Sağlık Hakkında Merak Edilen Başlıklar

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Mide yanması, hoşlanmasak da başımıza gelen bir durum. Midede, mide girişinde, yemek borusunda hissedilen yanma hissi, ağızda acılık ve asit gibi acılaşma ile kendini gösteren “Mide yanmasına ne iyi gelir?” sorusuna yanıt vermeden önce, mide yanmasına nelerin sebep olabileceğini ele alalım.

Yanlış Beslenme

Obezite başlı başına bir sağlık sorunu olduğundan rahatsızlığın yan etkilerinden biri de mide yanması ve diğer mide şikayetleri olabilir. Bu durumda öncelikle obezite tedavisine başlanması gerekmektedir. Uzun süre aç kalmak, gece geç saatlerde yemek ve paketli gıdalar ile beslenmek midenize zarar verip yakınmalarınızı artırabilir. Hassas hale gelmiş bir mide için zararlı olabilecek gıdaları da şöyle sıralayabiliriz:

  • Yüksek yağlı besinler; avokado, fındık, peynir gibi masum görünen gıdalar da yüksek yağ oranı ile risk oluşturur. Kızartma ve diğer yağlı gıdalar ise mide sağlığınızı doğrudan olumsuz etkiler.
  • Baharatlar; genelde mide rahatsızlıkları için kullanımı ile bilinir. Fakat pek çok baharat yoğun ya da yanlış tüketildiğinde mide asidini tetikler.
  • Turunçgiller; limon, mandalina, portakal gibi doğal asidi yoğun yiyecekler ve suları mide asidini de artırarak mide yanmasına sebep olur.
  • Soğan ve acı; hazmı zor olan soğan ve mide asidini artırıcı acılı, biberli yiyecekler. Yanma hissine neden olur.
  • Kahve; kahve yapısı itibarı ile mide asidini fazlaca artırma özelliğine sahiptir.
  • Asitli içecekler; sağlıklı bir midede bile uzun vadede yıkıcı özelliğe sahipken mide yanmasını daha da tetikler.
  • Süt; pek çok uzman tarafından mide yanması için az miktarda kullanımı önerilen bir gıda. Fakat süt kullanımı miktarı içinde bulunan yağdan dolayı çok az düzeyde tutulmalı.
  • Paketli gıdalar; genellikle monosodyum glutamat, yapay aromalar ve katkılar ile koruyucu maddeler ile zenginleştirildiğinden mide asidini artırıcı özelliklere sahiptir.

Kronikleşmiş Sağlık Sorunları

Gıda intoleransı, çölyak, hazımsızlık, reflü, fıtık, ülser, gastrit, mide kanseri ve enfeksiyonları mide yanmasına sebep olan başlıca rahatsızlıklardır.

Sigara ve Alkol Gibi Zararlı Etkenler

Sağlığı olumsuz etkileyen bu tip bağımlılık türleri de mide yanmasını artıran bir başka faktördür. Sigara da alkol de ister kısa ister uzun vadede mide rahatsızlıklarının sebeplerinden en önemlisidir.

Stres

Stresli bir yaşam biçimi mide rahatsızlıklarında oldukça etkilidir. Yoğun çalışma temposu, mobbing yaşamak, hasta bakım vereni olmak gibi durumlar stres seviyenizi yükselterek midenizi de olumsuz etkileyebilir.

İlaç Kullanımı

Başka rahatsızlıklarınız için kullanmak zorunda olduğunuz bazı ilaçlar da yan etki olarak mide yanmasına sebebiyet verebilir. Bazı ağrı kesiciler in de dahil olduğu bu ilaçları kullanmak mide yanmalarına neden olabilir.

Dar Giysiler

Özellikle mide ve karın bölgesini sıkı saran bele sahip kıyafetler, sıkıca bağlanan kemerler mideye rahatsızlık vererek reflü benzeri durumlar yaşamanıza sebep olabilir.

Mide Yanması Nasıl Tedavi Edilir?

Mide yanmanızın sebebini net olarak belirleyebilmek için alanında uzman bir doktora başvurup şikayetlerinizi anlatmak en doğru yöntem olacaktır. Doktorlar hastalık tipine göre yaşam biçiminize, beslenmenize uygun öneriler yanında, mide asidini nötralize etmeye yardımcı olan antiasitler, mide asidini azaltabilen H2 reseptör antagonistleri, ansoprazol veya omeprazol gibi proton pompa inhibitörleri reçete ederek tedavinizi sağlayabilir.

Bunun yanında siz de geçici ya da uzun vadeli çözümler üretebilirsiniz. Anlık durumlarda mide yanması için birkaç yudum süt ya da soda tüketebilirsiniz. Ayrıca karbonatlı ya da elma sirkeli su ile de mide yanmanız hafifleyecektir. Zencefil, meyan kökü, kekik, papatya gibi bitki çayları kullanarak evdeki malzemeler ile mide yanmasına engel olabilirsiniz. Yemeklerden sonra sakız çiğnemek de hazmınızı kolaylaştırarak midenize yardımcı olan bir diğer undur olacaktır.

Mide Yanmasını Hafifletmenin Yolları

Uzun vadede mide yanmasından kurtulmak için ise yaşam biçiminizde kalıcı olarak yapmanız gereken önerilerimiz şöyle:

  • Sigara ve alkol tüketimini sınırlandırmak
  • Beslenme biçiminizi daha sağlıklı hale getirmek
  • Midenize dokunan ilaçları kullanmamak
  • Giysilerinizi uygun seçmek
  • Yastığınızı yüksek tutmak
  • Yemek saatlerinize özen göstermek
  • Bolca su tüketmek
  • Mide yanmasına

Tüm bunlarla birlikte sağlıklı, dengeli ve stresten uzak bir yaşam biçimini tercih etmek, sağlık kontrollerinizi vaktinde yaptırmak, tedbir olarak reçetesiz satılan antiasitler kullanmak da mide yanması sorununa çözüm üretmek için yapılabilecek önlemlerdir.

Dilerseniz Reflüye ne iyi gelir? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de okuyabilirsiniz.

Sağlıklı bir mide ve beden için kendinizle de barışık olmanız gerektiğini, bedeninize sevgiyle yaklaşıp bakımını düzgün yapmanızın sizin için çok daha iyi bir seçenek olacağını da göz ardı etmeyin. Mide yanmasına ne iyi gelir? sorusunu cevapladığımız içeriğimiz bu şekildeydi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu