Sağlık Hakkında Merak Edilen Başlıklar

Kaç Haftalık Hamileyim?

Bebeğini büyük bir heyecanla bekleyen anne adayı, bebeğinin kaç haftalık olduğunu bilmiyorsa hesaplayarak bebeğinin ne kadar zamandır karnında olduğunu öğrenebilir. Hamilelik haftası hesaplama işlemi ile son adet döneminin ilk günü bebeğin kaç haftalık olduğunu öğrenmek için kullanabilir. “Kaç haftalık hamileyim?” sorusuyla karşı karşıya kalan anne adayı, gebelik haftasını hesaplamak için değişik yollar izleyebilir. Son adet tarihini biliyor ise elinde mevcut olan gerekli verileri gebelik hesaplama aracına yükleyerek kaç haftalık hamile olduğunu öğrenebilir.

Hamilelik Hesaplama Yöntemleri

Hamilelik hesaplama yöntemleri çeşitlilik göstermektedir. Anne adayı tarafından gebelik hesaplama aracı ya da farklı yöntemler kullanılarak hamileliğin kaçıncı ayında olunduğu öğrenilebilir. Bu yöntemler şöyledir:

  • Son adet tarihi: Anne adayının kaç haftalık hamile olduğunu bilmesi için adet sürecinin düzenli olması gerekmektedir. Zira adet zamanı esas alınarak hesap yapılmaktadır. Bu anlamda son adet tarihi büyük önem taşımaktadır.
  • Gebe kalma tarihi: Anne adayı kaç haftalık hamile olduğunu öğrenmek için gebe kalma tarihinden itibaren hesap yapamaz. Bu şekilde yapılacak olan gebelik haftası hesaplaması doğru sonuç vermeyerek yanıltmaktadır. Bu nedenle adet zamanının ilk gününün bilinmesi gerekmektedir. Bu şekilde doğru sonuç alınır.
  • Ultrason: Gebe kaldığınız tarihi kesin olarak bilemeseniz ya da yumurtlamanın ne zaman olduğu konusunda emin değilseniz bile, diğer ipuçları size ve doktorunuza tarih belirlemede yardımcı olacaktır. Ultrason hamileliği daha doğru tarihlendirir. Bu nedenle genelde adetleriniz düzensizse 35 yaş ve üstündeyseniz, hamile ya da düşük komplikasyonları öykünüz mevcutsa ultrason yapılmalıdır.

Bebek annenin son adet döneminden itibaren 5 ila 6 hafta sonra ölçülebilmektedir. Bebeği ultrasonla ölçmek erken hamilelikte doğru olmaktadır. Ultrason kullanımı ile gestasyon yaşını öğrenmek için en iyi zaman ise, hamileliğin 8. ve 18. haftaları arasındadır.

Hamilelik yaşını bulmanın en doğru yolu kadının son adet döneminin ilk gününü kullanmak ve bu gebelik yaşını ultrason ile ölçmektir.

Düzenli bir adet dönemine sahip olan kadın için yumurtlama son adetinin ilk gününden 11 ila 21 gün sonrası gerçekleşir. Anne adaylarının pek çoğu kesin doğum yapacakları tarihi bilmezler zira yumurtlamanın ne zaman olduğunu bilmek oldukça zordur. Bu tarih son adetin ilk gününe göre bir tahmindir.

Hamilelik Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Döllenme ve doğum arasında olan yaklaşık 9 aylık zaman gebelik olarak tanımlanmaktadır. Son adet döneminin başladığı tarih esas alınarak kaç haftalık hamile olunduğunun hesaplanması mümkündür. Gebelik hesaplama aracı üzerinden son adet zamanı yazılarak hamilelik hesaplama işlemi yapılabilir.

Doktorunuz eldeki veriler ile kaç haftalık hamile olduğunuzu tahmin edecektir ve bu doğru bir hesaplamadır. Ancak unutmayın ki kaç haftalık hamile olduğunuzun bilinmesi demek, doğum yapacağınız tarihi kesinleştirmez. Bilmelisiniz ki bir ya da 2 hafta sonra veya önce doğum yapmanız normaldir. Hatta doğumun oldukça geciktiği durumlarda da normal doğum beklenmez ve sezaryen doğumla bebek alınır. Bebek zamanında yapılan sezaryen doğumla sağlıklı olarak doğar. Bu nedenle kesin doğum tarihi yoktur. Tahmini doğum tarihi vardır.

Son adet tarihinizin ilk gününe göre kaç haftalık hamile olunduğunu hesaplamak, adet zamanı düzenli olan kadınlar için doğru sonuç vermektedir. Ancak adet döngünüz düzensiz ise, SAT yöntemi doğru sonuç vermeyebilir.

Hamilelik hesaplamasında son adet zamanı baz olarak alınmaktadır. Bulunduğunuz tarihte kaç haftalık gebe olduğunuzu hesaplamak için, son adet tarihinizden bu tarafa kaç hafta geçtiğini hesaplamanız yeterlidir.

Son Adet Tarihine Göre Gebelik Hesaplaması

Kadınların pek çoğu hamile kaldıkları zamanı tam olarak bilmemektedirler. Dolayısıyla “Kaç haftalık hamileyim?” sorusu kafa karıştırır. Aslında son adet zamanının ilk günü hamilelik için başlangıç sayılır. Bu yüzden son adet tarihine göre gebelik hesaplaması yapılır.

Yani şu anda bulunulan tarihten son adet tarihi çıkarılarak elde edilen sonuç 7’ye bölünür. Sonuç, anne adaylarına gebelik haftasını verir. Hamilelik haftası hesaplama aracı da bu mantıkla çalışmaktadır. Sadece işlemleri sizin yapmanız gerekmemektedir. Uzmanlar gebelik hesaplaması yaparken, sanıldığı gibi döllenme zamanını baz almamaktadırlar.  Hamilelik hesaplama işleminde ön plana çıkan son adet tarihinin başlangıç günüdür.

Bu işlemi gebelik haftası hesaplama aracı ile yapabilirsiniz. Elinizde mevcut olan verileri yüklemeniz yeterli olmaktadır. Fakat bu hesaplama tahminden öteye geçemez. Kesin net bir gebelik haftası sonucu elde edemezsiniz. Bu hesaplama hafta hesabına göre yapılır.

Gebelik Hesaplaması ile Doğum Yapılacak Zamanı Bulmak

Hamilelik genelde 40 hafta sürmektedir. Aslında gebe kaldıktan sonra 38 hafta sürer. Bu yüzden doğum yapacağınız tarihin tahmin edilmesinin en doğru yolu, son adet zamanınızdan başlayarak 280 gün ya da 40 hafta saymaktır.

Bu hesaplamayı yapmanın diğer bir yolu da son adet zamanınızın ilk günü itibarıyla üç ay çıkarmak ve yedi gün eklemektir. Mesela, son adet döneminiz 12 Nisan’da başladıysa, üç ay 12 Ocak’a kadar geri sayılır ve sonra yedi gün eklenir.

Dilerseniz Adet Gecikmesi Neden Olur? sorusunu cevapladığımız içeriğimize de göz gezdirebilirsiniz.

Kaç haftalık hamile olduğunuz hesaplanırken hamile kaldığınız günü bilmeniz (yumurta tarihini izlerseniz ve yumurtanın döllenme tarihini biliyorsunuz) çok önemlidir. Zira böyle bir durumda o günden itibaren 38 hafta ileri sayarsanız doğum yapacağınız zamanı bulabilirsiniz. Kaç haftalık hamileyim? sorunuzu cevaplayabileceğiniz adımları anlattığımız içeriğimiz bu şekildeydi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu