Arpacık Nasıl Geçer?
Arpacık, göz kapağı çevresinde oluşan, çıban ya da sivilce gibi gözüken, iltihap içeren ve ağrılı bir şişliktir. Genellikle gözün dış çevresinde, göz kapağının üzerinde ortaya çıksa da nadiren göz kapağının içinde de çıkabilir. Peki, arpacık nasıl geçer?
Bu soruya cevap vermeden önce arpacık enfeksiyonunu biraz tanımak faydalı olacaktır. Arpacıklar, göz kapağında bulunan yağ bezlerinin ya da kirpik kökünün enfeksiyonu sonucunda oluşur. Enfeksiyona genellikle stafilokok bakterileri yol açar. Bu enfeksiyon, temiz olmayan ellerin göz ve çevresiyle temas etmesi, kontakt lens ya da kozmetik ürünlerin kullanımında temizliğin dikkat edilen bir unsur olmaması sonucunda gelişir. Bir yaş aralığı olmayan rahatsızlığa, yaşam boyunca birden fazla kez rastlanabilir.
Arpacık Belirtileri
Arpacık belli karakteristik belirtilere sahip bir enfeksiyon olarak karşımıza çıkar. Göz kapağı üzerinde kırmızı ve sivilceye benzer ağrılı bir şişliğin eşlik etmesiyle kendisini gösterir. Göz çevresinde ve göz kapağında ağrı, şişkinlik ve gözde sulanmaya sebep olabilir. Çıkan yumrunun merkezinde iltihaba benzer beyaz ya da sarımtırak bir nokta bulunabilir. Tüm göz kapağının şişmesine de sebebiyet verebilir. Arpacık çoğunlukla tek gözü etkiler. Fakat tek gözde aynı anda birden fazla arpacık oluşumu da mümkündür.
Arpacık, göz enfeksiyonları arasında çok sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Bazen belirtileri benzerlik gösteren fakat arpacık kadar yoğun bir ağrının eşlik etmediği diğer enfeksiyonlarla karıştırılabilir. Göz kapağında kızarıklık ve yumru olarak belirti gösteren şalazyon bu rahatsızlıklara bir örnektir. Şalazyon genellikle ağrı yapmayan bir yumru olarak belirti gösterir. Yapısı sert şekildedir. Kirpik yağ bezlerinin tıkanması sonucu oluşmaktadır. Arpacıktan farklı olarak çoğunlukla göz kapağının içinde oluşur. Şalazyon ve arpacık farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıksalar bile birbirine benzeyen ya da aynı şekilde tedavi edilir.
Diğer sık karşılaşılan göz enfeksiyonlarına örnek olarak blefarit ve konjonktivit gösterilebilir. Eğer gözde kızarıklık gözlemleniyor ama içi iltihap dolu olan şişlik yoksa ise gözde sulanma görünmüyorsa bu hastalıklardan şüphelenmesi gerekir. Blefarit genellikle kirpik diplerinde gözlenen bir hastalıktır. Konjonktivit ise bakteriyel ya da viral gözlenen bir enfeksiyon rahatsızlıktır.
Arpacık Nasıl Tedavi Edilebilir?
Arpacık nasıl geçer sorusunun cevabı aslında çok basittir. Arpacık sık rastlanan bir enfeksiyondur ve genellikle kendiliğinden geçer. Arpacığın çıkacağı hissediliyor ise ya da bölgede oluşan şişkinlik fark edildiyse o bölgeye ılık ve nemli bir bez ile kompres yapmak iyileşme sürecini hızlandırıp bölgede oluşan hassasiyet ve ağrının seviyesini düşürülebilir. Bu kompresin arpacık varlığını sürdürdüğü zaman diliminde, günde birkaç kez 5 ile 10 dakika arasında uygulanması tavsiye edilir. Ağrı eğer şiddetliyse doktor kontrolünde bir ağrı kesici kullanılabilir.
Fakat arpacıkta 48 saat içerisinde bir iyileşme belirtisi gözükmezse, kızarıklık ve şişkinlik göz çevresinin tamamına hatta yanak bölgesine doğru yayıldıysa, buna ek olarak görmede bozukluk gözlendiyse, doktora kontrol ettirmekte fayda vardır. Bu gibi durumlarda antibiyotik tedavisi başlanabilir ya da arpacık içerisinde bulunan iltihabın boşaltılması için cerrahi bir müdahale yapılabilir.
Arpacık Çıktığında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Arpacık çıktığında elleri gözle temas ettirmekten kaçınmak ve kontakt lens kullanımına ara verilmesi gerekir. Çıkan yumru bir sivilceye benzer ama kolay iyileşeceğini düşünerek sıkılmamalıdır. Bu enfeksiyonun dağılmasına sebebiyet verebilir. Arpacığın daha hızlı iyileşmesi ve enfeksiyonun dağılmasını önlemek adına;
- Ellerin temizliğinden emin olduktan sonra temiz bir havlu ya da bezi ılık suyla ıslayıp arpacığın bulunduğu bölgeye 5 ile 10 dakika arasında kompres uygulayabilirsiniz,
- Bu işlem sonrasında temiz olan parmağınızı arpacığın üzerinde gezdirerek tıkanmış olan kanalın açılmasını sağlamak için hafif ve nazik bir şekilde masaj yapabilirsiniz,
- Arpacık enfeksiyonu gözüktüyse ellerinizin, yüzünüzün ve göz bölgenizin temizliğine öneminizi arttırabilirsiniz,
- Gözlerde oluşan çapakların temiz olmasını sağlayın,
- Ilık kompresi her defasında temizlenen bir bez ya da havluyla gün içinde birkaç defa olmak şartıyla uygulayabilirsiniz.
Bu şekilde arpacığın iyileşmesini hızlandırabilir ve ağrılı geçen süreci bir nebze olsun rahat geçirebilirsiniz.
Arpacık Sırasında Riskli Olan Eylemler
Enfeksiyon geçene kadar makyaj malzemesi kullanılmamalıdır. Başkalarına ait olan havlu, makyaj uygulama aparatları gibi kişisel ürünler paylaşılmamalıdır. Özellikle kontakt lens kullanımı zorunda olmadıkça kesilmeli, eğer zorunda ise el hijyenine özen gösterilmelidir. Lenslerin süresi dolduğunda kullanım kesilmelidir. Bu noktalara dikkat etmemek, hem bulunan enfeksiyonu kötü etkilemektedir, hem de arpacık dışında diğer göz enfeksiyonların oluşmasına ön ayak olabilir.
Dilerseniz Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer? sorusunu yanıtladığımız içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.
Elin sürekli göz bölgesine götürülmesi ve temiz olmayan ellerle göz temas etmek, gece uyurken makyajın temizlenmemesi, zamanı geçmiş lens ve makyaj malzemesi kullanımı arpacık oluşumunu arttırabilir ve diğer enfeksiyon hastalıklarının riskini arttırır. Arpacık nasıl geçer? sorusunu cevapladığımız içeriğimiz genel olarak bu şekildeydi, güncel birçok başlık için bizleri takip edebilirsiniz.