Teknoloji'ye Dair Haberler

Metaverse Projesi Nedir?

Son günlerde “Metaverse” kelimesini duymayan kimse kalmadı. Facebook’un da isminin Meta olarak değiştirileceği duyurulduktan sonra geçtiğimiz günlerde bu kelime oldukça fazla gündeme geldi ve popülerleşti. Bu sebepten dolayı Metaverse projesi de pek çok kişi tarafından merak edilmeye başlandı. Peki, tam olarak Metaverse Projesi nedir?

Kripto para sektörünün yeni gözdesi olan Metaverse projesinin ne olduğunu anlayabilmek için öncelikle Metaverse kelimesinden başlayalım.

Metaverse Ne Demek?

Metaverse kelimesi öte anlamına gelen “meta” kelimesinin “universe” kelimesi ile birleşiminden türeyen bir kelime olup evren ötesi anlamında kullanılıyor. Türkçe olarak evrenin ötesi şeklinde çevirisi yapılabilir.

Metaverse, insanların etkileşime girebildiği bir sanal gerçeklik ortamına denir. İnsanlar burada çeşitli durumlarda etkileşime girebilir. İş yerinde ya da oyunlarda etkileşimde bulunabilir, birbirleri ile karşılaşıp sohbet edebilir ya da farklı şekilde sosyal ortamlarda etkileşim kurabilirler.  Pek çok kişiye göre gelecek zamanlarda oluşturulacak Metaverse’e sanal gerçeklikle ve artırılmış gerçeklikle ulaşma mümkün hale gelecek.

Metaverse kelimesini ile kullanmış olan ilk kişi Neal Stephenson adlı yazardır. Bu kelime artırılmış sanal gerçekliğin bütün boyutlarını kapsayan bir kavram olarak internet ortamını da içine almaktadır. Neal Stephenson’un Snow Crash adlı romanında da gerçek insanların avatarlarının bulunduğu bir sanal dünya bulunmaktaydı ve bu üç boyutlu dünyaya Metaverse deniyordu. Bu roman dışında da pek çok kez Metaverse benzeri sanal dünyalardan söz edilmişti.  Ready Player One isimli kitapta kişiler sanal gerçeklikle dijital bir ortamda gerçek dünyada olduğu gibi zaman geçirip etkileşimde bulunabiliyorlardı. İnternet üzerinden oluşturulmuş bir sanal ortamda insanlar kendi avatarlarını oluşturabilir, insanlar ile etkileşim kurabilir, gerçek yaşamda yaptıkları her şeyi sanal olarak gerçekleştirebiliyordu. Metaverse için de bunlara yakın bir sanal ortam olacağı bekleniyor.

Metaverse Projesi Neyi Amaçlıyor?

Sanal gerçeklik teknolojisi şimdilik daha çok oyunlarda kullanılmakta. Ama Metaverse, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçekliğin kullanımını büyük ölçüde artıracak. Bu sanal evrende üç boyutlu bir avatar oluşturup, etkileşimde bulunmak, gezmek, oyun oynamak, çalışmak, etkinliklere katılmak gibi pek çok günlük aktivite yerine getirilebilmesi beklenmekte.

Kripto para birimleri de Metaverse açısından önemli bir yere sahip. Özellikle son zamanlarda artmış olan NFT satışlarını biliyorsanız Metaverse ile olan ilişkiyi anlayabilirsiniz. NFT olaraktan satışı yapılan pek çok ürün sanal dünyalarda korunmuş oluyor. Bu ürünlerin de Metaverse üstünden satılabilmesi ya da sergilenebilmesi mümkün oluyor. Metaverse, Blockhain sayesinde her sanal ürünü sanal dünyada kullanabilme olanağı sunabilecek. Özetle, kripto para birimleri sanal bir ekonomi oluşması ve işlemesini sağlayabilir.

Son zamanlarda dünyanın genelinde görülen Metaverse ilgisinin ana sebebi Facebook’un da bununla ilgilenmesi oldu. Facebook, Metaverse konusuna oldukça önem vermesiyle ve içeriklerinde bu anlayış doğrultusunda değişikliğe gideceğini ilan etmesi ile gündemde yerini aldı. Böylelikle Metaverse kripto para da bu açıklamalardan olumlu bir biçimde etkilenmiş oldu.

Metaverse temalı pek çok coin, büyük artış yaşadı. Metaverse, bir sanal ortam olmasından dolayı sanal gerçeklik, sanal nesneler ve NFT kripto para projeleri Metaverse Coin’i içerisinde ele alınabilir.

Metaverse Coin Nasıl Alınır?

Facebook ismini Meta olarak değiştireceğini ve Metaverse evrenine önemli yatırım yapacağını açıklamasının üzerine Metaverse Coinleri’ne ilgi baya bir arttı. Durum böyle olunca da pek çok kişi Metaverse Coinleri’nin nasıl alındığını merak etmeye başladı.

Metaverse coinleri de aynı bitcoin ya da diğer alt coinler gibi kripto para hesapları üstünden satın alınabilir. Pek çok global borsa üzerinden Metaverse Coin’i satın alınabilir. Bilinen bazı popüler Metaverse projeleri:

  • Axie Infinity (AXS)
  • Decentraland (MANA)
  • Enjin Coin (ENJ)
  • Star Atlas (ATLAS)
  • The Sandbox (SAND)
  • WEMIX (WEMIX)
  • Bloktopia (BLOK)
  • Dvison Network (DVI)
  • Wilder World (WILD)
  • Ufo Gaming (UFO)
  • Aavegotchi (GHST)
  • Starlink (Starl)

Bu coinler arasında Axie Infınity (AXS) ön sırada gelmekte. AXS, 2018 de çıkmış olan kazanmak için oyna mottosuna sahip bir ortamdır.

Decentraland (MANA) Coini insanların farklı içerikler ya da uygulamaları oluşturmasına olanak sağlayıp bunlardan para kazanmayı mümkün hale getiren Ethereum tabanlı bir platformdur.

Enjin Coin (ENJ) oyun ürünü ekosistemleri oluşturmayı hedefleyen bir Blockchain ağıdır ve bu platform üzerinden insanlar internet sitesi ya da sanal mağaza kurabilmektedirler.

Star Atlas (ATLAS) çok büyük boyutlarda katılımcılara sahip olan sanal bir oyun platformudur ve solana üzerinden faaliyet göstermektedir.

The Sandbox (SAND) 2020 yılında çıkmış olan ve insanlar tarafından oyun içerikli kripto oluşturabilen ve satılabilen blockchain tabanlı bir oyun ekosistemidir.

WEMIX (WEMIX) Blockchain temeli olan ve oyun üzerine geliştirilmiş bir ortam olup insanlara kripto varlıklar için cüzdan ve kripto ürünler satma için uygulamalar sunmakta.

Bloktopia (BLOK) Polygon üstünde yükselmiş bir uygulama ve Polygon’un bütün avantajları kullanılıyor.

Dilerseniz Arbitraj nedir? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de okuyabilirsiniz.

Dvison Network (DVI) Ethereum üzerinde kurulan ve NFT’ler alıp satmaya olanak sağlayan bir platform.

Wilder World (WILD) Ethereum üzerinde kurulmuş ve NFT’ler alıp satmaya olanak sağlayan başka bir platform. Metaverse projesi nedir? sorusunu sizler için cevaplamaya çalıştık, güncel birçok teknoloji başlığı için bizleri takip etmeye devam edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu