Sağlık Hakkında Merak Edilen Başlıklar

Zatürre Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Zatürre tıp dilinde “pnömoni“, akciğer dokusunda iltihaplanma görülmesi anlamına gelir. Başta bakteri ve bazı mikroorganizmaların sebebiyet verdiği bir hastalıktır. Pnömoni hastası bir insanın, sağlıklı bir insana hastalığı doğrudan bulaştırması mümkündür. Fakat genelde hastalık insanın kendi boğazındaki, sindirim kanalındaki veya ağzındaki mikropların akciğere ulaşması ile meydana gelir. Bağışıklığı güçlü olan insanlar bu durumlar karşısında sağlıklı kalabilir. Ancak bağışıklığı zayıf düşmüş insanlarda ise pnömoni kaçınılmazdır. Pnömoni birçok hastalık gibi bazı belirtilere sahiptir. Öyleyse pnömoni olup olmadığımızı anlamak için “Zatürre belirtileri nelerdir?” sorusuna geçelim.

Zatürrenin Belirtileri Nelerdir?

Pnömomi hastalığında erken teşhis ile tedaviye başlanarak birçok hayat kurtarılabilir. Hastanın rahatsızlıkları pnömoni ile uyumlu ise muayene ve akciğer röntgenleri sayesinde teşhis konulabilir.

Şimdi zatürreyi bize üstü kapalı bir şekilde anlatan vücudumuzu dinleyelim ve belirtileri madde madde sıralayalım.

  • Yüksek ateş (39-40°C)
  • Bol ve balgamlı öksürük
  • Boğaz ağrısı
  • İştahsızlık
  • Halsizlik
  • Eklem ve kas ağrıları
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Baş ağrısı

Pnömoni hastalığına ait bu belirtileri kendinizde görüyorsanız, hemen muayene olmanız gerekmektedir. Çünkü zatürre ölümlere sebebiyet verebilen bir hastalıktır. Ayrıca zatürrede erken teşhis ölümlerin azalmasındaki en önemli faktördür.

Zatürree (Pnomöni) Bulaşıcı Mıdır?

Zatürreye neden olabilecek mikroplar bulaşıcı olduğundan zatürre bulaşıcı bir hastalıktır. Kısaca bu kişiden kişiye kolayca yayılabileceği anlamına gelir. Hatta hapşırma öksürük gibi durumlarda havaya saçılan mikropların solunumu ile kolayca yayılabilir.

Zatürre dünya genelinde yoğun olarak görülebilen bir hastalıktır. Özellikle bebeklerde, çocuklarda ve yaşlılarda çok daha ölümcül olabilir. Hatta bu insanların hastalığa yakalanma riskini arttıran bazı faktörlerde mevcuttur. Örneğin:

  1. Yaşlanmak
  2. Sigara, alkol kullanmak
  3. Ameliyat geçirmiş olmak (Uzun süren ve etki bırakan ameliyatlar)
  4. Grip salgınlarına yakalanmak
  5. Kronik hasta olmak

Pnomoni’ye yakalanmanın birden fazla yolu vardır. Ayrıca yakalanmayı kolaylaştıran birçok faktör de gördüğünüz gibi mevcuttur. Peki o zaman zatürreden korunabilir miyiz, korunabilmek için neler yapabiliriz öğrenelim.

Zatürreden Korunma Yolları Nelerdir?

Zatürreden korunmak için Hastalığa yakalanma riskini arttıran faktörlere dikkat etmek gerekir. Bunların yanı sıra hastalığın takibi dikkatlice yapılmalıdır. Hatta stresten kaçınmalı, dengeli beslenmeli, kendinizin ve yaşadığınız yerin hijyenik olmasına özen gösterilmelidir.

Zatürrenin yayılmasına yol açabilen faktörlerden bazıları da alkol, sigara ve ilaç bağımlılığıdır. Ağız ve mide yolları ile ciğerlere ulaşabilen mikropların işini kolaylaştırıp hastalığa sebebiyet verirler. Kısaca alkol, sigara ve ilaç bağımlığı hastalığın yayılmasında önemli rol oynamaktadır. Öyleyse bu tür bağımlılıklardan uzak durmak zatürre hatalığından ve birçok hastalıktan korunmanın temel kanunu olduğunu unutmamak gerekmektedir.

Kansızlık belirtileri içeriğimizi okuyarak bu hastalık hakkında da bilgi alabilirsiniz.

Grip salgınları zatürreye doğrudan yol açabilir. Hatta yayılmasına da yardımcı olabilir. Gribin zorlu geçirildiği ölümle sonuçlanabilen durumlarda genelde grip ile zatürre birbirine eşlik eder. Bu durumlardan korunmak için grip aşıları vardır. Ancak aşı sadece belirli kişilere yapılabilmektedir ve gribe karşı sadece 1 yıl koruma sağlar.

Zatürre Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pnömoni genelde evde antibiyotikle tedavi edilebilir. Ama ağır hastaların, yaşlıların ve oksijen tedavisi gereken hastaların hastaneye yatması gerekmektedir. Bunların yansıra tedaviye erken başlamak çok önemlidir. Çünkü tedavisi gecikmiş ağır hastaların ölüm oranı çok daha yüksektir.

Zatüre tedavisi nasıl yapılır? Zatürreden korunmak için en etkili yol Pnömokok adı verilen aşıdır. Aşı olan hasta, vücuduna bir Pnömokok bakterisi alır. Prömokok bakterisi zatürreye sebebiyet veren bakterinin daha güçsüz bir versiyonudur. Bu bakteri ile zatürre bakterisi aynı zara çeşidine sahiptir. Kısaca güçsüz bakteriyi yenen bağışıklık sistemi daha güçlü olan bakteriye karşı da etkili olacaktır. Ancak aşı yan etkilerinden ötürü her hastaya yapılamamaktadır. Yine de aşı günümüzde zatürreye karşı bilinen en güvenli yoldur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu