Yaşam Tarzı'na Dair Popüler Başlıklar

Yüksek Kazançlı Meslekler ve Maaşları

Her kişinin hayalinin süsleyen farklı meslek grupları bulunuyor. Özellikle son yıllarda geleceğin mesleği olarak bakılan iş dallarına baktığımızda çoğunda teknolojik gelişmelerin büyük etken oluşturduğunu görebiliriz. Her ne kadar insanların hayali süsleyen farklı alanlarda meslek grupları olsa da günümüzde meslek tercihi maaş ile doğru orantılı işliyor. Hele ki meslek seçme sınırına ulaşan gençleri düşündüğümüzde, tercihlerini meslekler ve maaşları olarak ayırdıklarını görebiliriz. Bu ayrımın farkında olarak sizlere bu süreçten sonra etkili olan ya da geçmişten beri etkisini yitirmeyen önemli meslek dallarını listeleyeceğiz.

Pilot

Ülkemizde oldukça popüler olan ve pek çok gencin hayallerini süsleyen mesleklerden biri pilotluktur. Kuşkusuz ciddi bir eğitim ve disiplin gerektiren bu mesleği hem özel üniversiteler hem de devlet üniversitelerinde eğitim alarak icra edebiliyorsunuz. Farklı rütbelerden oluşan pilotluk mesleğinde verilen maaşlar çalıştığınız havayolu şirketi ve uzmanlığınıza göre değişiklik gösterir. Ancak günümüzde en düşük pilot maaşı 14 bin olarak verilirken en yükseği de 32 – 33 bin olarak karşınıza çıkacaktır.

Veri Tabanı Uzmanı

Teknoloji sevenlerin ilgisini çeken veri tabanı uzmanı genellikle mühendislik çıkışlı kişilerin çalışabildiği bir meslek koludur. Başta Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği olmak üzere Elektronik ve Haberleşme, Bilişim Sistemleri, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği gibi daha pek çok bölüm mezununun çalışabildiği bir meslektir. Bu kişiler özel ya da devlete bağlı kurumlardaki sayısal verilerin online olarak güvenliği, organizasyonu ve yönetimi gibi ciddi işlerle ilgilenirler. Günümüzde bir veri tabanı uzmanının aldığı en düşük maaş 3.500 ile 5.000 TL arasındadır. Elbette bu başlangıç maaşı olduğu için ilerleyen süreçlerde bu maaşlar 7.500 TL ve üzerine çıkmaktadır.

Çevre Mühendisi

Çevre mühendisi pek çok kişi hem özel hem de devlet çatısı altında çalışabiliyor. Ancak özel sektörlerde elde edilen kazançlar deneyime göre daha yüksek olduğu için çoğu kişi tercihini o taraftan yana kullanıyor. Genel olarak çalışma alanları olarak endüstriyel sanayi sektörü gösterilebilir. Bunun dışında yurtdışı projelerde de pek çok görev imkânı bulabiliyorlar. Çevre mühendisi olarak işe başlayan yeni bir mezun özel sektörde en az 4.000 TL ve civarında maaş alabiliyor. Deneyim kazandıkça yine özelde alabilecekleri bu miktar 7.000 – 8.000 TL’ye kadar uzanıyor. Devlet kadrolarında verilen çevre mühendisi maaşları ise yıllık tecrübe ile ölçülüyor ve 6.500 TL ile başlangıç yapabiliyor.

Psikolog

Yine hem özel sektörde hem de devlet kadrolarında çalışabilen psikologlar, uzmanlık alanlarına göre farklı gelirler kazanabiliyor. 4 yıllık bir eğitim sonrası direkt devlet kadrosunda başlayan deneyimsiz bir psikoloğun alacağı başlangıç maaşı 4.500 ile 5.500 TL arasında değişir. Kademesi artıkça bu maaş 6.500 ile 7.000 TL aralığına ulaşır. Aynı meslek grubunu özel sektörde yapmak isteyen kişilerin aldıkları maaşlarda pek çok etken bulunur. Mesleği icra ettiğiniz şehir, ne kadar tanınır hale geldiği ve danışan sayısına göre pek çok psikolog tecrübesine de bağlı olarak 15.000 TL’ye kadar aylık kazanç elde edebilir.

Hostes

Hostes yani bir diğer adıyla kabin memuru kişiler havayolu şirketleri ile anlaşarak çalışma hayatına atılabilirler. Gerek Sivil Havacılık okuyarak gerekse de 4 yıllık farklı fakülte mezunları bu meslek dalına başvuru yapabiliyor. Yabancı dil bilgisine ihtiyaç duyulan bu iş kolunda özellikle yurtdışı uçuşlarında görev alabilmek son derece kıymetlidir. Yeni mezun bir hostes minimum 4.500 ile 5.000 TL aralığında maaş alırken uzmanlaşan kişiler bu miktarı 6.000 – 7. 000 TL’ye çıkarabilir. Elbette bu maaşlar üzerinde bünyesinde bulunduğunuz havayolu firmasının da büyük etkisi var.

Doktor

Çoğu kişinin hayalini kurduğu ancak bir hayli zor mesleklerden biri de kuşkusuz doktorluktur. Gerek eğitim hayatı gerekse de çalışma koşulları olarak büyük özveri isteyen bölümler arasında yer alır. Kendi arasında farklı uzmanlıklara ayrılan bu meslek grubundaki maaşlar şu şekildedir:

  • Pratisyen Hekim: Herhangi bir branşa yönelmemiş doktorlardır ve Türkiye’de yer alan 7 bölgede hekimlik yapmaları gerekir. Bu bölgelere göre maaşları 7.000 TL ile 7.950 TL arasında değişiklik gösterir.
  • Uzman Doktor: Bir alan seçerek ilerleyen ve uzmanlığını kanıtlayan hekimlerden oluşur. Bu doktorların aldıkları en düşük maaş 8.000 TL’dir. Elbette bu ücret, tutulan nöbetler ve hastanenin döner sermayesi eklenmeden alınabilen ücrettir.
  • Özel Sektörde Doktor: Özel sektörde çalışan çoğu doktor sözleşmeli olarak işe başlar. Bu esnada önerilen maaş elbette çalıştığı kuruma bağlı olarak değişir. Genellikle alınabilecek maaş sınırı 4.000 – 10.000 TL aralığındadır. Ancak uzmanlık koşulu da eklendiğinde bu maaş 7.000 – 10.000 TL aralığında ulaşır. Fakat burada küçük bir hatırlatma yapmak gerekirse; bu verilen maaşlar, doktorun cerrahi operasyon yapmadan aldığı miktardır. O ücretler maaş dışındadır.

Avukat

Prestijli meslek gruplarında gösterilen avukatlar, Stajyer Avukat olarak mesleğe adım atabiliyor. Elbette burada aldıkları maaş oldukça düşük fakat geri kalan süreç için bir seçim yapmaları gerekiyor. Eğer bir hukuk bürosunda yola devam edeceklerse kıdemlerine göre 4.000 – 15.000 TL arasında maaş alabilirler. Lakin tercihlerini devlet kanalları olarak seçerlerse en düşük avukat maaşı 8.055 TL’dir.

Dilerseniz kişisel gelişim kitapları önerileri verdiğimiz içeriğimizi de okuyabilirsiniz.

Grafik Tasarımcı

Son yıllarda değeri daha da artan Grafik Tasarım mesleği özel sektör için olmazsa olmazlardandır. Çoğu dijital aşığının okumak istediği bu bölüm başta reklam sektörü olmak üzere Sinema ve TV, Görsel Basın, Yazılı Basın, Tekstil, Matbaa ya da direkt Grafik birimlerinde çalışma imkânı sağlar. Bunların dışında ekstra iş olarak firmalara proje bazlı hizmet de verebilmektedirler. Çalışacağınız firmanın bünyesine göre herhangi bir Grafik Tasarımcı 2.900 TL ile 10.000 TL arasında kazanç elde eder. Bu gelire ek olarak firmalara proje bazlı iş yaptıkları da düşünülürse işinde iyi olan bir grafik tasarımcının en az 15.000 TL kazandığını düşünebilirsiniz. Yüksek kazançlı meslekler ve maaşlarını incelediğimiz içeriğimiz genel olarak bu şekildeydi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu