Sağlık Hakkında Merak Edilen Başlıklar

Göz Kararması Neden Olur?

Göz kararması, birçok kişinin günlük hayatta farklı sebeplerden kaynaklı olarak yaşadığı bir durumdur. Çoğunlukla geçici şekilde gerçekleşen ve saniyeler içerisinde ortadan kaybolan bu durum, Latince vertigo denilen dönme durumunun sebebiyet verdiği bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkar. Bu dönme, yalnızca göz kararması olarak değil aynı zamanda baş dönmesi olarak da kendini gösterebilir. Kimi zaman hamilelikte kimi zamansa yetersiz beslenmeden kaynaklı olarak ortaya çıkan sorunla ilgili farklı çözüm önerileri bulunur. Peki, göz kararması neden olur? Göz kararmasına ne iyi gelir? İşte detaylar…

Göz Kararması Çeşitleri

Göz kararması çeşitleri, sürekli ve ani göz kararması olarak ikiye ayrılır. Sürekli göz kararması; kısa nöbetler şeklinde görülse de sık sık kendini yinelemektedir. Ani göz kararması ise aynı şekilde kısa süreliyken uzun süre tekrarlamayabilir. Bunun sebebi de ani göz kararmasına sebep olan etkenin ortadan kalkmasıdır.

Göz Kararması Sebepleri

Göz kararması sebepleri birden farklı sebebe dayalı olarak gerçekleşir. Hamileliğin ilk zamanlarında yaşanan göz kararması, sürekli göz kararması sınıfın girer. Hormonal dengedeki değişimler ve vücudun yeni bir canlıya adaptasyon süreci, göz kararmalarına ve kimi zaman bayılmalara sebep olabilir. Ayrıca bebek gelişimini sağlarken anneden kalsiyum ve vitamin gibi değerli de aldığı için bu değerlerde eksiklik gerçekleşebilir ve kan değerleri de düşebilir. Vitaminsiz kalan vücut ise bu duruma halsizlik ile tepki verirken göz kararmasını da ekleyebilir. Diğer göz kararması sebepleri ise şunlardır:

  • Açlık
  • Kan değerlerinde çeşitli sebeplerden oluşan ani düşüşler
  • Şeker ya da tansiyonda anomali
  • Uykusuzluğun eşlik ettiği yorgun düşme
  • Uzun süre susuz kalmak
  • Vücudun ayak uyduramadığı çalışma temposu
  • Yeterince dinlenmemek ve uyumamak

Göz Kararmasının Hastalıklarla İlişkisi Var Mı?

Göz kararması, vücuttaki ani durumların bir yansıması olsa da kalıcı rahatsızlıkların da habercisi olabilir. Migren de bu rahatsızlıklardan biridir. Migrenin tetiklendiği sinir, stres vb. durumlarda göz kararması olabilir ya da migren ile birlikte görülebilir. Göz kararmasının ilişkili olduğu diğer hastalıklar şöyle sıralanabilir:

  • Tansiyon
  • Şeker
  • Vertigo
  • Tümör

Dilerseniz Vertigo Nedir? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Göz kararması genellikle ciddi bir problemle ilişkili değildir. Ayrıca küçük önlemler alınarak tedavi edilebilir. Kimi zaman göz kararmasına baş ağrısı da eşlik edebilir. Bu tür vakalar, genellikle bir kafa sarsıntısının habercisidir. Düşme ya da darbe alınması, küçük çaplı bir beyin sarsıntısına yol açabilirken kaza geçirilmesi durumunda daha büyük bir sarsıntı meydana gelir. Bu süreçte sarsıntı tüm izlerini kaybedene dek göz kararmaları görülebilir. Ciddi bir problemin olup olmadığını öğrenmek için doktora gitmekte yarar vardır.

Göz Kararması Tedavisi

Göz kararması tedavisini sağlamak için önce sebebini anlamak gerekir. Sebep belirlendikten sonra tedavi kısmına geçiş uygun olacaktır ve her zaman ilaçlı tedavi gerekmez. Vücuda iyi bakılması ve bünyenizin ihtiyaç duyduklarına kulak vermeniz, bu sorunu kısa sürede ortadan kaldıracaktır.

Uzmanların birçoğu, yeterli meyve ve sebze tüketimi ile su tüketimini göz kararmasına bir çözüm olarak önermektedir. Hastalık kaynaklı olmayan kararmalar, ilaçsız şekilde ve uygun istirahat ile çözüme kavuşturulabilir. Hastalık kaynaklı olan göz kararmaları ise doktorların reçete ettiği ilaçların düzenli ve dozunda kullanımı ile mümkündür. Hamilelik sürecindeki kararmalar, genellikle ilk iki aydan sonra tamamen ortadan kalkmaktadır.

Göz Kararmasına Ne İyi Gelir?

Göz kararmasına iyi gelen şeyler, sebeplerinin ortadan kaldırılmasına yönelik önerilerdir. Uygun istirahat, yorgunluktan kaynaklı kararmaların önüne geçebilir. Aynı şekilde spor programının hafifleştirilmesi, vücudu kaldıramayacağı fiziki yüklerden ve spor programlarından kurtarır. Uygulanan diyetlerin yetersizliği, düzenli beslenme ile çözülerek göz kararmalarını iyileştirir.

Kullanılan ilaçların yan etkilerinden biri de göz kararması olabilir. Doktorunuz ile konuşarak dozajını azaltıp ilaç kaynaklı göz kararmalarını sonlandırabilirsiniz. Yeterince meyve ve sebze tüketmek, kan değerlerini olması gerektiği ölçüde stabil tutacak şekilde takviye almak, şekerin yükselmesi ya da tansiyonun düşmesini tetikleyen yiyeceklerden ya da durumlardan uzaklaşmak, göz kararmasına iyi gelen şeylerden bazılarıdır.

Göz Kararmasına İyi Gelen Yiyecek ve İçecekler

Bazı yiyecek ve içecekler, gözlere ve göz kararmalarına iyi gelebilir. Örneğin tansiyon kaynaklı bir göz kararmasına limon suyu ya da tuzlu ayranın iyi gelmesi gibi, şekerin yükselmesine de su tüketimini artırmak iyi gelebilir. Göz kararmasına iyi gelen diğer ürünler şunlardır:

  • Havuç
  • Domates
  • Salatalık
  • Muz gibi lifli meyveler
  • Protein barları
  • Kuruyemişler

Vücudunuza ve kendinize iyi bakmak, tıpkı göz kararması gibi birçok rahatsızlığın engellenmesinde ilk adımdır. Stresli bir yaşam tarzı ve hayat koşulları içerisinde kendinize vakit ayırmanız, tüketebileceğiniz besinler gibi faydalı olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu