Teknoloji'ye Dair Haberler

Unreal Engine Nedir?

Unreal Engine nedir?” sorusu için en net yanıt, ilk olarak 1998 yılında yayınlanan bir oyun sistemi olacaktır. Epic Games tarafından geliştirilen sistem, ilk olarak Unreal isimli bir birinci şahıs nişancı oyunu için kullanıldı. Başlangıçta sadece birinci şahıs oyunları için oluşturulan sistem, geliştikçe daha geniş bir alana yayılarak çeşitli oyunlar için kullanılmaya başladı.

Günümüzde oyun teknolojilerinin en ileri düzeyde çalışmalarını sunan sistem, Unreal Engine 5 versiyonunun deneme aşamasındadır. Oyun geliştiricilerin en çok faydalandığı sistem olan Unreal Engine, aşağıdaki sistemler üzerinden kullanılabilmektedir:

  • Microsoft Windows
  • Windows RT
  • iOS
  • Android
  • OpenGL
  • DirectX
  • OS
  • Linux
  • PlayStation 4
  • Xbox One
  • JavaScript/WebGL

Unreal Engine Ne İşe Yarar?

Unreal Engine, C++ dili ile konsol ve bilgisayar için farklı alanlarda kullanılmak üzere oyun geliştirme imkânı sağlamaktadır. Sistem, oyun geliştiricilerin farklı olanakları kullanarak çeşitli oyunları geliştirmelerini sağlar. Teknolojik gelişmelere göre olanakları artan sistem, birçok farklı platform üzerinde çalışma esnekliğine sahiptir. Bu da sistemin daha fazla tercih edilmesini sağlamaktadır. Unreal Engine, zaman içinde sürekli güncellenmiş ve her seferinde yeni özelliklerle donatılmıştır.

Unreal Engine 1

Oyun geliştiricilerin ilk olarak Unreal oyunu ile tanıdığı sistem, UnrealScript, C++ ve Assembly ile yazılmıştır. Microsft Windows, Mac OS, PlayStation 2 ve Linux gibi platformlar üzerinden çalışan program, Glide arayüzü ile kullanılırken daha sonra Direct3D VE OpenGL için de tekrar güncellendi. Bu ilk versiyonuyla Unreal Engine, rakibi Quake II’ye göre kötü bir performans sağlamıştır.

Epic Games, Unreal oyun motorunu, iki ayrı oyun için kullanmış ve Unreal Tournament ile beraber ağ performansını bir üst seviyeye taşımıştır. Unreal Engine’in bu ilk versiyonu, betik dili sayesinde Tactical Ops ve modüler motor mimarîsi özelleştirmelerini sağlamış, bu nedenle de popülaritesini arttırmıştır.

Unreal Engine 2

2001 yılının ocak ayında lisans sahiplerine sunulan ikinci sürüm Unreal Engine, UnrealScript ve C++ ile yazılmış ve GameCube, Linux, Xbox, PlayStation gibi platformları desteklemiştir. Bu sürümle tasarlanan ilk oyun 2002 yılında çıkan America’s Army olmuştur.

Yeni sürümde tarama motoru ve çekirdek kodları gibi unsurlar, yeniden yazılmış ve daha sonra sırası ile UnrealEd 2, UnrealEd 3 sunulmuştur. Ayrıca bu versiyonda geliştirilen UE2.5 güncellemesinde motora eklenen araç fiziği ve güçlendirilmiş tarama performansı artı faydalar olarak sunulmuştur. Bunun yanı sıra programa Unreal Tournament 2004 için 64 bit desteği ve parçacık sistem düzenleyici gibi eklemeler de yapılmıştır.

Unreal Engine 3

Yaklaşık 100 yıldır hayatımızda olan Batman, çeşitli çizgi versiyonları ile karşımıza çıktı. Çizgi karakter, oyun sektörüne kazandırılması için ise 2009’u bekledi. Rocksteady Studios tarafından geliştirilen oyun, Xbox 360, PC VE PlayStation 3 gibi platformlarda kullanılmak üzere Unreal Engine 3 üzerinden geliştirildi. Batman: Arkham Asylum adıyla servis edilen oyun, tamamen çizgi romana sadık bir kurgu ile hazırlandı.

Oyunun görsel tasarımı üçüncü kişi bakış açısı ile yani TPS modunda geliştirildi. Oyun hem gerçekçi kurgusu ile Çizgi Roman Oyunu düşüncesini iyileştirdi hem de Unreal Engine 3 için birçok gelişim olanağı sundu. Zaman içinde hem oyunun sevilmesi hem de Unreal Engine üzerinde yeni güncellemelerin gelmesi sonrasında Arkham Origins serisi ile devam etti.

Unreal Engine 4

Unreal Engine 4 ile düzenlenip geliştirilen ilk oyun, 2013 yılında piyasaya sürüldü ve yine pek çok yeniliğe imza attı. Hali hazırda piyasada geliştirilen birçok oyunun geliştirilmesinde katkısı bulunan Unreal Engine 4, PlayStation 4, İOS, PC, Xbox gibi platformlarda özellikle de görsel açıdan daha iyileştirilmiş bir versiyonla beraber sunuldu. UE4 için genel anlamda önceki sürümlerin üzerine eklenen yenilikler ön plâna çıktı.

Unreal Engine 5

Oyun geliştirici bir sistem olmanın ötesinde bu versiyonuyla geleceğin yeniden inşa edildiği Metaverse projeleri için de katkı sunması beklenen sürüm, 2021 yılının başında önizleme olarak sunuldu. Daha sonra piyasaya çıkışı için çalışmalarına hız verilen Unreal Engine 5, PC5 ve PS üzerinde çok büyük yeniliklere imza atmaya hazırlanıyor.

Dilerseniz Blockchain Nedir? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Unreal Engine 5, ilk olarak The Matrix Awakens adlı oyunun tasarımında kullanıldı. Oyunun tasarlanmasında gerçeğe en uygun sahnelerin ortaya çıkarılması adına Lana Wachowski ve Matrix yapım ekibi de oyunun hazırlanmasında pay sahibi oldu. Sürüm, özellikle gerçekçilik ve 3 boyutlu evren yaratmak konusunda ilerleye zamanlarda büyük fark yaratacak.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu