Rastgele Konular Hakkında BilgilerSağlık Hakkında Merak Edilen Başlıklar

Hünnap Faydaları Nelerdir?

Hünnap hem yiyecek hem de ilaç yapımında kullanılan bir bitkidir. Antioksidan ve C vitamininin kaynağı olan hünnap bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahiptir. Bu özelliğinin yanı sıra bağırsak sorunlarına ilaç gibi gelir ve kabızlığı tedavi eder. Peki hünnap faydaları nelerdir?

Hünnap Nedir?

İlk olarak Çin’de yetiştirilen, 7000 yıldan beri gıda olarak ve tıbbi amaçla kullanılan bir bitkidir. Tarihi dönemlerde afrodizyak, laksatif ve panzehir olarak kullanılırken, İspanya’da hünnap kabuğu gebelik önleyici olarak tercih edilirdi. Bunların yanı sıra da balgam sökücü, öksürük giderici, toksit atıcı olarak da bilinir. Hatta İbn-i Sina reçetelerinde, öksürük giderici, kabız önleyici ve mide ülseri için yer almaktaydı.  Peki hünnap faydaları nelerdir ve bu faydalar nereden gelmektedir?

Birçok hastalıkta kullanılan hünnabın içerisinde zengin besin değerleri bulunur.  Faydalarını bilmemiz için bu besin değerlerine de bakmamız gerekmektedir. Bu besin değerleri şunlardır:

  • Tanin
  • Şeker
  • A, C vitaminleri
  • Fenolik bileşikler
  • Karetonoidler
  • Demir, magnezyum, fosfor, potasyum

Hünnap birçok hastalığın tedavisi için önemli bir yere sahip olduğu ve içerisinde zengin besin değerleri bulundurduğu için “hayatın meyvesi” olarak da bilinmektedir. Ayrıca innapi, ünnap, çiğde gibi isimlerle de anılmaktadır.

Hünnabın Faydaları

İçinde bulundurduğu yüksek magnezyum oranından dolayı hünnap, kas ve kemik ağrılarında etkilidir.  Bunun yanında uzun yıllardır uyku problemlerini ve endişe yoğunluğunu tedavi etmek için kullanılmaktadır. Hayvan deneyleri ve test çalışmaları bu meyvenin, bağışıklığımız, sindirimimiz ve sinir sistemimiz için etkileyici tıbbi faydalar sağlayabileceğini göstermektedir.

Hünnapın antioksidanlar açısından zengin olması da çok önemli bir faktördür. Antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu zararı önleyebilen ve durumu tersine çeviren bileşiklerdir. Serbest radikal hasarın ise tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve bazı kanserler de dahil birçok kronik duruma sebebiyet verdiği düşünülmektedir. Bu düşünceden dolayı hünnap, tip2 diyabet, kalp hastaları ve bazı kanser hastaları için çok faydalıdır. Ayrıca hünnap meyvesinin ve tohum özlerinin sıçanlarla yapılan testlerde, uyku süresi ve kalitesini arttırdığı belirlenmiştir.  Yapılan diğer araştırmalarda ise doğal bir antidepresan olduğu görülmüştür.

Hünnap Meyvesi Nasıl Yenir ve Nerelerde Kullanılır?

Birçok besin değeri bulundurmasına rağmen düşük kalorili bir meyve olduğu için birçok insan tarafından tüketilir. Bu meyve küçük ve tatlıdır.  Kurutulmuş çiğ bir dokuya ve hurmaya benzer bir tada sahiptir. Besleyici bir atıştırmalık olarak tercih edilebilir, yalnız yemeden önce çıkarılması gereken iki tohum çukuru içerirler.

Hünnap, meyve olarak tüketilmesinin yanında ilaç yapımlarında da kullanılır. Endüstride ise cilt bakım ürünlerinde şişliği, kırışıkları, kuruluğu azaltmak ve güneş yanığından kurtulmak için hünnap tercih edilmektedir.

Hünnap Nerelerde Yetişir?

Hünnap meyvesi ağaçta yetişmektedir. Hünnap ağacı sert çekirdekli bir yapıya sahiptir. Başlangıçta yeşil olarak meyve verirken meyveleri olgunlaştıktan sonra kırmızı ya da siyah rengini alır. Ağaç türü olarak dikenli bir ağaçtır ve yaprakları ise 2 cm uzunluğundadır. İnsan sağlığına yararlı bir çekirdeğe sahip olan bu meyve;

  • Dünya genelinde Kuzey Afrika ve Suriye’de yetişmektedir.
  • Aynı zamanda hünnap ağacı Hindistan ve Çin’de de karşımıza çıkmaktadır.
  • Pek çok iklime uyum sağlayan bir ağaç olduğu için ülkemizde de görülmektedir.
  • Ülkemizde ise daha çok Marmara, Batı ve Güney Anadolu’da yetişmektedir.
  • Hünnabın en bol ve en tatlı olarak yetiştiği yerler genellikle sıcak toprağa sahip iklimlerdir.

Hünnap Nasıl Yetişir?

Hünnap ağacı yapı olarak kurak bölgelerde yaşayabilir. Hatta yapısı gereği çöl ikliminde yaşayabilme özelliğine de sahiptir. Güneşin olduğu yerlerde büyüyebilir ve güneşi çok sever. Bahçelerde, evde ve yabani ortamlar da yetişebilir. Yalnız evde saksı içinde yetişiyorsa güneş gören bir yere konmalıdır.

Bahar aylarında sarı çiçekleri açan hünnap oldukça zengin vitaminlere barındırdığı için hoş bir kokuya yayar. Renkli çiçekleriyle ön plana çıkan hünnap sıcak ve kuru iklimlerde yetişir. Hünnap ağacı yetiştirirken tuzluluk oranı yüksek topraklar seçilmelidir. Pek çok toprağa konabilmesinin yanı sıra kumlu topraklar da daha çok meyve vermektedir. Bunun yanı sıra alkali topraklar da çok verimli olacaktır.

Dilerseniz Semizotunun Faydaları Nelerdir? sorusunu cevaplamış olduğumuz içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Yaz mevsiminde seyrek ama yoğun sulama yapılır. Kışın ise toprağı kontrol edilerek, suyu çekme oranına bakılarak sulama yapılır. Kış aylarında budanması faydalı olur. Her ne kadar dayanıklı bir ağaç türü de olsa kışın don olayına dayanamaz. Bu sebepten ötürü aşırı soğuklara karşı korunması gerekmektedir.

Hünnap Meyvesinin Olası Yan Etkileri

Pek çok insan hünnap meyvesini güvenli bir şekilde tüketebilmektedir. Yalnız antidepresan ilaç olan venlafaksini veya senatonin-norepinefrin geri alım inhibitörlerini alan insanlar, bu ilaçlarla etkileşime girebileceği için hünnap meyvesini tüketmemelidir. Ayrıca hünnap meyvesinin özünün fenitoin, fenobarbiton ve karbamazepin gibi ilaçların etkisini güçlendirdiği için kullanılmadan önce sağlık uzmanlarıyla görüşmek faydalı olur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu