Sağlık Hakkında Merak Edilen Başlıklar

Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Öksürük bir hastalık değil, bir savunma mekanizmasıdır. Boğaz ve solunum yollarını temizlemek için gerekli bir savunma mekanizması. Çok sık rastlanan bir semptomdur. İnsanlar hayatları boyunca çok defa öksürmektedirler. Öksürükler; balgamlı-balgamsız ve akut-kronik olmak üzere ikiye ayrılabilir. Balgamsız öksürük genelde kuru bir öksürüktür ve gıcık hissine sebep olabilir.

Öksürüğe Ne İyi Gelir? Öksürük balgam adı verilen bir sıvıyla beraber seyrediyorsa buna “prodüktif öksürük” adı verilir. 3 hafta ve daha fazla süren öksürükler ise kronik öksürük olarak adlandırılır. Bu öksürük türü senelerce sürebilir. Akut öksürük ise sinüzit, farenjit, nezle ve akciğerlere bilinmeyen bir cisim kaçması sonucu oluşan geçici öksürüklerdir. Öksürüğe ne iyi gelir sorusunun cevabı ise öksürüğün türüne göre değişmektedir.

Öksürük Nelere Sebep Olur?

İnsanların boğazı, tahriş edici maddeleri algılayan çok fazla sayıda sinirlere sahiptir. Bu sinirlerin uyarılması sonucu beyne sinyal gönderilir. Beyin bu sinyale yanıt olarak hızlı ve güçlü bir şekilde göğüs ve karın kaslarına bir sinyal gönderir. Bu yanıtlar anlık ve çok güçlü yanıtlar olarak sinyallere verilir. Öksürük, solunan toksik maddelerin hızlı şekilde vücuttan atılmasına yardımcı olur. Arada bir meydana geldiğinde normal ve faydalı olsa da sürekli olduğunda rahatsız edici olabilir.
Bir semptom olan öksürük sürekli olduğunda olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.

  • Bağ ağrısı, mide bulantısı veya kusma
  • Boğaz ağrısı ve sesin kısılması
  • Geceleri uykusuzluk
  • Göğüste ağrı
  • Öfke, kaygı ve depresyon
  • Yeme içmede zorlanma
  • Yaşlılarda kaburga kırılması
  • Sürekli öksürükler, psikolojik etkiler ortaya çıkarabilir
  • İdrar kaçırma
  • Enerjinizin düşmesi

Gibi sonuçları olabilmektedir.

Öksürüğe İyi Gelen Şeyler Nedir?

Öksürüğe iyi gelen birçok şey bulunmaktadır. Bitkisel çözümler, fitoterapiler, hidroterapiler ve geleneksel Çin tıbbı bunlardan bazılarıdır. Şimdi öksürüğe ne iyi gelir? ayrıntılı bir şekilde inceleyelim.

Bal

Boğaz ağrısında geleneksel olarak bal kullanılmaktadır. Bal, birçok hastalığa iyi gelen bir besindir. 2-18 yaşları arasında üst solunum yolu hastalıkları belirtisi gösteren kişilere bal verilebilir. Yatmadan yarım saat önce verilen balın, öksürük sıklığı, şiddeti ve uyku kalitesi araştırıldı. Bu araştırma sonunda balın öksürüğe ve buna bağlı olarak uyku kalitesine iyi geldiği ortaya kondu.

Probiyotikler

Vücuda alındığında bireyin sağlığını olumlu etkileyen canlı mikroorganizmalara probiyotik denir. Yoğurtta, mayalı gıdalarda ve besin takviyelerinde bulunurlar. Direkt olarak öksürüğü gidermeseler de gastrointestinal floranın dengelenmesine yardımcı olurlar.

öksürüğe ne iyi gelir

2011 senesinde 2894 kişi ile yapılan bir araştırmaya göre 3 ay probiyotik kullanımının soğuk algınlığını önlediği tespit edilmiştir. Araştırmaya katılanların bu dönem boyunca vitamin veya mineral kullanmadığı doğrulanmıştır.

Su ve Tuz İle Gargara

Basit ve etkisiz bir yöntem gibi görünse de su ve tuz gargarası öksürüğe iyi gelmektedir. Ilık bir su ve tuz ile yapılan gargara boğazdaki tahrişi azaltmaktadır. Tuzlu su balgam ve mukusu azaltır. Bunun sonucunda ise öksürük hafifler veya ortadan kalkar. Gargara işlemi 6 yaş üstü kişiler için uygundur. Uygulamadan önce mutlaka bir uzman hekime danışmak gerekmektedir. Ayrıca tansiyon problemi ve kalp rahatsızlığı olan kişiler için uygun değildir.

Kekik

Kekik binlerce yıldır birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Çok eskiden beri bir şifa aracı olarak kullanılan kekik doğru miktarda tüketildiğinde çok faydalı bir bitki olabilmektedir. Kekik yaprakları, öksürük ile ilgisi olan boğaz kaslarını gevşetir. Ayrıca iltihabı azaltan flavonoid bileşenleri içerir. Araştırmalara göre kekiğin öksürüğün sıklığını ve şiddetini azalttığı gözlenmiştir. Birçok kullanım yolu olan kekik öksürüğe de iyi gelen bitkiler arasındadır.

Su ve Sıvı Tüketimi

Suyun ne kadar şifalı bir şey olduğunu bilmeyen yoktur. Su vücut sitemimizin olmazsa olmazı ve birçok hastalığında düşmanıdır. Su ve sıvı tüketimi, öksürük ve soğuk algınlığı olan kişiler için oldukça önemlidir. Yapılan araştırmalar oda sıcaklığındaki su ve sıvıların tüketiminin öksürük ve burun akıntısını azaltabileceğini göstermektedir. Ayrıca tüketilen sıcak içecekler boğaz ağrısı, yorgunluk, titreme ve halsizlik gibi durumlarda iyi gelmektedirler.

Sinir Otu

Sinir otu, siğil otu olarak da bilinmektedir. Sinir otu, Avrupa ve Asya’ya özgü bir bitkidir. Fakat artık suyun olduğu her yerde yetişmektedir. Aynı ismi taşıyan muza benzeyen plantain bitkisi ile karıştırılmamalıdır.  Sinir otu, antienflamatuar etkisiyle bronşiti tedavi edebilmektedir. Özellikle kuru öksürüğe ve gıcık hissine oldukça iyi gelmektedir. Düzenli kullanıma uygun bir bitkidir.

Bromelain

Bromelain, ananastan alınan bir enzimdir. Meyvenin çekirdeğinde çok fazla bulunmaktadır. Anti-inflamatuar ve mukolitik özelliğini barındırır. Bu özellik sayesinde mukusu parçayalarak vücuttan atabilmektedir. Kullanımına dikkat edilmesi gerekir. Yan etkileri olabilmektedir ve bazı ilaçlarla etkileşime girmesi olasıdır. Kan inceltici veya bazı antibiyotiklerle birlikle kullanılmamalıdır.

Unutmayın ki yeme-içme alışkanlıklarımı değiştirmeden ve evde tedavi yöntemlerini denemeden önce uzman yardımı almak gerekmektedir. Öksürüğe ne iyi gelir? sorusunu bu şekilde kendi çapımızda cevaplamaya çalıştık.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu