Sağlık Hakkında Merak Edilen Başlıklar

Rezene Çayının Faydaları

Bilimsel adıyla foeniculum vulgare olarak da bilinen rezene, hem mutfakta hem de tıbbi amaçlar için yaygın olarak kullanılan aromatik bir bitkidir. Pek çok rahatsızlığa şifa için kullanılan rezene çayının faydaları nelermiş, birlikte bakalım.

Rezene Çayı Nedir?

Rezene, sarı çiçekli, anavatanı Akdeniz olan bir bitkidir. Günümüzde tüm dünyada yetiştirilebilmektedir. Bu mucizevi bitki, yüzyıllardır aromatik olarak veya şifalı bir bitki olarak kullanılmıştır. Rezene gastronomik olarak genellikle Hint ve Orta Doğu yemeklerinde kullanılmaktadır.

Rezene tohumları kurutulabilir ve bu tohumlardan bir çay yapmak üzere kullanılabilir.  Çayın tadı damağınızda biraz meyan kökü ve biraz da anason gibi bir his bırakabilir. Bu Çayın hoş ve rahatlatıcı bir kokusu vardır.

Rezene çayı hazır olarak süpermarketlerde satılmaktadır. Eğer isterseniz rezene bitkisini aktarlardan da kuru halde temin edebilirsiniz. Aktardan aldığınız kuru rezene bitkisini kaynadıktan sonra birkaç dakika beklemiş sıcak suyla demleyin. Çayın, 5 ile 10 dakika arası demlenmesini beklemek yeterli olacaktır. Her fincan için bir çay kaşığı rezene yeterlidir. Ayrıca rezene tohumlarını demlemeden önce hafifçe ezmek, özünü daha kolay salmasını sağlayacaktır.

Yapılan araştırmalara göre rezene, görme yeteneğinizi güçlendirdiği gibi hormonları düzenliyor, sindiriminizi iyileştiriyor ve hafızanın güçlü kalmasını destekliyor. İsterseniz bu şifalı bitkinin faydalarına daha yakından bakalım.

Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?

Doğadaki pek çok bitki yüzyıllardır şifa amacıyla kullanılıyor. Rezene de bu bitkilerden biri… Rezenenin, en azından gaz sorunu yaşayan bebekler için kullanıldığını duymuşsunuzdur. Diğer bazı faydaları ise şunlardır:

  • Sindirim sorunlarını iyileştirir.
  • Tansiyonu düzenler.
  • Sakinleştirici özelliği vardır.
  • Emziren annelerin sütünü arttırmaya yardımcı olur.
  • Uyku sorunlarına iyi gelir.

Sindirim

Antik Roma ve Mısır zamanlarından beri rezene güçlü bir sindirim yardımcısı olarak kabul edilmiştir. Gaz, şişkinlik gibi problemlerin çözümünde rezene çayına başvurulur. Bazı araştırmalara göre ciddi bağırsak problemlerinde de ağrıları azaltmayı sağlamıştır.

Tansiyon

Rezenenin hipertansiyon hastalarında kullanımına ilişkin bilimsel çalışmalar farklı sonuçlar vermiştir.  2001 yılında “Klinik ve Deneysel Hipertansiyon” da yayınlanan bir çalışmada, rezene özütünün farelerde kan basıncına etkisi incelenmiştir. Bir grup farede, iki günlük tedaviden sonra kan basıncı önemli ölçüde azalmıştır. Ayrıca bu farelerde idrar hacmi yüzde yüz artmıştır.

Bununla birlikte, başka bir grup farede ise başlangıçtaki bir düşüşün ardından kan basıncı eski değerine dönmüştür. Ayrıca farelerde diüretik etki gözlenmedi. Rezene bitkisinin hangi kısımlarının diüretik etkiden sorumlu olduğunu belirlemek ve mevcut çalışmaları detaylandırmak için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

Sakinleştirici

Ebeveynleri, ağlayan bebeklerini sakinleştirmek için rezene kullanırlar.  Birkaç çalışma, rezenenin kolik (bebeklerde devam eden huzursuzluk) semptomlarını azaltmada olumlu sonuçlar verdiğini göstermiştir.

2003 yılında “Alternatif Tedaviler“de yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar rezene özü kullanımının bebeklerin yüzde 65’inde koliği ortadan kaldırdığını belirtmişlerdir. Bu oran, plasebo verilen bebeklere göre daha fazladır.  Tabi uyarmamıza gerek bile yok ama yine de bizden söylemesi: bebeğinize rezene çayı vermeden önce çocuk doktorunuza danışmalısınız.

 Süt Arttırıcı

Rezene, emziren anneler için de işe yarar bir bitkidir. Bununla birlikte, rezene ve emzirme yardımcıları olarak tanıtılan diğer bitkilerin etkinliğine ilişkin bilimsel araştırmalar eksiktir.  Rezene çayı içmenin süt üretiminizi canlandırmaya yardımcı olup olmayacağını net olarak belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Uyku

Bir fincan sıcak rezene çayı, uzun bir günün ardından gevşemek için harika bir yoldur. Rezene, sindirim kaslarınız da dahil olmak üzere kaslarınızı gevşetebildiğinden, onu içtikten sonra uyumak için kendinizi daha hazır hissedebilirsiniz.  Eski ilaçlarda uykusuzluğu tedavi etmek için rezene bitkisi kullanılmaktaydı.

Sağlık Açısından Diğer Faydaları

Geleneksel olarak rezene şu rahatsızlıklarda da kullanılmaktadır:

  • Bronşit ve kronik öksürük
  • Böbrek taşları
  • Kusma
  • Ishal
  • Solunum yolu enfeksiyonları

Rezene ayrıca bakteriyel enfeksiyonların tedavisine de yardımcı olabilir.  2008’de “Indian Journal of Physiology and Pharmacology” de yayınlanan bir çalışmada, rezenenin glokom tedavisinde kullanımı araştırılmıştır.  Araştırmacılar, tavşanlarda glokom tedavisinde rezene göz damlalarının kullanılmasının yararlı olduğunu bildirmişlerdir.

Dilerseniz Kekik çayının faydalarına değindiğimiz içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Bilimsel verilere dayanmasa da geleneksel yöntemler yüzlerce yıldır rezeneyi bir ilaç olarak kullanmaktadır. Yine de rezenenin tüm bu koşulların tedavisinde etkili olup olmadığını belirlemek için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. Rezene çayının faydaları nelerdir? sorusunu cevapladığımız içeriğimiz bu şekildeydi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu