Rastgele Konular Hakkında Bilgiler

Tevekkül Ne Demek?

Tevekkül kelimesi sözlükte “güvenmek” anlamını taşımaktadır. Allah’a tamamıyla teslim olup kaderini kabullenen kimse tevekkül inancını benimsemiştir.  Hadislerde tevekkül ile alakalı önemli bilgiler bulunmaktadır. İslam’ın ana ilkeleri içinde öne çıkan tevekkül Kur’an-ı Kerim’de de ele alınmıştır. “Tevekkül ne demek?” sorusunun cevabı da merak edilen konulardandır.  İşte sorunun ayrıntılı yanıtı…

Bir kimsenin herhangi bir olay karşısında elinden geleni yapması ve daha sonra Allah’a teslim olarak kaderini kabul etmesine tevekkül denmektedir. Tevekkül, kişinin amacına ulaşabilmesi için maddi ve manevi sebeplerin hepsine başvurması ve sonrasında da Allah’a dayanması, güvenmesi ve işini Allah’a bırakmasıdır.

Öyleyse tevekkül, hayra götürecek sebeplere sarılarak çalışmak, Allah’ın yardımcımız olduğunu unutmamak ve işin sonucunu Allah’a bırakmak ve meydana gelen her ne ise ona rıza göstermektir.

Allah’a Tevekkül Etmek Ne Anlama Gelir?

İslamiyet’te tevekkül, kişinin kısmetine ve kaderine olan inancının bir sonucudur. Tevekkül etmek, İslamiyet’te Allah’a kayıtsız şartsız inanmak anlamını taşımaktadır. Kısacası tevekkül kişinin bahtına, kaderine ve Allah’tan gelen her şeye razı olması anlamındadır. Tevekkül’ün sözlük anlamı ise Türk Dil Kurumu tarafından yapılan açıklamada “güvenmek ve inanmak” şeklinde olmuştur.

Diğer anlamı ise yapılacak hiçbir şey kalmadığı zaman her şeyi Allah’a havale edip beklemeye çekilmek şeklinde açıklanmaktadır. Tevekkül kelimesi genelde dini içeriklerde ve Kur’an-ı Kerim’de geçen bir terimdir. Bu nedenle dini açıklamalar sırasında tevekkül kelimesi çok sık kullanılmaktadır. Tevekkül etmek, kişinin yaşadığı bir olay sonrasında Allah’ın verdiği kadere razı olması anlamını taşımaktadır.

  • Tevekkül kelimesinin genel içeriğinde bu kelime, hem sabretmeyi hem güvenmeyi hem de kadere razı olmayı ifade etmektedir.
  • Genel anlamda tevekkül kelimesi ise bir kişiye güvenmek ve birine duyulan inancı korumak anlamında kullanılmaktadır.
  • Bu kelimenin dini açılımında ise Allah’a sonsuz güvenmek ve Allah’a olan imanı korumak olarak açıklanmaktadır.
  • Tevekkül, Arapça kökenli bir kelimedir, Türkçeye Arapçadan girmiştir. Bu yüzden de en fazla dini konularda kullanılmaktadır.
  • Tevekkül kelimesi Allah’a ya da Allah’ın planlarına güvenmeye dayalı olan teslimiyeti anlatmakta olan İslami kavramı oluşturmaktadır.

Bir başka deyişle tevekkül, bir amaca ulaşmak hedefiyle gerekmekte olan her türlü önlemin alınması, elden gelen tüm çabaların gösterilmesi ardından kalben ve fikren Allah’a bağlanmak, ona güvenmek ve neticeyi Allah’tan beklemek manasına gelmektedir. Ayrıca Kur’an-ı Kerim’de 38 yerde tevekkül kelimesi geçmiştir.

İslam’ın Tevekkül Anlayışı Nedir?

Tevekkül, Müslümanların kadere olan inançlarının sonucudur. Tevekkül eden kişi Allah’a teslim olmuş, kaderine razı bir kişidir. Ancak kadere inanmak,  tevekkül etmek tembellik ya da gevşeklik değildir. Çalışmaya ve ilerlemeye de mani değildir.

Tohum ekilmeden ürün elde edemezsiniz. İlaç kullanmadan şifa bulamazsınız. Salih ameller işlemeden cennete girilmez. Ancak şu da bir gerçektir ki, her ekilen tohumun ürün vereceği, kullanılan her ilacın tedavi edeceği kesin değildir. Her şey Allah’ın iznine ve takdirine bağlıdır.

Tevekkül’e Örnek Bir Davranış

Örneğin, bir çiftçi öncelikle zamanı geldiğinde tarlasını sürmeli ve ekine hazırlamalıdır. Sonra tohumunu atmalı, sulamalı ve mahsulünü zararlı bitkilerden temizlemelidir. İlacını atmalı ve gerekiyorsa gübresini vermelidir. Daha sonra iyi mahsul alabilmek için Allah’a güvenerek sonucu Allah’tan beklemelidir. Bu aşamaların hiçbirini yapmayarak “Kaderimde ne varsa olur.” şeklinde bir yaklaşım tembelliktir. İslam’ın tevekkül anlayışıyla asla bağdaşmamaktadır.

Tevekkül eden kimse Allah’a kayıtsız şartsız inanmaktadır. Ancak bu “kadere razıyım” diyerek çalışmaması için sebep değildir. Tevekkül, çalışıp emek verdikten sonra kalanı Allah’a havale etmesidir. Bir iş için çok çaba harcandığı halde olmuyorsa Allah’ın bir bildiği vardır.  O İş olmuyorsa zorla oldurmaya çalışılmamalıdır.  Sadece elden gelenin en iyisini yaparak işin bitirilmesi gerekmektedir.

Tüm bunların olması ya da olmaması Allah’ın takdirine bağlıdır. Çalışmadan tevekkül etmek dinimizde yoktur.  Bu durum örnek olmalıdır. Kişi çalışmadan Allah’a havale ediyorum, diyerek tevekkül edemez. Tevekkül çalışmamak demek değildir. Çalışıp işin olurunu Allah’a bırakmaktır. Eğer olmuyorsa Allah’ın bir bildiği vardır. Önce hayvanını sağlam kazığa bağlamaktır. Daha sonra tevekkül edilir. Tevekkül, çalışmamak ve “Kaderimiz böyleymiş.” demek değildir.

Tevekkül çalışıp kazanıp bereketi Allah’a bırakmak demektir. Yalnızca Allah’a güvenmektir. Kişi herhangi bir çaba göstermeden tevekkül ederse olmaz, çünkü tevekkül etmede çaba çok önemeli bir unsurdur.

Dilerseniz Sabah namazı nasıl kılınır? sorusunu cevapladığımız içeriğimize de bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Nasıl Tevekkül Edilmelidir?

Sebeplere inanacağız ancak sebepleri yaratanın Allah olduğunu da bileceğiz. Sebepler alemindeyiz. Bu nedenle sebepleri görüp bu sebeplerin Allah’tan geldiğini de bileceğiz. İyinin de kötünün de Allah’tan geldiğini bileceğiz. Sebepsiz bir şey olmadığını bileceğiz. Böylece her şeyin sebebinin Allah olduğunu bileceğiz ve ona göre tevekkül edeceğiz. Çalıştıktan sonra da olmuyorsa Allah’a bırakmamız gerektiğini bileceğiz. Tevekkül ne demek? sorusunu bu şekilde cevaplamaya çalıştık.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu