Rastgele Konular Hakkında Bilgiler

Otomasyoncu Nedir?

Teknoloji hızla gelişmeye devam ediyor ve hayatlarımızın büyük bir bölümünü kaplıyor. Ancak pek büyük teknolojilerde olduğu gibi otomasyon teknolojisinde de hala insan gücünü sıfıra indirmeyi başaramadık. Yani sistemin başında hala bir insan bulunmak zorundadır. Otomasyon sistemlerini düşündüğümüzde bu kişinin otomasyoncu olduğunu söyleyebiliriz. Peki, otomasyoncu nedir? ve tam olarak otomasyon teknolojisine nasıl dahil olur? Bu yazımızda otomasyonun aslında ne anlama geldiğine ve bu sistemi işleten otomasyoncu kişinin neler yaptığına değineceğiz.

Otomasyon kelimesi gelişen teknoloji ve sanayileşme ile birlikte bu alanlara yakın çevrelerde oldukça duyulan bir kelime haline geldi. Eğer bu alanlara yakın biriyseniz ya da daha önce bir fabrika içinde bulunmuşsanız otomasyon ile tanışmış ama fark etmemiş olabilirsiniz. Artık fabrikalarda üretimleri seri ve kolay bir şekilde yapabiliyoruz. Dahası bunu daha az insan gücüne ihtiyaç duyarak yapıyoruz. Peki, bunu nasıl başardığımızı merak ettiniz mi hiç? Fabrikalarda gördüğünüz makinelerin açıldıktan sonra kendi kendilerine nasıl senkronize bir şekilde çalıştığını düşündünüz mü? İşte bu sorunun cevabı otomasyonda yatıyor.

Otomasyon Nedir?

Otomasyon nedir sorusuna cevap vermek için otomasyon kelimesinin anlamına bakmak oldukça yeterlidir. İngilizcesi automation kelimesinden gelen otomasyon köken olarak Fransızca bir kelimedir. Eski Yunan dilinde bile kullanılmış olan bu kelime aslında çok yeni bir şeyi ifade etmemektedir. Kendi kendine hareket eden anlamına gelen otomasyon ilk başta düşünüldüğünde teknoloji ile çok alakalı bir şey değildi. Ancak Sanayi Devrimi ve sonrasında seri üretimin çoğalmasıyla otomasyon makine teknolojisine dahil olmuştur.

Günümüzde otomasyon insan ve makinelerin iş paylaşımı yapmasında kullanılır. Özellikle endüstriyel alanlarda üretim faaliyetlerinde ve bilişsel işlemlerde insan müdahalesini çok aza indirerek işlemlerin otomatik olarak yapılmasını sağlar. Yani genel anlamda insan müdahalesini gereksiz kılarak kendi kendine işlem ve kontrol safhalarını gerçekleştiren üretim sistemleri olarak da söylenebilir. Bu anlamda otomasyonun iki düzeyi vardır. İnsan gücünün yine yoğun olduğu düzeyine yarı otomasyon denir. Makine gücünün daha fazla olduğunu düzeyine ise tam otomasyon denir.

Otomasyoncu Kimdir?

Otomasyoncu ya da otomasyon teknikeri, yukarıda bahsettiğimiz otomasyon makinelerinin işlemler sırasında düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan kişidir. Bu makinelerin üretiminde de, daha sonra fabrikalarda kullanılmak üzere kurulumunda da ve bozulması halinde bakımında da görev alabilirler. Bu yüzden genel olarak endüstri alanında çalışarak, otomasyona uygun makinelerin bakım ve onarım işlerini üstlenmektedirler.

Otomasyon sistemleri oldukça karmaşık sistemler olduğu için bir otomasyoncunun da bu konuda hakim olması gereken birçok alan bulunmaktadır. Bu alanların bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Makine bilimi
  • Kontrol ve otomasyon bilimi
  • Yazılım ve donanım bilimi
  • Elektirik ve elektronik bilimi
  • Pnömatik ve hidrolik malzeme bilimlerine ek olarak bunların yapısı ve çalışma prensipleri
  • Teknik resim

Bu konularda yeterli eğitimleri almış kişiler genel olarak endüstriyel alanlarda otomasyon işlemleriyle uğraşan şirketlerde çalışabilirler. Bunun yanında fabrikalarında otomasyon yoluyla üretim yapan işletmelerin de bu sistemlerini denetim, bakım ve onarım işlemlerinde çalışabilirler.

Otomasyonun Avantajları Nelerdir?

Otomasyon yukarıda da bahsettiğimiz gibi Sanayi Devrimi ile birlikte yükselmekte olan bir alan olduğu için uzun bir zamandır üzerinde çalışılan ve bunun sonucunda oldukça gelişmiş sistemler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu da günümüzde zorlu bir rekabeti birlikte getirmektedir. Otomasyon üretim şirketleri piyasadaki rekabet içerisinde kar elde edebilmek amacıyla sistemlerini geliştirmekte ve daha hızlı, insansız sistemler üretmeye çalışmaktadırlar. Bu da normal olanların yanında gelişmiş otomasyon avantajları da sağlamaktadır. Otomasyonun kullanıcılarına sunduğu avantajları da şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Otomasyon sistemleri kullanan üretim safhalarında insan işi oldukça az yapıldığı için insan kaynakları hatalar da buna paralel olarak oldukça azalmaktadır. Bu da düşük hata oranı ile birlikte daha kaliteli ürünlerin ortaya çıkmasına yol açmaktadır.
  • Otomasyon sistemleri kullanılan üretim safhalarında bu işlem daha çok makinelerle yapıldığı için durmaksızın üretim olmaktadır. Bu yüzden kısa sürede çok sayıda ürün ortaya çıkar. İnsan gücü sistemleri hem yavaş hem de aralıklı çalıştığı için bu oran o tür sistemlerde çok daha azdır.
  • Üretim işlerinin uzun vadeli olduğu işletmelerde otomasyon sistemleri kullanmak insan gücüne kıyasla şirketlere ve işletmelere daha az maliyete sebep olmaktadır. Bu yüzden son düzlükte kar yüzdesi de oldukça artmaktadır.
  • İnsan faktörü otomasyon sistemleri kullanılan üretim safhalarında en aza indirgendiği için iş kazalarının da önüne geçilmiş olunur.
  • Otomasyon sistemleri şirketlere ve işletmelere rekabette de avantaj sağlamaktadır. Hızlı bir üretim çerçevesinde ürünlerin aynı zamanda kaliteli ve hatasız üretimi de kullanıcılar tarafından tercih edilebilirliği arttırmaktadır.

Otomasyonun Dezavantajları Nelerdir?

Böyle anlattığımızda otomasyon sistemlerinin sadece avantaj getirecek harika bir teknoloji olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak çok güzel avantajları yanında bazı dezavantajlarını da beraberinde getiren bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Dilerseniz Avukat Maaşlarına değindiğimiz içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.

İnsan gücüne çok az ihtiyaç duyulduğu için otomasyon sistemleri kullanan şirketler ve işletmeler daha az insan çalıştırmayı tercih ederler. Bundan dolayı kalabalık ülkelerde işsizlik oranları artmaktadır. Uzun vadeli işlerde maliyeti karşılanabilir olsa da otomasyon sistemlerinin kurulum onarım ve bakım maliyetleri oldukça fazladır. Bu da uzun vadede kar edemeyen şirketlerin ve işletmelerin büyük sıkıntılara girmesine sebep olmaktadır. Otomasyoncu nedir? sorusunu bu şekilde cevaplamış olduk, güncel birçok başlık için bizleri takip etmeye devam edin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu