Dünya’dan Haberler

Tortum Şelalesinin Özellikleri

Türkiye’nin doğal güzellikleri zaman geçtikçe değerlerini arttırmaktadır. Bunun belki de en büyük sebebi, insanların artık betonlaşmış şehirlerin içerisinden çıkarak doğayla bir araya gelme ihtiyacını bünyelerinde daha fazla hissetmeleridir. Tortum Şelalesi, işte tam da bu doğal harikalardan bir tanesi olarak karşımıza çıkar. Peki, Tortum Şelalesinin özellikleri nelerdir? Neden bu kadar önemlidir?

1952-1960 yılları arasında şelale içerisinde bir hidroelektrik santrali yapılmış ve Türkiye’nin elektrik ağına katkıda bulunulmaya çalışılmıştır. Erzurum ilinin Uzundere ilçesinde bulunan bu doğal güzellik, aslında geçmişinde bir tarihi oluşumu da barındırmaktadır. Birçok doğaseverin uğrak yeri haline gelen Tortum Şelalesi hakkında bilgileri edinmek ve o şekilde ziyaret etmek yapılacak en doğru hareketlerden bir tanesidir. Bu nedenle eğer bu doğa harikasını ziyaret etmek istiyorsanız önce sizler için hazırladığımız bu içeriğe göz atabilirsiniz.

Tortum Şelalesi Tarihi Oluşumu

Tortum Şelalesi, bu günlerde Balıklı Köyü olarak geçen kötün batısında bulunmaktadır. 1700’lü yılların ortasında burada yer alan bir dağın heyelan sonucu Tortum Çayı’nın önünün kapatmasıyla şelale formunu almıştır. Doğal bir güzellik olan akarsu, Tortum Gölü’nün Tev Vadisi ile gölün kuzey kenarı arasındaki toprak kayması kütlesini aşarak dökülür. Bu akar yatak 22 metre genişliğe ve 48 metre uzunluğa sahiptir. Dökülen sular, üstünde gökkuşağı altta ise büyük bir kazanı ortaya çıkartmaktadır. Ek olarak Erzurum’un Uzundere ilçesinde bulunan bu göl, bir doğal anıt niteliğindedir.

Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği şelaleye bölgede yaşayan halk “Sudökülen” ismini vermiştir. Sudökülen, izleyen ziyaretçilerine her mevsim ayrı bir görsel muhteşemlik sunmaktadır. Ziyaretçi sayısının bu denli çok olmasının sebebinin bu olduğunu söylemek de yanlış olmayacaktır.

Tortum Şelalesinin Özellikleri Nelerdir?

Şelalenin bulunduğu alanda ziyaretçiler için ayrılan piknik alanları ve hemen şelalenin alt bölgesine inen merdivenlerin üzerinde demir korkuluklu izleme balkonu bulunmaktadır. Merdivenler sayesinde şelalenin altına inilebilir ve diğer yolu izleyerek yukarıya çıkılabilir. Balkon bölümünde bulunan ziyaretçiler bahar mevsiminde, mevsimlerin getirdiği rüzgar sayesinde ıslanabilmektedir. Ziyaretçilere doğayla iç içe bir ortam imkanı sunan şelale, özellikle doğa tutkunlarının hayranlık ile izleyebileceği birçok görüntüyü barındırmaktadır. Bu doğa harikası için bir efsane de mevcuttur. Rivayete göre izleme merdivenlerinin şelale tarafından inerek elektrik santrali tarafından çıkan kişilerde, nefes darlığı ve kalp rahatsızlıkları görülmemektedir.

Tortum Şelalesi yükseklik bakımından dünya üzerinde bulunan en yüksek üçüncü şelale olma özelliğini de sahiptir. Dünyanın en yüksekte olan şelalesi ise 120 metre ile Afrika’da bulunan Zambezi Nehri üzerinde olan Vietorio Şelalesi, en yüksek sayılan ikinci şelale ise 51 metre yükseklikten akan ve Amerika Birleşik Devletler sınırları içerisinde bulunan Niagara Şelalesi’dir. Tortum Şelalesi ise 48 metre yükseklikten akan bir şelale olarak üçüncü sırada yer alır.

Tortum Şelalesi Ziyaret Edilecek Zamanlar

Kış ve ilkbahar mevsimlerinde su debisi yaklaşık dört yüz metre küp/saniye akışa çıkmaktadır. Bu nedenle, şelalenin en saldırgan zamanları; hava değişimlerini ve şartlarını da düşündüğümüz zaman, ilkbahar aylarıdır. Haziran ayının son günlerinde Tortum Çayı’nın su debisi düşüşe geçtiği için şelalenin de suyu azalır. Bu yüzden özellikle ilkbahar aylarında bölge ziyarete daha elverişlidir.

Birçok güzelliğiyle beraber doğa tutkunlarının dinlenme ve huzura kavuşma yeri olarak tercih ettiği şelale içerisinde ziyaretçilerini ağırlamak adına bölümler de bulunmaktadır. Bu yüzden de bahar aylarında nefes almak ve aileyle zaman geçirmek adına tercih edilebilecek bir doğal güzelliktir.

Tortum Şelalesi Kurudu Mu?

Birçok ziyaretçinin ve gitmek isteyen kişinin internet ortamında araştırma yaparken “Tortum Şelalesi kurudu mu?” sorusu ile karşılaşmaktadır. UNESCO Dünya Mirasları listesine aday olarak gösterilerin Tortum Şelalesi’nin suyu bir süreliğine kesilmişti. Bu sırada birçok dedikodunun ve yanlış bilginin internet ortamında yayıldığına şahit olundu. İlgili insanlar doğal güzelliğin özelleştirilmeye çalışıldığından ve bunun önüne geçilmesi gerektiğinden söz etse de ne yazık ki kesin bir kanıt bulunamadı.

Bu durumun hemen ardından Valiliğin ve ilgili kurumların açıklamaları şelalenin tadilata gerek duyduğunu ve bu tadilat sebebiyle bir süreliğine suyun kesilmesi gerektiğini yönündeydi. 2022 yılının şubat ayında yaşanan bu olay birçok doğa tutkununun dikkatini çekti. Yaklaşık 10 gün süreyle suyu kesilen şelalenin tadilat yapıldıktan hemen sonra suyuna kavuşması ziyaretçilerini ve bölge halkının huzura ulaşmasını sağladı. Yani, Tortum Şelalesi günümüzde hala eşsiz görüntüsü ve suyu ile birlikte ziyaretçilerini ağırlamayı beklemektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu