Rastgele Konular Hakkında Bilgiler

Marimo Nedir?

Son günlerde özellikle sosyal medyada trend haline gelen ve şans, aşk ve para getirdiğine inanılan marimo bitkisi internet kullanıcılarının merak konusu haline gelmiştir. Pek çok kişi internet aramalarında “Marimo nedir?” sorusunu kullanmaktadır.

Marimo, esasen Japonya kökenli bir akvaryum canlısıdır. Bunun dışında İzlanda, Estonya ve İskoçya gibi ülkelerde de görülmektedir. Bakımı da oldukça kolay bir bitkidir. Aynı zamanda görüntüsü de çok estetik ve güzeldir. Bu özelliklerinden dolayı son günlerde pek çok kişinin dikkatini çekmektedir.

Marimo Yosun Topu Nedir?

Marimo adlı akvaryum canlısı hoş şekli ve güzel görünümü dolayısıyla ilk bakışta bir yapay bitki gibi görünmektedir.  Ancak marimolar alg adı verilen bir canlı bitki türüdür. Bu canlı bitki türü insanlar hiçbir şekilde müdahalesi olmadan doğada kendi kendine ortaya çıkan bir canlı türüdür. Marimo yosun bitkisi, dünyada benzeri olmayan ve çok nadir görülebilen bir yosun büyümesi şeklinde meydana gelmektedir.

Marimo canlı bitkisinin dünya üzerindeki yetiştiği ülkeler şu şekildedir:

  • Japonya
  • Estonya
  • İrlanda
  • İskoçya
  • İzlanda gibi ülkelerde bulunan bazı göllerde yetişmektedir.

Marimolar, alg kategorisinde yer almaktadır. Bu bitki türünün büyüme sınırı ise boyları 40 cm olacak şekildedir. Daha sonra dalgaların hareketi bitkileri kademeli olarak yumuşak ve kadifemsi bir dokuya sahip olmalarını sağlamaktadır. Böylece küre şeklinde yeşil alg canlı türü oluşmaktadır. Marimo canlı bitkisi 1 yılda ortalama yarım cm kadar uzamaktadır. Büyümesi yavaş olduğu için boyları 30-40 cm’yi aşmamaktadır. Bu yüzden ev ve iş ortamlarında akvaryum ve fanus gibi eşyaların içerisinde kolaylıkla yetişebilmektedir.

Marimo Bitkisi Tarihsel Süreci

Marimo canlı bitkisi dünya tarihinde ilk olarak 1820 yılında literatüre girmiştir. O dönemde şans yosunu olarak adlandırılan canlı bitki çeşidi 1898 yılında ilk defa Japon botanik bilimcisi Takiya Kawakami tarafından marimo ismi ile anılmıştır. Marimo kelime anlamı olarak mari, yani zıplayan bir oyun topunun adıdır. Mo ise su içinde büyüyebilen bitkiler için kullanılan bir terimin ismidir. Bu terimler birleşerek marimo ismini almıştır ve bu isim bugüne kadar hala değişmemiştir.

Marimo canlı bitkileri özellikle Japonya ülkesinde iyi şans getiren tılsımlar diye anılmıştır. 200 yıldan daha fazla ömürleri olduğu bilinmektedir. Bu yüzden geçmişteki aileler tarafından nesilden nesile aktarılabilecek bir yadigar olarak görülen ve tutulan bir canlı bitkidir. Aynı zamanda marimo bitkisi özellikle aile üyeleri arasındaki bağı ya da sıkı dostlukları sembolize eden bir bitkidir. Bu özelliği nedeniyle aileler daha çok çocuklara ve torunlara hediye ederler. Onlardan sonra gelecek olan nesiller marimo bitkisini teslim alıp yetiştirmeye devam etmektedir. Küçük çocuklara hediye edilmesinin bir diğer nedeni ise bakımının diğer canlılara göre çok daha kolay olmasıdır.

Günümüzde de insanlar çocuklarına, arkadaşlarına, yakınlarına aralarındaki bağı sembolize etmesi dolayısıyla marimo canlı bitkisini hediye etmektedir. Özellikle son yıllarda marimo bitkisinin sayılan özelliklerinden dolayı bu bitkiye olan talep çok fazla artmaktadır. Pek çok canlı bitki satışı yapan satıcı ve web sayfalarında marimo yosun toplarına rastlamak mümkündür. Bu kadar talep gören bitkinin nasıl bakıldığı da insanlar arasında merak konusu olmuştur.

Marimo Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde canlı bitki olan marimo bitkisini yetiştirmek isteyen kişiler öncelikle düzen ve temizlik konusunda daha dikkatli olmalıdır. Marimoların bakımı sanıldığı gibi zor değildir. Aksine oldukça basit ve kolaydır. Bakım için elde bulunması gereken tek malzeme bir akvaryum ya da fanustur. Bunun dışında sadece dinlendirilmiş musluk suyuna ihtiyaç vardır. Marimolar kendi besinini kendi üretebilen bir canlı türüdür. Bu yüzden hiçbir besine ihtiyacı yoktur.

Marimo bakımında marimoları haftada bir kez düzenli aralıklar ile suda yıkamak gerekmektedir. Yıkama işleminde şekilleri bozulabilir. Bu yüzden yıkama işlemi bittikten sonra hafif bir şekilde sıkmak yeterli olacaktır. Marimoların genel olarak haftada bir kez yıkanması yeterlidir. Daha fazla yıkanması onun zarar görmesine neden olur.  Bunun yanında içinde kaldığı akvaryumda ya da fanusta yeri arada sırada değiştirilmelidir.

Dilerseniz Rastgele Konulara değindiğimiz kategorimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Son olarak marimo canlı bitkileri sıcak olan ortamlarda bulunamazlar. Bu yüzden akvaryum ya da fanusu serin ortamlara konulmalıdır. Eğer yaz aylarında hava çok sıcak ise buna çözüm olarak marimolar buzdolabına konulabilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu