Crohn Hastalığı Nedir?
Crohn hastalığı, sindirim sistemi hastalıklarından, insanı oldukça rahatsız eden ciddi bir hastalıktır. Hastalık ağızdan anüse kadar sindirim sisteminin her bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Ancak sıklıkla ortaya çıktığı bölüm ince bağırsağın bitimine yakın olan bölümüdür denebilir. Günümüzde hastalığın nedeni kesin olarak bilinemese de genlerin ve çevresel faktörlerin hastalıkta etkili olduğu düşünülmektedir. Nedeninin kesin olarak bilinememesi hastalığın net bir tedavisinin olmasını da engellemektedir.
Yine de hastalığı hafifletmek ve hastayı rahatlatmak amacıyla bir takım ilaç tedavileri, beslenme düzeninde değişiklikler ve cerrahi müdahaleler tedavi amaçlı uygulanmaktadır. Hastalık ömür boyu sürer ve birçok başka hastalığa zemin hazırlayabilir. Bundan dolayı ciddiye alınması gereken önemli bir hastalıktır. Bu yazımızda “Crohn hastalığı nedir, teşhisi nasıl yapılır, belirtileri ve tedavileri nelerdir?” konularına değinmeye çalışacağız. Crohn hastalığı veya diğer hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmak için cevapveriyorum.net web sitemizi takip edebilirsiniz.
Crohn Hastalığının Belirtileri
Crohn hastalığının belirtileri, hastalığın etkilediği bölgelere göre değişiklik gösterebilmektedir. Belirtiler zaman içinde yavaş yavaş ortaya çıkmak yerine aniden ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı ise acilen müdahale gerektiren bir durum söz konusu olmaktadır. Crohn hastalığında en sık rastlanan belirtileri ise şunlardır:
- İshal
- Karın Ağrısı
Crohn hastalığı ince bağırsağı veya kalın bağırsağı etkiliyorsa ortaya çıkan belirtiler şunlardır:
- Bağırsak Krampları
- İshal veya Kabızlık
- Ağrı
- Dışkılama Sırasında Meydana Gelen Kanama
- Ateş
- İştahta Azalma
- Kilo Kaybı
Hastalığın sindirim sistemi bölümlerinde meydana gelmesinden sonra ortaya çıkan diğer belirtileri ise şöyledir:
- İltihaplı ve Akıntılı Fistüller
- Çatlak ve Apseler
Saydığımız tüm belirtiler, her hastada görülmeyebilir. Fakat hastalığın oluştuğu dönemlerde sıkça ve neredeyse her hastada ortaya çıkan belirtiler şunlardır:
- Ateş
- Halsizlik / Yorgunluk
Crohn Hastalığının Nedenleri
Belirttiğimiz gibi Crohn hastalığına neden olan etkenler tam olarak bilinememektedir. Fakat yapılan araştırmalar bu hastalığın genetik faktörlere bağlı olabileceğini düşündürmektedir. Crohn hastası ebeveynleri olan çocuklarda da bu hastalığın görülme ihtimalinin normalden 14- 15 kat fazla olduğunu görülmüştür. Aynı şekilde stresli bir hayata sahip bireylerin de bu hastalığa yakalanma ihtimallerinin fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Hastalığın kişiden kişiye herhangi bir yolla bulaşması da söz konusu değildir.
Crohn Hastalığının Teşhisi
Bahsettiğimiz gibi Crohn hastalığının tedavisi henüz net değildir. Ancak hastaların yaşam standartlarının artırılması ve hastalığın ilerlemesini engellemek adına birtakım tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Hastalık tedavi edilmeden önce doğru tanının konulması oldukça önemlidir. Bundan dolayı Crohn hastalığının teşhisi için şu aşamalar izlenir:
- Bulantı, ishal, kilo kaybı ve ağrı ile başvuran hastalar başta birtakım testlere tabi tutulurlar.
- Tedaviye başlamadan önce doğru tanı koyabilmek adına, kan testi ve dışkı incelemesi yapılmaktadır. Endoskopi ve kolonoskopi yöntemleri kullanılarak görüntüleme yapılır.
- En son teşhisi koyabilmek için ise biyopsi yapılır.
Crohn Hastalığının Tedavisi
Crohn hastalığının tedavisi teşhis sürecinden geçmiş hastalara uygulanmaktadır. Crohn hastası olan kişilere uygulanan tedavi standart bir tedavi olmayıp kişiden kişiye değişmektedir. Ancak uygulanan tedavi yöntemleri ne yazık ki kalıcı ve kesin sonuçlar vermeyebilir.
Crohn hastalığının tedavisi yöntemleri genel olarak şu şekilde gruplandırılabilir:
- İlaç tedavisi: Anti-inflamatuar ilaçlar ile hastalığın tepkisi bastırılır. Bunun sonucunda ise ateş, ishal ve ağrı gibi belirtiler oldukça hafiflerler. Crohn tedavisinde kullanılan bir diğer ilaç grubu ise, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlardır. Bu ilaçlar iltihabın azalmasına yardımcı olurlar.
- Sağlıklı ve düzenli bir beslenme: Crohn hastalığının hafiflemesine sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni yardımcı olmaktadır. Örneğin, düzenli beslenme ishal belirtisini azaltacaktır. Bu hastalığa sahip olan kişilerin gazlı içecek ve yiyeceklerden, kızartılmış, aşırı baharatlı besinlerden ve lif oranı yüksek yiyecekleri tüketmemeleri gerekmektedir. Olduğundan biraz daha fazla sıvı tüketmeleri ise tedavinin bir parçasıdır.
- Cerrahi müdahale: Diğer yöntemlerin işe yaramadığı ve bağırsak tıkanıklığı/darlığı gibi durumların ortaya çıkması cerrahi müdahale gerektirebilir. Hastalığın ortaya çıktığı yere ve boyutuna göre bu müdahale farklılık gösterir.
Bu arada papatya çayının faydaları adlı içeriğimizi de göz atabilirsiniz.
Crohn Hastalığının İlerlemesi
Crohn hastalığının en sevindirici yanı, hastalığın gizli bir şekilde ilerlemiyor olmasıdır. Hastalık kendini hemen belli eden ve teşhisinin konulması görece basit bir hastalık olduğundan hemen müdahale edilebilmektedir. Bu hastalığa sahip olan kişiler tedavi olmazlarsa hayati riskleri oluşabilmektedir. Doğru ve gerektiği zaman tedavi edilmeyen Crohn hastalarının yaşam kaliteleri inanılmaz derece düşmektedir. Bunun sebebi ise hastalığın şiddetinin çok artması olmaktadır. Crohn hastalığının ilerlemesi sonucunda hastalığın sindirim sisteminin çok büyük bir bölümüne yayılabileceğini unutmamak gerekir. Sindirim sistemine yayılmış hastalıklar, ne yazık ki ölümle sonuçlanabilmektedir.