Sağlık Hakkında Merak Edilen Başlıklar

GAPS Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kalın kalın kıyafetlerimizin arkasına saklandığımız günler geride kaldı. Özellikle kadınların yaz aylarına girerken kapıldığı telaş her sezonda görmeye alışık olduğumuz manzaralardan. Diyetler, detokslar ve alınan spor salonu üyelikleri gibi mart ayından itibaren kapıldığımız telaş dalgasından kilo vererek çıkmak için elimizden geleni yapıyoruz. Son dönemlerde adını duyuran bir diyet çeşidi de GAPS diyetidir. Bu nedenle “GAPS diyeti nedir? Nasıl yapılır?” gibi sorular da yazın gelmesiyle yaygınlaşmaya başladı. Sadece kilo vermeyi değil nörolojik rahatsızlıkları da önlemeyi hedeflemesiyle bütün gözleri üstüne çeviren GAPS diyeti hakkında bildiklerimizi yazdık.

GAPS diyeti nedir? Nasıl uygulanır? Kimler GAPS diyeti uygular?” gibi birçok popüler sorunun yanıtını bulacağınız içeriğimizde bu diyetin normal diyetlerden farkını da öğreneceksiniz. Sıkı kısıtlayıcı diyetlerin yerini daha sağlıklı sürdürülebilir bir yaşama geçiş sürecine bıraktığı şu dönemlerde GAPS diyeti de ilginizi çekecek. Hem sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi hem de bağırsak floranızdaki sorunları düzeltmeyi amaçlayan GAPS diyeti sizlerle…

GAPS Diyeti ve Bağırsak İlişkisi

Hepinizin GAPS diyetinin ayrıntılarını okumak için sabırsızlandığınızı biliyoruz. Fakat temellendirmeden ve içselleştirmeden yapılan diğer diyetlerin aksine, kısa vadeler içermeyen bu diyeti iyice tanıyın istiyoruz. GAPS diyeti en kısa şekilde özetlemek gerekirse bu diyetin temel amacı bağırsaklarınızı düzenlemektir.

Gut and psychology syndrome kelimelerinin kısaltılmış hali olarak kullanılan GAPS, doktor Natasha GAPS tarafından geliştirilmiştir. Temel anlatımıyla GAPS’IN temelinde tıp dilinde ikinci beyin olarak bilinen bağırsakları iyileştirmek vardır. Bağırsaklarınızdan geçecek olan gıdaların belirli kurallara bağlı olarak düzenlenmesi sonucunda bağırsak duvarları iyileşir. İyileşen bağırsak duvarlarından geçerek kana karışan besinler ise gerek fiziksel gerek de psikolojik olarak sağlığımızı olumlu yönde etkilemektedir.

Doktor Campell’in bu diyet ile ilgili temellendirmek istediği noktalardan biri de belirlenen beslenme düzenine uyulduğunda otizm ve disleksi riskinin azaldığıydı.

GAPS Diyetinin Faydaları

Diyetlerin birçok çeşidi ve birden fazla faydası da bulunmaktadır. Diyetlerin mantığı mevcut zararlı alışkanlıklarınızı yenisi ile değiştirerek daha sağlıklı bir bedende yaşamanıza devam etmenizdir. Sürekli işlenmiş gıdalara, süt ürünlerine ve karbonhidrat yüklü yiyeceklere maruz kalmak vücut sindirim dengenizi alt üst etmektedir.

GAPS diyeti de uygulandıktan sonra birçok güzel sonuca imkan tanımıştır. GAPS diyeti sayesinde iyileşen bağırsak duvarında zararlı maddelerin kana emilimi gerçekleşemez ve temiz kan vücudunuzda özgürce dolaşır. Yüzlerce bileşeni içinde taşıyan kan beynimiz dahil bütün vücudumuzu dolaştığı için bizlerin hayata karşı duruşunu belirler. GAPS diyeti uyguladığınızda görebileceğiniz bazı faydalar şunlardır:

  • Sağlıklı bir bağırsak düzeneği sizleri kendinizi hafif hissettirirken zihnen daha berrak düşünmenize de yardımcı olur.
  • Diyet kapsamında vücudunuzdan uzak tuttuğunuz şeker gibi yiyecekler başta ağız ve diş sağlığınızı düzelttiği kadar kendinizi iyi hissetmenize de imkan sunar.
  • Ödem, karın ağrısı ve gaz sıkışması gibi problemlerinizde de azalma gözlemlersiniz.
  • GAPS genelinde vücudunuza alacağınız protein miktarı sizleri birçok rahatsızlıktan uzak tutar.

Genel anlamıyla GAPS ağızda başlayan sindirim sürecini düzenleyerek sizlere daha rahat bir yaşam sunar.

GAPS Diyeti Nasıl Uygulanır?

Bağırsak ve psikoloji dengesini en iyi şekilde yürütmeyi hedefleyen GAPS, belirli aşamalardan oluşmaktadır. Her diyet sürecinin kişiye özel olması gibi bu diyette de belirleyici bir zaman dilimi yoktur. Üç aşamadan oluşan bu diyeti tamamlamak ve pozitif etkileri ile hayatınıza devam etmek sizlerin elindedir. GAPS diyetinin üç aşamaları aşağıdaki gibidir:

  • GAPS Diyetine Giriş: Diyetin en zorlu ve en kısıtlayıcı aşamasıdır. Kendi içinde de altı bölümden oluşan bu kısım bazen birkaç hafta bazen bir yılı bulan süreci içermektedir. Besinlerin vücuda tekrar tanıtılması olarak gözlemleyebileceğimiz bu süreçte tam uyum önemlidir. Şeker ve karbonhidratın tamamen çıkarıldığı bu dönemde gıdalara karşı vücudunuzun tepkilerini izleme fırsatı bulursunuz.
  • GAPS İkinci Aşama: Bağırsaklarınız istikrarınız ile sürdürdüğünüz yeni yaşam tarzına alıştı. Değişimlerin farkına daha fazla vardığınız bu dönemde bağırsaklarınızın çalışma hızı artık daha fazla.
  • GAPS Üçüncü Aşama (Yeniden Giriş): GAPS yolculuğundaki kurallara tam uymanız halinde diyetiniz 1,5-2 sene bile sürebilir. Bu sürecin ardından yeni alışkanlıklar edinerek eski yeme şeklinize dönmeniz zor olsa da üçüncü aşama bunu içerir. Yavaş yavaş vücuda tekrar tanıtılan yiyecekler kademe kademe vücudunuz ile tekrar tanışmaktadır.

Dilerseniz Diyet Yemeklerini listelediğimiz içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Kapsamlı bir GAPS diyeti yapmak beklediğinizden daha yorucu olabilir. Bu kadar kısıtlayıcı gibi gözüken bir diyet programına hazırlıklı olarak başlamalısınız. Diyet ve sağlıklı yaşamın sürdürülebilir olması açısından acele etmemek ise en güzelidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu