Rastgele Konular Hakkında Bilgiler

İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Yenilebilir mantarlar; sevenlerinin tam sevdiği, arası olmayanların ise bir hayli uzak durduğu bir sebze çeşidi diyebiliriz. Genelde marketlerde ya da yol kenarlarında gördüğümüz mantarların tüm çeşitlerini pek bildiğimiz söylenemez. Bizim bugün mantar çeşitlerinin arasından seçtiğimiz tür ise istiridye mantarı. Son günlerde adını sık sık duyduğumuz istiridye mantarını yakın markaja aldık. “İstiridye mantarı nedir, nasıl yetiştirilir ve nasıl yenir?” gibi tüm sorularınızın yanıtları yazımızda sizlerle buluşuyor. Görüntüsü ile beyaz deniz kabuklarının üst üste konarak biblo oluşturmuş gibi bir şölen yaşatan istiridye mantarı yetiştirme adımlarını sizler ile paylaşacağız.

İstiridye Mantarı Nedir?

İstiridye mantarı doğada kolayca bulabileceğimiz şifalı ve doyurucu sebze türlerinden biridir. Kan şekerini dengeleyen, D vitamini kaynağı olan ve antioksidan özelliği ile şifa deposu kabul edilen istiridye mantarını birlikte tanıyalım.

İstiridye mantarı tüketilebilir mantarlar arasında en çok tercih edilen ikiliden biridir. Bir diğeri ise herkesin tanığı kültür mantarıdır. İstiridye mantarı daha çok sert yapısı, lifli dolguları ve ete benzemesi ile mutfaklarımızda yer bulur. Peki, kavak ağaçlarının diplerinde görebileceğimiz istiridye mantarını evde yetiştirmenizin mümkün olduğunu biliyor musunuz? Uygun koşullar sağlandığında istiridye mantarı kolayca yetiştirilerek ulaşılabilir hale gelir. Tok tutucu özelliği ile soslu, kaşarlı ve sote şeklinde hazırlayabileceğiniz istiridye mantarlarına sofranızda şans verin.

İstiridye Mantarı Nasıl Üretilir?

Mantar üreticiliği son dönemlerde oldukça meşhur bir girişimcilik kanalı haline gelmiştir. Fiziksel imkanları sağlayabilen üreticiler kendi imkanları ya da devlet destekleri ile mantar yetiştiriciliğine adım atıyor. Halk tarafından arzı da fazlalaşan istiridye mantarını yetiştirmek ise biraz özenle oldukça kolay.

Mantarlar sporla üreyen canlılardır. Yani tohum olmadan gelişen bu üreme şekli mantarlarda gerçekleşir. “İstiridye mantarı nasıl yetiştirilir?” sorusuna ilk vereceğimiz cevap nemi bol ortam bulunması gerektiğidir. Oksijen seven istiridye mantarı için ana faktörler şunlardır:

  • Oksijen
  • Sıcaklık
  • Nem
  • Işık ve kompost

Kavak ağaçlarının dibinde bulabileceğimizi belirttiğimiz istiridye mantarları tam bir doğa aşığıdır. İstiridye mantarı bolca ışık ve oksijen ile birleşerek neminde verdiği güç ile sere serpe kendini ortaya atar. Uygun koşullar sağlandığında verimli bir ürün olan istiridye mantarı yetiştirmek aynı zamanda keyifli bir tarımsal faaliyettir.

Kendi İstiridye Mantarınızı Yetiştirin

İstiridye mantarının uygun koşullarından bahsetmiştik. İstiridye mantarını kendi imkanlarımız ile nasıl yetiştirebiliriz, gereken malzemeler nelerdir? Bu soruların yanıtlarını birkaç adımda özetlemek mümkün. İstiridye mantarı yetiştirmeye başlamanız için elinizde bulunması gereken malzemeler şöyle olmalıdır:

  • Ağaçlardan elde edilen kırpıntılar yani talaş
  • İstiridye mantarının sporla ürediğini belirtsek de mantar tohumu yani misel
  • Son olarak ise uygun boyutlarda bir çöp poşeti.

Geniş tarım arazilerine ihtiyaç duymadan istiridye mantarı elde etmek işte bu kadar kolay. Düzenli kontroller ve koşullar sağlandıktan sonra istiridye mantarınızı üretmeye hazırsınız. Peki nasıl mı? Öncelikle evde istiridye mantarı yetiştirmek mümkündür desek de mantarın ihtiyaç duyduğu nem oranını evde oluşturmak evinize zarar verebilir. Bunun için evinize yakın boş bir alanda bu koşulları sağlamanızda fayda var. Mantarınızı üretmek için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Çöp poşetinizin alt tabakasını talaş ile kaplayarak, kapladığınız alanın üzerine miseli serpin.
  • Üzerine bir kat daha talaş kapatarak ıslatın.
  • Çöp poşetinin ağzını hava almayacak kadar sıkı bir şekilde kapatın ve yirmi gün kadar olan bekleme sürenizi başlatın.
  • Bekleme süreniz sonlandığında çöp poşetini parçalamadan yanlarından kesikler oluşturun. Mantarlarınızın yuvası olacak bu kesiklerden gelişen mantarları düzenli olarak toplayın.
  • Plastik ve talaş ana temelli küçük mantar üretim tesisinizi iki üç ayda bir tazelemenizde fayda var.

İstiridye Mantarı Nasıl Pişirilir?

Mantarlar genellikle sofralarımızda sote olarak tabaklarımızdaki yerini alır. Kırmızı et ile kıyaslanan mantar lezzeti oldukça faydalı ve doyurucu. İstiridye mantarını da diğer mantarlar gibi sote ya da ızgara olarak tüketebilirsiniz.

Dilerseniz Biberiyenin Faydalarına değindiğimiz içeriğimizi de okuyabilirsiniz.

Evde pratik bir şekilde yapabileceğiniz istiridye mantarı sotesi için gereken malzemeler: İstiridye mantarı, sarımsak, soğan ve zeytinyağıdır. Zeytinyağında kavurduğunuz soğan ve sarımsağın ardından tavaya ekleyeceğiniz istiridye mantarlarınızı kısık ateşte pişirebilirsiniz. Suyunu salan mantarları sotelemeye devam ettikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz. Vitaminler ve çinko açısından oldukça zengin olan istiridye mantarını tüketmeye özen göstermelisiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu