SSD Nedir?
Bilgisayarlar ile kullanılan yeni nesil bir depolama aygıtı olan SSD, HDD ile oldukça karşılaştırılıyor olsa da üstünlüğünü ilan etmiş durumda. Gerek iş evraklarımızı gerek ise hatıralarımızı güvende tutmak adına ihtiyaç duyduğumuz depolama aygıtları, pek çoğumuza gerekli bir araç. Çıktıkları günden itibaren teknolojileri gelişiyor olsa da çeşit çeşit türleri olan depolama aygıtları hiç olmadığı kadar yaygın. Bilgisayar dosyalarını yedekleme, telefonumuzdaki dosyaları bilgisayarda depolama gibi işlemler için gerekli olan aygıtlarının hangisinin en avantajlı olduğunu anlamak zor. SSD ise oldukça avantajlı bir araç olarak karşımıza çıkmakta. Bu doğrultuda SSD nedir? SSD ne işe yarar? HDD ile farkı nedir gibi sorular çoğalmakta. Bizler de bu yazıyı aklınızda oluşabilecek soruları ve daha fazlasını yanıtlamak amacı ile hazırladık.
SSD Ne İşe Yarar?
Teknoloji, son yıllarda pek çoğumuzun öngöremeyeceği kadar ilerlemiş durumda. Dijitalleşme, hayatın tüm alanlarına yayılırken, son teknoloji ürünler büyük bir hızla piyasaya sürülüyor. Dijital depolama aygıtları da bu hızdan payını almış durumda. En son teknoloji ile üretilen SSD, öncüllerine kıyasla önemli avantajlar barındırmakta. Türkçe’ye katı hal sürücüsü olarak çevrilmiş olan SSD’nin orijinal ismi ise Solid-state drive şeklinde. SSD ile her çeşit bilgi flaş hafıza çipleri aracılığı ile depolanmakta.
Üretimi için ekstra süreçlere ihtiyaç duyulan SSD, farklı tasarım ve özellikleri ile ön plana çıkıyor. SSD kullanan bilgisayar markaları geçtiğimiz yıllarda büyük bir artış izleyerek yaygınlaştı. Buna ek olarak SSD teknolojisi gelişmeye ve şaşırtmaya devam ediyor. Özellikle yeni nesil bilgisayarlara sahip olanlar için çipli SSDler son zamanlara damgasını vurmuş durumda. HDD’nin önümüzdeki yıllar içinde yerini tamamen SSD’ye bırakacağına dair pek çok yorum mevcut. Faydaları geniş bir kitle tarafından kabul edilmiş olsa da SSD ile ilgili daha detaylı bilgi vermek, SSD özelliklerini açıklamak bu noktada faydalı olacaktır.
SSD Nasıl Kullanılır?
Günümüzde üretimi süren tüm SSD’ler, neredeyse bütün bilgisayarlar ile uyumludur. Öte yandan bazı bilgisayarlar, tek depolama aygıtı ile çalıştırılmaktadır. Bu durumda, masa üstü bilgisayarlar için bilgisayar kasasının arkasında yer alan hard diski çıkarmanız gereklidir. Diz üstü bilgisayarlarda ise bilgisayarın alt kısmında yer almaktadır. Küçük tornavidalar ile hem kasada bulunan hem de laptoplarda yer alan hard diskler kolaylıkla sökülebilmektedir.
SSD nedir? kullandığınız bilgisayar ile uyumlu SSD’nizi aldıktan sonra ise hard diski söktüğünüz yer SSD takımı için uygun olacaktır. Bu durumda, SSD çevresinde yer alan hassas iletkenlere zarar gelmemesi adına dikkatli olmalısınız. Eski hard diskin sökülmesi ve SSD takımının tüm süreci boyunca bilgisayarınızın kapalı ve fişten çekili olması gerektiğini unutmamalısınız. Cihazın bataryasını çıkarmak, zorunlu olmasa da ekstra bir önlem olacaktır. SSD takma işlemi bittikten sonra, sistemi yeniden başlatmanız önerilmektedir. SSD’yi sorunsuz şekilde kullanabilmeniz için gerekli son aşama ise, ana disk olarak seçmeniz. Bu seçimi bilgisayarınızın BIOS ayarları ile yapmanız oldukça kolay.
Bilgisayarınızın, birden fazla depolama aygıtı ile çalışma niteliği olduğu durumda ise, SSD’yi yedek depo olarak kullanma fırsatınız bulunmaktadır.
HDD ile SSD Arasındaki Fark Nedir?
HDD; hard disk drive ya da en özet hali ile sabit disk olarak bilinmekte. Sabit disk ise, teknik terimlere hâkim olmasak da pek çoğumuz için; bilgisayarımızda bulunduğunu bildiğimiz bir parça. Her ne kadar dünya genelinde oldukça yaygın olsa da HDD’nin yeri o kadar da sağlam görünmemekte. Birçok uzman, SSD’nin; HDD’nin yerine geçme yolunda hızla ilerlediğini belirtmekte.
Tam da bu noktada “HDD ile SSD arasındaki fark nedir?” sorusu önem kazanıyor. En temel fark ise, hard disklerin çalışma biçimi ile SSD çalışma biçimi arasındaki fark. Hard diskler, dönen çarklara sahip bir yapıda ve işlevini bu çarklara borçlu. SSD’ler ise, hareketli parçaya sahip değil. Küçük bir fark gibi görünse de çalışma biçiminde görülen farklılık, HDD ve SSD arasındaki diğer farklara da neden olabilmekte. Bu farklar arasında:
- HDD’nin beklenmedik bir anda bozulma ihtimali daha yüksek. SSD ise daha güvenilir bulunmakta.
- HDD, SSD’ye kıyasla gürültülü çalışmakta.
- SSD ile verileri kurtarma olasılığı çok daha yüksek.
- Plaka yerine bellek yongası kullanan SSD, HDD’ye kıyasla kat ve kat daha yüksek bir hıza sahip. SSD nedir? sorusunu bu şekilde cevaplamaya çalıştık.