Yaşam Tarzı'na Dair Popüler Başlıklar

Okunması Gereken Kitaplar

Kitap okumak zevkli olduğu kadar hem zihinsel hem de ruhsal gelişimimiz için oldukça faydalı bir uğraş. Binlerce yayın, yüzlerce okunacaklar listesi arasından en iyileri seçip okumak, beğenilenleri merak etmek de gayet doğal. Biz de herkes tarafından sevilen, tavsiye edilen, kısacası iyi bir okur tarafından okunması gereken kitapları sizler için listeledik.

1. Çavdar Tarlasında Çocuklar – Jerome David Salinger

J.D. Salinger’in ilk ve tek romanı olan Çavdar Tarlasında Çocuklar, lise öğrenicisi Holden Caulfield’in üç gününü ergenliğin bakış açısından anlatıyor. Samimi dili ve güçlü duygu aktarımı sayesinde yayınlandığı 1951 yılından beri beğeniyle okunuyor.

2. Ulysses – James Joyce

İlk olarak 1918’de bir dergide parçalar halinde yayınlanmaya başlayan romanda olaylar Dublin’de 1904 yılında geçse de zamanın ve mekânın ötesine geçen kurgusuyla on yıllardır kitap severler tarafından ilgiyle okunuyor. Joyce’un modern edebiyatın babası olarak anılmasına sebep olan eser, dünya edebiyatının en iyi örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.

3. Yüzyıllık Yalnızlık – Gabriel Garcia Marquez

1982 Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi olan Marquez’in bu romanı Kolombiya’nın otantik ikliminde, ailesinden esinlenerek kaleme alınmış olsa da fantastik anlatımı, eşsiz kurgusu ile bir kült haline geldi. Yapılan bir büyü sebebiyle 100 yıl boyunca lanetlenen Buendia ailesinin hikayesi sizi de derinden etkileyecek.

4. Yabancı – Albert Camus

Okuyucuyu varoluşçuluk akımıyla buluşturan eserde Cezayir’de yaşayan Fransız asıllı Meursault’un hikayesini okuyoruz. Meursault üzerinden iç sorgulama yapacağınız, kütüphanenizden eksik etmeyeceğiniz, sevdiklerinize hediye edebileceğiniz bu klasik ile görünenin ardındaki görünmeyene odaklanmayı, hayata karşı duyulan yabancılık hissini okumayı da bir nebze olsun öğrenebilirsiniz.

5. Anne Frank’ın Hatıra Defteri – Anne Frank

The Guardian editörleri tarafından “Tüm zamanların en önemli kitaplarından biri.” Olarak anılan Anne Frank’ın öyküsünde İkinci Dünya Savaşı’nın tüm acı gerçekliğini iliklerinize kadar hissedebilirsiniz. 1942’de tutmaya başladığı günlüğü ile hem savaşın dehşetini hem de küçük bir kızın düşünce ve duygularını hissetmek mümkün.

6. Puslu Kıtalar Atlası – İhsan Oktay Anar

İhsan Oktay Anar’ın ilk romanı olmasına karşın Türk edebiyatının en güçlü örneklerinden biri olarak kabul edilen Puslu Kıtalar Atlası’nda hem tarihi hem de fantastik bir anlatım tarzı kullanılıyor. Hem içerik hem de biçim bakımından oldukça üst seviyelerde olan eseri bir çırpıda okumak isteyeceksiniz.

7. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu – Peyami Safa

Türk edebiyatının insan derinliklerini tahlil eden ilk romanı olan Dokuzuncu Hariciye Koğuşu’nda genç kahramanımızın hastanede geçirdiği acı ve ıstırap dolu günleri okuyoruz. Ayağındaki rahatsızlık sebebiyle türlü sıkıntılar yaşayan kahramanımız için umut ve umutsuzluk, sevinç ve keder iç içe geçmiş durumda. Peyami Safa da bu griftliği bize güçlü kalemiyle aksettiriyor.

8. Sefiller – Victor Hugo

Dünya klasikleri listesinin belki de ilk kitabıdır Sefiller. Toplumu, toplumun çarpık yüzünü, toplumdan yola çıkarak insanlığın tahlilini yapan yazar Jean Valjean ile birlikte bizleri de sefalete, sevgiye, felakete, iyiliğe, aydınlığa sürükler. Bu öyle bir sürükleyiştir ve roman o kadar özeldir ki tüm dünyada büyük ilgi görmüş, en çok okunan kitaplar arasına girmiştir.

9. Küçük Prens – Antoine de Saint-Exupery

Eskişehir’de adına bir müze de kurulan Küçük Prens bir çocuk kitabı gibi algılansa da akıl almaz öyküsü ile büyüklerin kalbini de fethetmeye devam ediyor. Biz de küçük prens ile merak ediyor, hüzünleniyor, küsüyor, umutsuzluğa düşüyor fakat hep merak ediyoruz.

10. Kürk Mantolu Madonna – Sabahattin Ali

İnstagram fotoğraflarında en çok kullanılan kitap olabilir belki de Kürk Mantolu Madonna. Peki bu Madonna’nın bu kadar sevilmesinin nedeni nedir; tabi ki aşk… Raif Efendi ile beraber Maria Puder’e duyduğu aşkı yaşıyor, yalnızlığımızdan onların muhteşem aşkı ile kurtuluyoruz.

11. Simyacı – Paulo Coelho

Eğer birine kitap okumayı sevdirmek isterseniz alacağınız en güzel hediyelerden biridir bu kitap. Endülüslü bir çobanın İspanya’da başlayıp Mısır’da sona eren yolculuğu bizleri sıkıca sarmalıyor. Coelho’nun Mesnevi’den etkilenerek yazdığı romanı elinizden bırakamadan okuyacağınıza eminiz.

12. Dönüşüm – Franz Kafka

İlk kez 1915 yılında bir dergide yayınlanan Dönüşüm ile Gregor Samsa’nın bir sabah yatağında bir böcek olarak uyanması ve sonrasında olanlara şahit oluyoruz. Bu öyle bir dönüşüm ki okuyanı kendi dönüşümünü sorgulamaya itiyor.

13. Uçurtma Avcısı – Khaled Hosseini

Arkadaşlığa dair dünyanın en iç ısıtan hikayelerinden biri olan Uçurtma Avcısı; Emir ve Hasan’ın Afganistan’da yaşadıkları dostluk ve sonrası ile yüreklerimize işlemiş olacak ki yayınlandığı tarihten beri en çok satanlar listesinde yer alıyor.

14. 1984 – George Orwell

Ürkütücü bir distopik roman olan 1984’te Büyük Birader tarafından gözlenen ve akıl tutulması yaşayan bir toplum anlatılıyor. Delirmenin eşiğinde olduğunu hisseden kahramanımız bizlere anlatırken bizler de hayatlarımızdan ya da yakın geçmişimizden parçalar buluyoruz; işte ürkütücülük de burada.

Dilerseniz Kişisel Gelişim Kitapları Tavsiyeleri sunduğumuz içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

15. Tutunamayanlar – Oğuz Atay

TRT Roman Ödülü sahibi Tutunamayanlar; 1972 yılında yayınlanmıştır. Pek çok kitap eleştirmeni tarafından Türkçede yazılmış olan en iyi eser olarak tanımlanan romanda bilinç-akışı tekniği kullanılarak Türk Edebiyatı’nda yeni bir çığır açılmıştır. Bir arkadaşın neden ‘tutunamadığını’ sorgulayan roman her yıl çok satanlar listesinde yer almaya devam ediyor. Okunması gereken kitaplara göz gezdirdiğimiz içeriğimiz genel olarak böyleydi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu