliyatsız tedavinin çok nadir gözükmesidir.

Dilerseniz ALS hastalığı belirtilerini incelediğimiz içeriğimize hemen bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Apandisit Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Yapılan ameliyat sonrası hastanın taburcu edilmesi için yaranın iyileşmesi ve kanamasının olmaması gerekmektedir. Ek olarak sindirim sistemi fonksiyonları normal seviyeye geldikten sonra hastalar taburcu edilmektedir. Taburcu olma süresi hastanın gösterdiği iyileşme hızına göre değişmektedir. Eve geçen hastalarda iyileşme hissi oluşur fakat asıl dikkat edilmesi gereken dönem burada başlamaktadır. Ameliyat sonrası hastaların dikkat etmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Ameliyat sonrası yara yerindeki dokular hassas ve kuvvetsizdir. Oluşacak gerilmeler yırtılmaya yol açabileceği gibi fıtık oluşmasına da sebep olmaktadır. Bu yüzden hastaların bir süre ağır kaldırmaması oldukça önemlidir.
  • Cinsel ilişki sırasında yara bölgesinde kanamalar oluşabilmektedir. Vücut kendini zorladığı ve heyecan sırasında kan pompaladığı için oluşan baskı kanamaya sebep olur. Böylece yaşanan bu durum ameliyatın başarısını ortadan kaldırır.
  • Vücutta oluşan açık yara su değdirilmemeli ve enfeksiyondan korunması gerekmektedir. Bu sebeple banyo için hasta doktorunun uyarıları dikkate alınmalıdır.
  • Yara bölgesi dikişleri için düzenli olarak pansuman yapılması gerekmektedir.
  • Hasta durumuna göre değişmek ile beraber en az 2 hafta istirahat edilmesi çok önemlidir.
  • Ani, hızlı ve zorlayıcı hareketlerden uzun bir süre kaçınılması gerekmektedir.
  • Hastalar için doktorların verdiği besin programlarını uygulamak gerekmektedir. Hastanın protein, vitamin ve mineral ihtiyacını karşılaması gerektiği gibi aynı zamanda kilo almaması da gerekmektedir. Alınan ani kilo vücutta gerilime sebep olacağı için yaraya zarar verebilmektedir.
  • Sigara ve alkol gibi maddelerden uzak durmak oldukça önemlidir. Bu maddeler sindirim sistemine zarar vereceği gibi ameliyat başarısını oldukça düşürmektedir.
  • Doktor kontrolü dışında ilaç alınmaması gerekir. Her ilacın bir yan etkisi olduğu unutulmamalıdır.

Ek olarak ameliyat sonrası hastaların ve hasta yakınlarının oluşabilecek durumlar için dikkat etmesi oldukça önemlidir. Aksi durumlarda hastada geri dönüşü olmayan zararlar oluşturabileceği unutulmamalıdır. Hastalık tedavisinin acil ve hızlı bir şekilde olması ne kadar önemli ise, ameliyat sonrası bakım da o kadar önemli bir noktadır. Doktor tavsiyeleri ve oluşturulan tedavi programını takip etmek hızlı iyileşmeyi sağlamaktadır. Apandisit belirtileri nelerdir? sorusunu cevapladığımız içeriğimiz bu şekildeydi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu