Sağlık Hakkında Merak Edilen Başlıklar

Hiperekojen Lezyon Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Radyoloji bölümü; görüntüleme cihazlarıyla detaylı hastalık teşhisi yapılmasına imkan sağlar. Röntgen, ultrason, tomografi, floroskopi, manyetik rezonans gibi çeşitli görüntüleme cihazları bu alanda kullanılır. Bazı radyoloji rapor sonuçlarında hiperekojen lezyon tanısıyla karşılaşılır. Peki hiperekojen lezyon nedir? Yazımızda hastalığın ne olduğu, teşhis yolları, nedenleri ve tedavi metodları hakkında bilgileri sizin için derledik.

Hiperekojen Nedir?

Hiperekojen, ultrason grafiklerinde rastlanılan açık renk, parlak görüntülemelere verilen isimdir. Aslında herhangi bir rahatsızlığın ön belirtisi şeklinde tanımlamak mümkündür. Lezyon ise doku bozukluğu olarak adlandırılır.  Bozulan bir doku ultrason görüntülemesinde bulurlu halde oluşuyla tespit edilir.

Hiperekojen nedir?” sorusundan kısaca bahsetmek gerekirse, vücutta bulunan bir lezyonun büyüklüğünü, oranını, yerini ve şeklini belirlemeye yarar. Bahsi geçen bu tür durumlar, hastaların farklı bölgelerinde meydana gelir. Yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da görülmesi muhtemeldir. Teşhis edildiği takdirde çeşitli tedavi yöntemleriyle yok edilmesi yahut küçültülmesi mümkün hale gelir. Doğru tedavinin uygulanması için öncelikle uzman hekime gitmek gerekir. Peki, hiperekojen teşhisi nasıl konur? Merak ediyorsanız içeriğimizi okumaya devam edin.

Hiperekojen Lezyon Teşhisi Nasıl Konur?

Hiperekojen lezyonunun teşhisi, ultrasonla yapılır. Organların görselleştirilmesine imkan veren bu sistem sayesinde hastanın bedenine ultrason dalgaları gönderilir ve bu sayede bir görüntü meydana gelir. Görüntülenen bölgede, parlak beyaz renge rastlanması hiperekojen lezyonun varlığının belirtisidir. Ultrason sayesinde teşhis kolayca sağlanır.

Hiperekojen sayesinde bazı rahatsızlıklar erkenden teşhis etmek mümkündür. Fakat her hastada farklı şekilde yorumlanabilir. Enfeksiyon, safrada taş, karaciğerde yağlanma yahut tümör tespiti gibi rahatsızlıklar, sıklıkla bu yöntemle ortaya çıkar. Ancak her görüntülemede tespit edilemeyebileceğini de belirtmek gerekir. Zira lezyonun büyüklüğü, görüntülemeye uygun değilse veya test gerekli koşulları sağlamazsa görüntü sonuçsuz kalabilir.

Hiperekojen Lezyon Nedenleri Nelerdir?

Hiperekojen lezyonlara çeşitli organlarda rastlanılır. Karaciğer, böbrek, meme, troid bunlardan bazılarıdır. Bu bölgelerde meydana gelen doku bozulmalarını gidermek ya da en küçük düzeye indirmek önemlidir. Vücutta iltihap olması, tümörler, karaciğerde yağlanma, bağışıklık sistemini barındıran dokularda meydana gelen bozulmalar hiperekojen lezyonlara neden olabilir.

Hiperekojen böbrek yapısında meydana geldiyse bu genelde böbreklerin susuz kaldığına işarettir. Böyle bir durumda; böbrek hastalığından korunmak, ilerlemesini durdurmak ve böbrekte taş oluşumunu engellemek adına bol su tüketilmesi önerilir. Ancak ağır böbrek rahatsızlıkları için mutlaka hekime gitmek gerekir.  Böbrek için yapılan ayrıntılı görüntülemeler neticesinde herhangi bir rahatsızlık teşhis edilirse bu anlamda tedaviye hassasiyetle dikkat edilmelidir.

Hiperekojen Lezyondan Korunmak İçin Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Hiperekojen lezyonlardan korunmak sağlıklı bir yaşam rutini sağlanmasıyla mümkündür. Bedeni sağlıklı tutmak için aslında günlük hayatta ufak değişiklikler yapmak yeterlidir. Aşağıdaki listeye dikkat ederek ilk adımları atabilirsiniz:

  • Düzenli spor yapmak
  • Dengeli beslenmek
  • Kişisel temizliğe özen göstermek
  • Kilo kontrolünü sağlamak
  • Alkol, sigara, zararlı maddelerden uzak durmak

Sıraladığımız yöntemler sayesinde daha sağlıklı bir hayata başlayabilirsiniz. Böylece birçok hastalığın önüne geçme şansınız vardır.

Hiperekojen Lezyon Tedavi Yolları Nedir?

Alanında uzman bir hekimin yapacağı ayrıntılı tetkikler sonucunda hiperekojen lezyonun nedeni tespit edilir. Enfeksiyon, kötü yahut iyi huylu tümörler, yaralanmalar, iltihaplar gibi durumlardan meydana gelen bozulmaların sebebi ve boyutu tespit edilerek tedavi yoluna gidilir. Kötü huylu tümörlerin neden olduğu hiperekojen lezyonlar ne yazık ki hayati tehlike taşımaktadır.  Bazısının kanserle ilişkilendirildiği de görülür fakat hiperekojen lezyonların pek çoğu iyi huylu tümörlerdir.

İyi huylu lezyonlar genelde müdahale gerektirmezler, düzenli takip edilerek seyri izlenir ve hasta kontrol edilir. Kötü huylu lezyonlar, kimi durumda cerrahi işlem görerek kimi zaman da radyoterapiyle kontrol altına alınır. Kontrol için ultrasonla  görüntülemeler yapılarak süreç izlenir ve  müdahale edilmesi gereken zamanlarda kritik dokunuşlarla hasta sağlığı güvence altına alınır.

Tedavinin durumu hastaya da bağlıdır. Zira sağlığına dikkat eden, güçlü bağışıklık sistemine sahip, hareketli yaşam süren bireylerin bu tarz sağlık sorunlarıyla karşılaştıklarında verilen tedavilere daha çabuk karşılık verdiği ve eski sağlığına daha kolay kavuştuğu bilinmektedir.

Göz Beyazında Gri Leke Neden Olur? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Hasta, radyolojik yahut cerrahi müdahale ardından sağlıksız bir yaşam sürüyorsa bu alışkanlığını bırakması, ilaç tedavisine başlaması ve düzenli sağlık muayenesinden geçmesi önerilir. Bu sayede kaybettiği sağlığını yeniden kazanması ve onu koruması amaçlanır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu