Rastgele Konular Hakkında Bilgiler

Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?

Güneşi sevmeyen nadir bitkilerden olan orkidenin bakımına, özellikle çiçek açmasını sağlamak adına dikkat edilmelidir. Genellikle tropik ve gölgeli alanlarda yayılım gösteren orkidelerin dünya genelinde binlerce farklı türü bulunmaktadır. Geniş taç yaprakları ile köklerini kapatarak koruyan ve mitolojik açıdan doğurganlık ile özdeşleştirilen bu anaç bitki, doğru bakım yöntemleri ile yılda 4 defaya kadar çiçeklenme gerçekleştirir. Ayrıca açtıktan sonra çiçeklerini aylarca kapatmayan orkideler, kolay çoğaltım yöntemleri sebebi ile de sıklıkla tercih edilmektedirler. Peki, doğru bir şekilde orkide bakımı nasıl yapılır?

Orkide Seçimi

Orkide bakım süreci, basit olmasının yanı sıra düzen gerektirmektedir. Çiçeklerinin eşsiz renkleri sebebi ile mükemmel bir saksı çiçeği olan ve boyuna çok fazla uzamadığı için yer kaplamayan orkideye, teraryumda ya da ev ortamında bakılabilir. Söz konusu çiçek türü, son derece hassas ve değerli salepgiller familyasına mensuptur. Çarpmalardan ve darbelerden kolaylıkla zarar görebilen bitkiyi en iyi şekilde muhafaza etmek için cam fanus içerisinde yetiştirebileceğiniz türlerini tercih edebilirsiniz. Yalnızca saksı içerisinde bakımını üstlenmek isterseniz, seçiminizi bitkinin saksı ve ev ortamına uygun olan daha az hassas türlerinden yana yapabilirsiniz.

Orkide Bakım Süreçleri

Her bitkide olduğu gibi orkide bakımının da ilk aşaması sulama kısmıdır. Fazla suyun orkidelerde çürüme etkisi oluşturacağı, bilinen bir gerçektir. Özellikle bitkinin emilimini gerçekleştiremediği ve köklerde biriken su, nem yaratması sebebi ile orkideyi kötü etkileyebilir. Bu sebeple sulama işlemini bir rutin halinde tekrarlamak ve 4 ya da 6 günde bir sulamak, bakımını kolaylaştıracaktır. Sulama süreci ayrıca cinsine göre değişiklik gösterebilmektedir. Orkide bakımında dikkat edilmesi gerekilen farklı faktörler bulunur.

Orkidelerde Fotosentez

Fotosentez, bitkilerin büyümek ve çiçek açmak için ihtiyaç duydukları bir işlemdir. Birçok bitki, köklerinin yakında ya da gövdelerinde bulunan yeşil klorofil hücreler aracılığı ile fotosentez gerçekleştirirler. Orkideler de tıpkı düğer bitkilerde olduğu gibi fotosentez için güneş ışığına ve bir miktar sıcaklığa ihtiyaç duyar. Soğuğa karşı direnci yüksek olmayan orkidenin bakımında sıcaklık bir diğer faktördür.

Orkide Bakımında Sıcaklık

Orkidelerde sıcaklık ayarı yapabilmek için güneş ile mesafesini ya da güneş görürlüğünü ayarlarken hassas olmak gereklidir. Kimi bitkiler, güneşten çok hoşlanırlarken orkideler güneş ışınlarına doğrudan temas etmek istemezler. Bu sebeple, güneş ışığından yararlanabilecekleri ancak ışınlar sebebi ile ısınmamaları sağlamak gerekir.

Orkide Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hastalanma ya da yaprak dökülmesi gibi sorunları yaşamaya meyilli olan orkidelerin bakımını üstlenirken hassas davranmak gerekmektedir. Her ne kadar düzensiz bir bakımda da hayatta kalabilecek kadar dirençli bir bitki olsa da çiçek açma konusunda aynı yaklaşımı sergilemeyen orkidelerin eşsiz çiçeklerini görmek istiyorsanız, bakımı konusunda düzen oluşturmanız gerekir. Orkide bakımında dikkat edilmesi gerekenler diğer faktörler şunlardır:

  • Uygun alan: Orkidenizin türüne göre uygun alanda yetiştirmek, bakımın önemli bir unsurudur.
  • Çoğaltım: Çoğaltım ya da budama işlemlerini bitkiyi kırmadan ve incitmeden gerçekleştirmek ve gerekirse bitkiyi zarar vermemek adına saksıyı keserek çıkartmak, çoğaltım aşamasında dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer alır.
  • Uygun nem ortamı sağlama: Minimuma geceleri %70 ve gündüzleri %50 oranından nemli ortam gereklidir.
  • Toprak ve gübre seçimi: Orkidelere özel olarak satılan toprak ve gübrelerden kullanmak, bitkinin gelişimi açısından önem taşır.
  • Saksı seçimi: Köklerinin güneş alması gerektiğinden orkideler için seçtiğiniz saksı opak olmamalıdır. Işığı geçiren ve mümkünse şeffaf olan bir saksı seçimi, orkideniz için ideal olacaktır.
  • Uygun sulama yöntemi: Buz küpleri, daldırma yöntemi ya da benzer yöntemler aracılığı ile orkidenizi sulayabilirsiniz. Sulama yöntemi seçerken fazla su vermemeye dikkat etmek önemlidir. Bitkinizin kuru göründüğünü düşünüyorsanız ekstra su vermek yerine bulunduğu alanın nem oranını artırabilirsiniz.

Her ne kadar detayları seven ve ihtiyaç duyan bir bitki olsa da gerekli ufak düzenlemeleri gerçekleştirerek orkidenize en iyi şekilde bakabilirsiniz. Üstelik bu ufak dokunuşların ardından hem bitkinizi başarıyla yetiştirebilir hem de orkidenizin size bahşettiği rengarenk çiçeklerin görkemli görüntüsünü haftalar boyu izleyebilirsiniz.

Orkidelerin Hastalıklara Karşı Korunması

Bitkilerde hastalanma problemi, uygun bakım ve takviyelerle iyileştirilebilmektedir. Orkideler için özellikle vitaminler kullanılmaktadır. Saksı değişimi ya da ilaç yöntemi ile kolaylıkla iyileştirilebilen orkide hastalıklarından bazıları şunlardır:

  • Yaprak sararması
  • Güneş yanıklığı
  • Çiçek yanıklığı
  • Benekler halinde böceklenme
  • Bakteriyel problemler

Dilerseniz Kılıç Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? sorusunu cevaplamış olduğumuz içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Özellikle bakteriyel problemler, bitkinin nemli ortamı seviyor olmasından kaynaklı olarak yaygındır. Uygun saksı kullanımları ve sıcaklık ile bu problemin önüne geçilebilir. Ayrıca yaprak sararmaları ise bitkinin mevsimsel geçiş sürecine uyum sağlama yöntemi olabilir. Çok ciddi olmamakla birlikte birçok bitkide görülebilen bu hastalık türleri, özellikle orkideler için ciddi sorunlar oluşturabilmektedir. Bu sebeple orkidenizde benzer sorunlarla karşılaştığınızda, erkenden önlem alarak bitkinizin ömrünü uzatabilirsiniz. Orkide bakımı nasıl yapılır? sorusunu cevaplamış olduğumuz içeriğimiz genel olarak bu şekildeydi, güncel birçok içerik için bizleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu