Leonardit Nedir?
Leonardit, camsı yapısıyla bilinen ve alkali çözeltilerde çözünebilen, kahverengi ve siyah renklerde bulunabilen bir mineraloittir. Bu madde, yakın yüzey madenciliği ile anılan linyitin oksidasyon ürünü olarak bilinir. Madde adını bulunmasında öncülük eden Profesör Arthur Gray Leonard’dan almıştır. Şimdi gelin leonardit nedir?, detaylı olarak inceleyelim.
Kimyasal kullanımının yoğunlaştığı tarımsal üretim alanlarında doğanın yapısı her geçen gün biraz daha bozulmaya devam ediyor. Bu bozulma, belirli ölçüde üretimi zarara uğratmakta ve kötü sonuçlara yol açmaktadır. Bu nedenle yeni gelişmeler ışığında organik tarıma dönüş için çalışmalar yapılmaya başlanmış ve leonardit maddesi gittikçe önemli bir hal almaya başlamıştır. Aynı zamanda leonardit maddesinden elde edilen fulvik ve humik asitler de tarımsal faaliyetlerde önem kazandı. Leonarditten elde edilen ulmik asit de üzerinde araştırmaların yapıldığı bir başka üründür. Bu malzemeler, tarım faaliyetlerinin dışında sondaj, hayvan yemi, ilaç ve kozmetik gibi alanlarda da kullanılmaktadır.
Leonardit Nasıl Bulunur?
Leonardit, kömürleşme sürecindeki linyitin yüksek miktarda oksidasyona maruz kalması ile oluşmaktadır. Madde, 35 ile 85 arasında değişen miktarda hümik asit içermektedir. Yüklü miktarda hümik asidin yanı sıra bu maddenin içeriğinde karbon, mikro ve makro besin elementleri bulundurur. Leonardit, kömür düzeyine ulaşmamış ve doğal yapıda bulunan bir maddedir.
Metamorfizma ve hümifikasyon şiddeti, leonarditin içeriğine büyük oranda etki etmektedir. Bu durumda hümik asit 35 le 85 arasında değişirken nem oranı %25 ile 40 arasında değişkenlik gösterir. Kaliteli bir leonarditin yoğunluğunun 0,75 – 0,85 gr/cm3 ve pH değeri, 3 ve 5 arasında değişkenlik gösterir. Suda çözünürlüğü oldukça düşük olan maddenin %1’lik NaOH ve KOH solüsyonlarında yüksek çözünürlük oranı mevcuttur. Siyah renkli, parlak, koloidal, yağsı ve köpüksü yapıda bir çözeltisi vardır. Leonardit, 8 ile 9 arasında değişen pH değerine sahip olan topraktan oluşturulan çamur içerisinde kolayca çözünebilir.
Leonarditten Elde Edilen Ürünler
Leonardit maddesinden ham sıvı hümik asit elde etmek için madde, potasyum hidroksit ile reaktörlerde kimyasal olarak işlem geçirmelidir. Bu işlemden sonra oluşan hümik asit filtrasyon ve homojenizasyon yapıldıktan sonra şişelere doldurularak kullanıma sunulur. Ayrıca konsantre işlemi ya da kurutulup toz hale getirmek suretiyle de kullanılabilir. Genel olarak humik diye adlandırılan leonardit kaynaklı maddeler aşağıdaki gibidir:
- Humin
- Humik asit
- Fulvik asit
- Ulmik asit
Toprakta bulundan ve milyonlarca canlı ya da cansız maddeden kalan çürümüş maddeler, humus olarak bilinir. Humusun en iyi kaynağını oluşturan maddeler, kompost materyaller veya çürük bitkilerdir. Ayrıca yüksek miktarda hümik asit içeren humatlar da oldukça iyi humus kaynaklarıdır.
Leonarditin Faydaları Nelerdir?
Farklı alanlarda oldukça faydalı bir madde olarak kullanılan leonardit, kimyasal, biyolojik ve fiziksel olmak üzere üç farklı alanda yarar sağlamaktadır. Organik tarımda kullanımı her geçen gün biraz daha yaygınlaşan leonarditin sağladığı başlıca faydaları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Toprakta verim artışı sağlar.
- Toprağın nefes almasını sağlar ve temizliğine katkıda bulunur.
- Toprağı havalandırır.
- Toprakta su geçirgenliğini büyük oranda arttırır.
- Toprağın pH değerini düzenler ve nötralize eder.
- Daha az gübre kullanımı ile verimi arttırır.
- Yüksek tuzlanmadan kaynaklı oksitlenmeleri engeller.
- Toprağı koyulaştırarak daha etkin güneş enerjisi kullanımı sağlar.
- Toprak nemini korur ve kuraklığa karşı etkili bir çözüm sunar.
- Toprakta yararlı mikroorganizmaları çoğaltır ve etkili bir hale getirir.
- Toprağın organikleşmesine katkıda bulunur.
- Ürünlerin yetişmesinde büyük oranda erkencilik sağlar.
- Ürünlerin belirli bir standardizasyonda yetişmesini, saklıklı, canlı ve daha kaliteli olmasını sağlar.
- Toprağı ıslah eder ve yapısını düzenler.
Organik Tarımda Leonardit Nasıl Kullanılır?
Leonardit, tarım arazilerinde hümik asit ve türevleri şeklinde kullanılmaktadır. Toprağın verimliliğini arttırmak amacıyla kullanılan ürün; süs bitkileri, çim, meyve ve bağ ağaçları, sebzeler, tarla ürünleri, sera ürünleri ve benzeri mamullerin üretimi için etkilidir. Son derece basit bir kullanım şekli vardır. Ayrıca etkisini de oldukça hızlı bir şekilde gösterir.
Dilerseniz Korozyon Nedir? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Hümik asit haline getirilmiş olan madde, bitkiler üzerinde genellikle kış bitimlerinde ya da hasat sonrasında ve ürünün çiçeklenmesinden en az 25 ile 30 gün aralığında bir süre öncesinde uygulanır. Bu uygulama daha çok meyve ağaçları için yapılır. Farklı bitkiler üzerinde ise ekimden ya da dikimden hemen önce ya da işlem sırasında uygulanabilir. Bu uygulama bitkilerin yetişme süresi boyunca sürekli uygulanabilir. Leonardit nedir? sorusunu cevapladığımız içeriğimiz bu şekildeydi, güncel birçok başlık için bizleri takip etmeye devam edebilirsiniz.