Sağlık Hakkında Merak Edilen Başlıklar

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Gebe olmadığınızdan eminsiniz ve adet gecikmesi mi yaşadınız? Bu, bir anlık paniğe neden olabilir. Peki, adet gecikmesi neden olur? Adet gecikmesi genellikle üreme ile ilgisi olmayan faktörlerden kaynaklanır. Adetiniz geciktiyse ve hamile olmadığınızdan eminseniz, aşağıdaki faktörleri de göz önünde bulundurabilirsiniz:

  • Stres,
  • Kilo,
  • Doğum kontrol,
  • İlaçlar,
  • Adetinizin henüz bitmiş olması,
  • Emzirme,
  • PCOS,
  • Tiroid Bozuklukları,
  • Menapoz,
  • Kontrolsüz diyabet,
  • Yeme bozuklukları,
  • Çok fazla egzersiz yapmak.

1. Stres

Stres sadece zihinsel bir sorun değildir. Uzun süre stresli olmak fiziksel sağlığınız üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Kilo alımına, uyku bozukluklarına ve baş ağrılarına neden olmakla birlikte stres, adetinizin gecikmesine neden olabilir. Stresin psikolojik yahut fiziksel birçok sebebi olabilir. Sonuçları da psikolojik yahut fiziksel olabilir. Psikolojik sebepler adetinizi geciktireceği gibi, fiziksel sonuçlar da geciktirebilir.  Stres, vücudun sizi hayatta tutmak için gerekli olan bedensel işlevlere öncelik vermesine neden olur ve adet görme bu temel işlevlerden biri değildir.

2. Kilo

Kilonuz yumurtlamanızı etkileyebilir ve bu da adet döneminizi de değiştirecektir. Obez veya zayıfsanız, adet döneminizde gecikmeler olması muhtemeldir. Her iki uç da yumurtlamayı düzenli tutan hormonal dengeye müdahale eder. Bu, son zamanlarda ameliyat veya hastalık nedeniyle aşırı kilo dalgalanması yaşadıysanız da geçerlidir. Obez olan kadınlar için kilo vermek, yumurtlama ve menstrüasyonun daha düzenli olmasına yardımcı olabilir. Düşük kilolu kadınların düzenli periyotlar için kalori alımını artırması ve kilo alması gerekebilir.

3. Doğum Kontrolü

Bazı hormonal doğum kontrolü yöntemleri, adet döngünüzün düzenini değiştirebilir. Bazı kadınlar için bu istenen etkidir, ancak beklenmedik olduğunda endişe verici olabilir. Hormonal doğum kontrolü yumurtlamayı durdurarak çalışır. Bu nedenle adet görmemek işe yaradığının bir işaretidir. Oral doğum kontrolü alıyorsanız, reçete bir haftalık plasebo hapları içerebilir. Bu kanamaya neden olabilir ancak teknik olarak bir adet dönemi değil, daha çok çekilme kanamasıdır. Bazen doğum kontrolüne son vermek veya başlamak, adet kanamasını düzensiz hale getirebilir.

4. Diğer İlaçlar

Hormonal olmayan ilaçlar da adet gecikmenize neden olabilir. Bu ilaçlar arasında antidepresanlar, antipsikotikler, kemoterapi ilaçları ve kortikosteroidler bulunur.

5. Adet Gününüz Gelmemiş Olabilir

Sadece birkaç adet dönemi olan genç kadınların ilk başta adetleri düzenli olmayabilir. Döngülerin düzenli hale gelmesi birkaç ay sürebilir. Bu, adet dönemlerini durduran doğum kontrol ilacını yeni bıraktıysanız da geçerlidir. Her ay tekrar adet olmanız biraz zaman alabilir.

6. Emzirme

Emziren annelerin adetleri düzensiz olabilir. Bununla birlikte emziren annelerin adetleri çok hafif olabilir veya hiç adet olmayabilirler. Bu, özellikle bebeğiniz beslenmesinin çoğunu hala emzirmeden alıyorsa geçerlidir. Ancak bu süre içinde adet görmemeniz başka bir hamileliği önlemek için doğum kontrolü kullanmanıza gerek olmadığı anlamına gelmez.

7. PCOS

Polikistik over sendromu veya PKOS, bir kadının üreme hormonlarının dengeli olmadığı bir durumdur. PCOS, yumurtalıklarda kistlere neden olabilir, ancak PCOS’lu her kadında kist yoktur. Bununla birlikte yaygın görülen bir semptom, yumurtlamadaki kesintilere bağlı olarak geç ve düzensiz adet dönemleridir. Adetinizin gecikmesinin nedeni bu ise, doktorunuz adet döngüsünü düzenlemek için hormonal doğum kontrolü önerebilir.

8. Tiroid Bozuklukları

Tiroidiniz, metabolizmanızdan ve diğer vücut fonksiyonlarınızdan sorumlu olan bir bezdir. Tiroid fonksiyonlarındaki anormallikler adet döngünüzü etkileyebilir ve adetinizi geciktirebilir. Aşırı aktif tiroid hipertiroidizm olarak adlandırılır ve düşük aktif tiroid hipotiroidizm olarak adlandırılır. Her ikisi de döngünüzü etkileyebilir.

9. Menapoz

Geç adet döneminiz düzensiz adet döngüsünün bir parçasıysa, bu bir perimenopoz belirtisi olabilir. Perimenopoz sırasında, vücut üreme aşamasından menopoza geçiyor. Perimenopoz, farklı yaşlarda olabilir ancak çoğu kadın için 40’lı yaşların sonlarında olur. Menopoz sırasındaki dönemler daha hafif, daha ağır veya sıklık bakımından düzensiz olabilir. Kadın Sağlığı Ofisine göre perimenopoz, genellikle 2 ila 10 yıl sürer. Adetiniz bir yıl boyunca durduğunda menopoza girmişsiniz demektir.

10. Kontrolsüz Diyabet

Kontrolsüz diyabetiniz varsa, kan şekeri seviyeleriniz ve hormonlar arasındaki etkileşim adet döngüsünü bozabilir. Bu nedenle düzensiz dönemleriniz olabilir.

11. Yeme bozuklukları

Anoreksiya veya bulimia gibi bir yeme bozukluğunuz varsa, adet düzensizliği veya gecikmesi olabilir. Bunun nedeni, vücudunuzun adet döngüsünü kontrol etmek için yeterli hormon üretmemesi ve dolaşımda olmamasıdır.

12. Çok Fazla Egzersiz Yapmak

Çok fazla çalışmanın sağlık üzerinde olumsuz sonuçlara yol açabileceğini kim düşünebilirdi, değil mi? Çok fazla egzersiz, düzensiz dönemlere neden olabilir ve daha düşük östrojen seviyelerine yol açabilir. Adet gecikmesi neden olur? sorusunun cevabını bu şekilde sizlere vermeye çalıştık.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu