Türk Halk Müziği Sanatçıları
Literatürde Türk halk müziği olarak anılan ve nice türküleri içinde barındıran müzik türü, Anadolu’nun en çıplak haliyle tanışmamıza olanak tanımaktadır. Yıllardır dilden dile dolaşan türküler, kimi icracılar sayesinde daha büyük şölenlere dönüşmüştür. Aynı şekilde ülkemizin yetiştirmiş olduğu en kıymetli Türk halk müziği sanatçıları, türkülerin yediden yetmişe sevilmesini sağlamaktadır. Bu isimlerden en keyifli ve hisli türküleri dinleyebilmek için kim olduklarına yakından bakalım!
Aşık Veysel
Aşıklık geleneğinin en büyük temsilcisi olan Aşık Veysel olarak tanınan Veysel Şatıroğlu 25 Ekim 1894’te Sivas’ın Şarkışla ilçesinde dünyaya gelmiştir. Büyük ozan, 21 Mart 1973’te yine memleketi Sivas’ta hayata gözlerini yummuştur.
Çocuk yaşta yakalandığı çiçek hastalığı sebebiyle görme yetisini yetiren büyük ozan, ömrü boyunca nice insanın gönül gözüne hitap edecek eserler ortaya çıkarmıştır. Eserleri daha sonra dönemin popüler sanatçıları tarafından yeniden icra edilmiş ve böylece daha fazla insana ulaşmıştır. Bu isimlerden bazıları şunlardır:
- Fikret Kızılok
- Selda Bağcan
- Hümeyra
- Tarkan
Sanatçının eserleri halen dilden dile dolaşmaya ve nice gönle ışık saçmaya devam etmektedir.
Neşet Ertaş
Türk halk müziği dendiğinde akla gelen ilk dev isimlerden biridir Neşet Ertaş. 1938 yılında Akpınar, Kırşehir’de dünyaya gelen sanatçımız, 25 Eylül 2012’de İzmir’de hayata gözlerini yummuştur. Türk halk ozanı olarak tanınan sanatçı, abdallık geleneğinin de son büyük temsilcisidir. “Bozkırın Tezenesi” olarak ünlenmiş olan sanatçı, bağlama çalarak söylediği türküler ile hafızalara kazınmıştır.
1950’li yıllarda müzik yapmaya başlayan Neşet Ertaş, özellikle Orta Anadolu türkülerini ve bozlakları seslendirmesiyle meşhur olmuştur. 1960’lı yıllardan itibaren ise bizzat kendisinin yazdığı türküleri seslendirmiş ve çağdaş bir ozan olarak hafızalara kazınmıştır. Yazdığı eserlerde “Garip” mahlasını kullanan sanatçının türküleri özellikle 1970’li yıllarda oldukça popüler olmuştur.
2009 yılında UNESCO’nun Yaşayan İnsan Hazineleri listesinde yer alan Neşet Ertaş’ın türküleri dizilere, filmlere ve yeni eserlere ilham olmuştur.
Hasret Gültekin
Tam Adıyla, Hasret Şükrü Gültekin 1 Mayıs 1971’te Sivas’ta doğmuş ve ne yazık ki 2 Temmuz 1993’te yine Sivas’ta, 2 Temmuz Katliamı’nda hayata gözlerini yummuştur. Bağlama virtüözü, şarkıcı, besteci, söz yazarı ve yapımcı olan sanatçı gencecik yaşında oldukça trajik bir olay sebebiyle hayata gözlerini yummasına rağmen adını gönüllere kazımıştır.
6 yaşında bağlama çalmaya başlayan sanatçı daha sonraki dönemlerde profesyonelliğe adım atarak şelpe tekniğini sanatında uygulamaya başlamıştır. 1987 yılında profesyonel olarak ilk albümünü çıkaran sanatçının “Güle Yel Değdi”, “Derman Sendedir”, “Çeke Çeke”, “Yaralı Ceylan” gibi birbirinden başarılı eserleri bulunmaktadır.
Sanatında çağdaş yorumlarla geleneksel motifleri bir arada kullanmak isteyen sanatçı tüm arzularını hataya geçiremeden aramazdan ayrılmıştır.
Ruhi Su
Tam adıyla Mehmet Ruhi Su 1912’de Van’da dünyaya gelmiş ve 20 Eylül 1985’te İstanbul’da hayata gözlerini yummuştur. Türk halk müziği ve opera sanatçısı olan Ruhi Su aynı zamanda ülkemizin kıymetli bir bağlama virtüözüdür.
1942’de Ankara Devlet Konservatuvarı Şan Bölümünü bitiren sanatçı, aynı yıllarda müzik öğretmenliği yapmıştır. Aldığı klasik batı müziği eğitimi ile türkülerin yorum ve icrasına yaklaşımının kuramsal temelini oluşturmuş ve orijinalliği yakalamıştır.
Selda Bağcan
Yine ülkemizin yetiştirdiği kıymetli bir isim olan Selda Bağcan, 14 Aralık 1948’te Muğla’da dünyaya gelmiştir. İlk popüler olduğu 1970’lerden itibaren Türkiye’de ve dünya genelinde tanınmaya başlayan sanatçının etkisi son yıllarda katlanarak artmıştır.
Türk halk müziği ve Anadolu rock tarzlarında şarkılar yapan sanatçı, eserlerinin bir kısmında siyasi ve toplumsal eleştirilere yer verdiği için protest müziğin de önemli temsilcilerinden biridir. Dünyanın çeşitli yerlerinde konserler veren ve övgülere layık görülen Selda Bağcan’ın eserleri elektronik müziğe de ilham kaynağı olmuştur. Elijah Wood’tan Mos Def’e kadar nice isim, sanatçıya olan hayranlığını tekrar tekrar dile getirmişlerdir.
Kendisi gibi müzisyen olan yeğeni Serenad Bağcan da Fazıl Say ile birlikte çalışarak yerel motiflerin çağdaş yorumlarından oluşan eserleri seslendirmiştir.
Minor Empire
Kanada merkezli bir müzik grubu olan Minor Empire, Türk halk müziğine getirdiği caz etkili çağdaş yorumlarla öne çıkmaktadır. Genç neslin Türk Halk müziği ile tanışması için önerilebilecek isimlerden biri olan Minor Empire Grubu pek çok türküyü yeniden popüler hale getirmiştir.
Dilerseniz Sinema başlığı altında birçok noktaya değindiğimiz kategorimizi de ziyaret edebilirsiniz.
Kanada’da oldukça prestijli olan çeşitli müzik ödüllerine layık görülen müzik grubu, sanat macerasına Türk halk müziği yorumlarıyla devam ediyor.