Sinema Dünyasının Vazgeçilmezleri

Sadri Alışık Kimdir?

Sayın okuyucu yazımıza başlamadan önce sizlerden istediğimiz bir şey var. Şimdi herkes sağ elini aşağı bakacak şekilde tutup alnına götürsün. Selamlaşalım en Turist Ömer selamından. Ustanın imzası haline gelen Turist Ömer karakteriyle bütünleşen selam şeklini hatırladığınızı biliyoruz. “Sadri Alışık kimdir?” sorununun cevabını sizler için yazıyoruz.

Cevap veriyorum.net olarak aklınıza takılacak her sorunun cevabını bulacağınız sitemizdeki şimdiki sorumuz; Sadri Alışık kimdir? Siyah beyaz sahneler ile hafızamızda yer edinen, dramatik oyunculuğunun yanında neşeli kişiliği ile de gülümsemeden mahrum bırakmayan Sadri Alışık’ın hayatına bir göz atalım.

Usta Oyun Sadri Alışık’ın Hayatına Dair

Anmaktan hiç sıkılmayacağımız ve Türk sinemasına kattıkları ile büyük teşekkür borçlu olduğumuz usta oyuncuyu dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışalım. Google’ın bile 5 Nisan 1925 tarihini unutmayıp Sadri Alışık’ın doğum gününe özel doodle hazırlamışlığı vardır. Beykoz doğumlu olan usta oyuncu iki yüzden fazla filmde rol almıştır. Oyunculuk kariyerine ismini altın harflerle kazıtan her oyuncu gibi oda kariyerine sahne tozunu yutarak başlamıştır. Tiyatro ile başlayan kariyeri Yeşilçam’ın unutulmazları arasına girene dek devam eder. Sahnede olmaktan sevinç duyduğunu ve oyunculuk yaparken kendini kattığını fark etmemek imkansızdır Alışık’ı izlerken.

Mehmet Sadrettin Alışık ismini duysak akrabası sanacağımız bu isim ve soy isim aslında sanatçının gerçek adıdır. Oda Tiyatrosu, Küçük Sahne ve Kent Oyuncuları gibi tiyatromuzun temellerini atan kuruluşlarda sahneye çıkan Sadri Alışık sonrasında yoluna yer aldığı filmler ile devam etmiştir.

Sanatın diğer alanlarında da yeteneği olan Alışık eğitimine Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümüyle devam etti. 1940’lı yıllarda Türk sinemasına ilkleri kazandırmasıyla ünlü yönetmen Faruk Kenç’in “Günahsızlar” filmiyle sinema dünyasına adımını attı. Yeşilçam denince ilk akla gelen oyunculardan olmayı uzun yıllar bu sektöre emek vererek elde etti. Geçirdiği rahatsızlıklar sebebiyle 18 Mart 1995’te aramızdan ayrılan Alışık’ı kendiyle bütünleşen sinema karakterleriyle yüzümüzde gülümsemeyle anmaya devam ediyoruz.

Turist Ömer Derler Benim Adıma

Asker arkadaşının çarpık selamı ile usta oyuncunun yıllardır üzerine katarak ilerlediği oyunculuk yeteneği birleşince ortaya çıkan Turist Ömer karakterini konuşalım birazda. Herkesin aklına mıh gibi kazıdığı selamı, dobra sözleri ve neşesi ile bu karakteri yıllardır yaşatıyoruz aslında.

Uzun yıllar filmlerin yan rollerinde yer alan Sadri Alışık, kadim dostu Ayhan Işık’ın başrolünde bulunduğu Helal Olsun Ali Abi filmindeki Turist Ömer karakterine hayat verdi. Üç yıllık askerlik hayatı elbette ona onlarca anı bıraktı ve bunlardan biri de asker selamını doğru veremeyen arkadaşıydı. Turist Ömer karakteri ile özdeşleşen bu selam şekli ve oyunculuk basamaklarını giderek hızla tırmanmasıyla birlikte halkın gözleri Yeşilçam sahnesinde Alışık’ı arar oldu.

Film ve reklam sektörünün tüm ışıklarının ona çevrilmesiyle ünlü oyuncuyla birlikte sevilen karakter Ayşecik bir araya getirildi. Birlikte yer aldıkları iki film Yeşilçam’ın sevilen eserleri arasında yerini aldı. Oynadığı filmlerin gişe başarısı ve sempatik karakteriyle oyunculuğunu halktan uzak tutmayan Turist Ömer kısa sürede gönüllere taht kurdu. Yedi serilik filme imzasını atan Alışık işte böyle Turist Ömer oldu.

Sadri Alışık’ın Ölümü

Yaşadığı dönemlerde sanatın farklı kollarıyla ilgilenen Sadri Alışık’a ait üç adet plakta bulunmaktadır. Avare, Tophane Rıhtımında ve Turist Ömer Arabistan’da şarkılarının plak kayıtları ile güzel sesini sevenleriyle buluşturmuştur. İki yüzden fazla rol aldığı film, yaptığı seslendirmeler ve tiyatroya sahnesine bıraktığı ders niteliğindeki oyunculuğu ile on parmağında on marifet diyebileceğimiz Alışık iki kez evlenmiştir. Son eşi Çolpan İlhan ile 1959 yılında yaptığı evlilikten dünyaya gelen oğlu Kerem Alışık babasının yeteneğini sürdürmeye devam etmektedir.

Dilerseniz Adile Naşit kimdir? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de okuyabilirsiniz.

Türk sinemasının tarihinde okutulan ve günümüzde gözlerimizin aradığı oyunculuk yeteneğini bizlere gösteren Alışık, 70 yaşında hayata gözlerini yumdu. Sadri Alışık uzun yıllar boyunca karaciğer rahatsızlığı ile mücadele etti. Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından tedavi için Almanya’ya gönderilen büyük usta, tedavilerin desteği ile birlikte birkaç sene daha hayatta kaldı. Ancak tüm çabalara rağmen 18 Mart 1995 günü hayatını kaybetti. Hayata gözlerini yummadan önce Antalya Altın Portakal Film Festivalinde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kucakladı. Ödülü kendisine getiren Yengeç Sepeti filmi ise oyuncunun son filmidir. Sadri alışık kimdir? sorusunu cevapladığımız içeriğimiz bu şekildeydi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu