Sağlık Hakkında Merak Edilen Başlıklar

Egzamaya Ne İyi Gelir?

Egzama, ciltte kaşıntı ile ortaya çıkan ve cilt kuruluğuna sebep olan bir cilt hastalığıdır. Dermatoloji bölümünde sıklıkla gündem olan egzama, doktor kontrolünde çok kolay tedavilerle iyileştirilmektedir. Egzama kimi zaman da bitkisel tedavi yöntemi ile iyileşmesi mümkün olan bir sorundur. Ancak doğal ve bitkisel çözümlere başvurmadan önce doktorunuza danışmanız çok daha yararlı olacaktır. Zira bu yöntemler alerjik reaksiyonlara da sebebiyet verebilir. Bu yüzden doktorun onay vermediği bitkisel ürünleri kullanmayın. İşte “Egzamaya ne iyi gelir?” sorusuna cevap olan bitkisel ürünlerin bazıları…

Bitkisel Çözümlerle Egzama Tedavisi

Egzamanın neden olduğu kaşıntı, iltihap, kabartı ve kuruluğu hafifletmek, ciltte meydana gelen kötü görüntüyü iyileştirmek için doğal bitkisel ürünlere doktor kontrolünde bir şans verebilirsiniz. Bitkisel çözümlerle egzama tedavisinde kullanabileceğiniz bitkisel ürünler şöyledir:

Salatalık

İçinde bol miktarda su bulunur. Salatalığın iltihap engelleyen bir özelliği vardır.

  • Salatalığı dilim dilim kesin.
  • İçinde buz olan bir kaba koyun.
  • Salatalık ile buzu birlikte bir saat tutun ve sonra suyu süzerek salatalık dilimlerini egzamalı bölgelere koyun.

Bu şekilde hazırlanan salatalık dilimleri yüzde olan egzamaya iyi gelmektedir. Ayrıca salatalık suyunu yüze masajla uygulayın. Salatalık suyu düzenli kullanım sonrasında egzama şikayetinizi son verecektir.

Sarı Kantaron

Sarı kantaron kullanmak cilt hastalıklarına iyi gelen bitkisel bir tedavi yöntemidir. Sarı kantaron kulakta bulunan egzamaya iyi gelmektedir. Kantaron çayından birkaç damla alarak kulak içini temizleyin. Sarı kantaron çayı kulak içindeki cildin iyileşmesini sağlamaktadır. Bacak ve ellerde meydana gelen egzama için de kantaron yağı kullanılmalıdır.

Meyan Kökü

Bu bitki ile ilgili yapılan araştırmada, egzamayı tedavi ettiği görülmüştür. Meyan kökünden elde edilen jel egzamalı alana haftada 2 defa uygulanmalıdır. Bu jelin antiseptik bir özelliği vardır ve kaşıntıyı engeller. Egzama olan bacak, diz ve elde meyan kökü suyu ve jeli birlikte kullanılmalıdır.

Aloe Vera

Aloe vera egzamanın sebep olduğu kaşıntıya iyi gelmektedir. Kısa bir zamanda kaşıntıyı tamamen geçirmektedir. Ciltte meydana gelen hasarı hızlı bir şekilde onarmaktadır. Aloe veranın İltihap gideren bir özelliği de bulunur.

  • Aloe vera bitkisinin içinde olan jeli bitkiyi sıkarak çıkarın ve egzamalı alana sürün.
  • Kurusun ve sonra suyla temizleyin.
  • Bunu haftada 2 kez yapın.

Aloe vera jeli, egzamalı alana dairesel bir şekilde uygulanması tavsiye edilmektedir. Bu tedavi düzenli uygulandığında ciltte kuruluk kaybolur, kaşıntı biter ve cilt dokusu yenilenir.

Papatya Suyu

Papatya özü içeren kremler ve papatyanın suyu egzama nedeniyle oluşan iltihabı temizler. Ciltte meydana gelen kuruluk ve kaşıntıyı giderir, yapısında bulunmakta olan maddelerle hücre yenilenmesini hızlandırır. Papatya çayını soğutup egzamalı bölgeye masaj eşliğinde sürebilirsiniz.

Lavanta Yağı

Lavanta yağı, saçta olan egzamaya çok iyi gelmektedir. Bunun için saçlara lavanta yağı kullanmak en çok önerilen yöntemlerden biridir. Lavanta yağı hem saçları besler hem de saç derisinde olan egzamayı tedavi etmektedir.

Doktor Kontrolünde Bitkisel Tedaviler

Önemli bir cilt sorunu olan egzama için önce doktora danışın. Cildinizde farklı reaksiyonlara sebep olma riskini göze almayın. Doktor onayı ile bitkisel tedavi yöntemlerini uygulayın. Bu tedavi için şunları deneyebilirsiniz:

Beyaz Dut

Egzamanın neden olduğu kaşıntı ve dökülmeyi engeller. Dut kurusu kullanarak bir kür hazırlayın. Bu kür yanmayı ve kaşıntıyı ortadan kaldıracaktır. Bu kürü hazırlamak için bir avuç dut kurusunu su içinde yaklaşık 5 dakika kaynatın. Bu kür ılısın ve egzama olan elinizi ya da bacağınızı bu suda 10 dakika bekletin.

Beyaz dut taneleri ve yaprakları sıcak suda bekletildiğinde suya yapısında bulunan mineralleri bırakır. Dut suyu göz kapağında bulunan egzama için kullanılır. Bir parça pamukla beyaz dut suyu göz etrafına sürülmektedir. Düzenli kullanımda sonuç verir.

Hindistan Cevizi Yağı

Katkısız ve doğal Hindistan cevizi yağını su toplayan ya da kaşınan alana sürün. Egzamanın neden olduğu cilt kuruluğunu engeller ve cildi yumuşatır. Hindistan cevizi yağının nemlendirici özelliği de bulunmaktadır.

Yulaf Tozu

Bir yemek kaşığı yulaf tozunu suyla karıştırarak krem kıvamı almasını sağlayın. Bu kremi egzamanın bulunduğu yerlere masaj yardımıyla sürün. Tahriş engelleyici ve iltihap giderici özelliği bulunan yulaf tozu, kaşıntı ve acıyı azaltır.

  • Küvetinizi ılık suyla doldurarak içine 2 su bardağı yulaf unu koyun.
  • Bu suyun içinde 15 ila 20 dakika durunuz.
  • Sonra çıkın ve kurulanın.

Zerdeçal

Egzama geniş bir alana yayıldı ise Zerdeçal kullanmanız uygundur. Zerdeçalın içeriğinde bulunan Kurkimin maddesi oluşan iltihabı temizler. Kaşınmayı bitirir, cilt hasarını iyileştirir. Zerdeçallı krem ya da zerdeçal ile yoğurdu karıştırarak egzamalı bölgeye sürünüz.

Yarım çay bardağı zerdeçalı macun kıvamı alana dek sütle karıştırın. Bu macunu egzamalı bölgelere günde 2 kez sürün.

Dilerseniz uyuz belirtileri ve tedavisini incelediğimiz içeriğimizi de okuyabilirsiniz.

Papatya

Egzama nedeniyle ciltte oluşan şişmeyi, kızarıklığı, kaşıntıyı azaltır. Bir yemek kaşığı papatyayı bir bardak su ile demleyin.  15 dakika bekleyin egzama olan yerlere bir bez yardımı ile sürün. Düzenli kullanımda çok güzel sonuçlar vermektedir.

Egzamaya ne iyi gelir? sorusunu bu şekilde cevaplamaya çalıştık, gündelik başlıklar için bizleri takip etmeye devam edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu