Eşit Ağırlık Meslekleri
Üniversite ve bölüm seçimlerini yapan öğrencilerin en çok merak ettiği şeylerden birisi de “Eşit ağırlık meslekleri nelerdir?” sorusudur. Pek çok öğrencinin tercih ettiği eşit ağırlık bölümünün mesleki imkanları da çok çeşitlidir. Bu mesleklerden en popüler olanları beraber inceleyelim.
1. Hukuk
Hukuk, TM öğrencileri arasında en çok tercih edilen meslek olma özelliğini uzun süredir muhafaza etmektedir. Kendi istekleri yönünde avukatlık mesleğini icra edebilen mezunlar, Adalet Bakanlığı bünyesinde de iş imkânına sahiptirler. Yüksek kazancı ve iş talebi sebebiyle cazibeli görünen hukuk meslekleri en popüler seçeneklerin başında gelmektedir.
2. Bankacılık
Bankacılık ve para kuruluşları modern yaşamın en büyük parçalarından birisi konumundadır. Bankacılık mezunları bu finansal kuruluşlarda ve bankalarda alakalı pozisyonlarda etkili bir biçimde görev almak üzere yetişmiş olurlar. Şirketlerin finans bölümlerinde görev almak üzere de iş imkânlarına sahiptirler ve talebin bitmediği bir sektördür.
3. Konaklama ve Turizm İşletmeciliği
Konaklama ve turizm işletmeciliği mezunları, mezuniyetlerinin ardından kariyerlerine farklı şekillerde devam etme imkânlarına sahiptirler. Konaklama ve turizm işletmeciliği mezunları için en yaygın iş imkânlarını sizlerle paylaştık.
- Mevsimlik turizm etkinlik ve faaliyetlerinde yer alabilirler. Tur yönetimi yapabilirler.
- Otellerde ve dinlenme tesislerinde yönetici olarak çalışabilirler.
- Tatil köylerinde yer alan tesislerin ve restoranların yöneticiliğini yapabilirler.
- Kongre ve fuar yönetimi yapabilirler.
4. İç Mimarlık
İç mimarlık, tamamen veya kısmi olarak kapalı olan bir alanın iç tasarımını yapmakla sorumlu mesleğe verilen addır. Bu meslekte mekânın ihtiyaçları ve estetik güzelliği de göz önünde bulundurarak işlevsel bir tasarım sunmak gerekmektedir. Eşit ağırlık meslekleri, tasarımın insan dostu ve görsel olarak makul olması büyük önem taşımaktadır ve iç mimarlara rağbet giderek artmaktadır.
5. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
Rehberlik ve psikolojik danışmanlık, biliyor olabileceğiniz üzere, bireylerin hayatlarında karşı karşıya geldikleri sorunlara karşın rehberlik ve danışmanlık hizmetinin verildiği iştir. Kişilerin yaşamlarındaki sorunlarını çözmesine yardımcı olmak ve amaçladıkları yönde gelişimlerine katkıda bulunmak en temel amaç ve iş niteliğidir. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık mezunu olanlar aynı zamanda pek çok şirkette halkla ilişkiler uzmanı olarak çalışabilmektedirler.
6. Grafik Tasarımı
Grafik tasarımcılar, sayısız tür ve kategoride öğenin tasarımını yapmaktadırlar. Reklamlardan kitaplara, posterlerden dergilere, ambalajlardan afişlere her şeyin tasarımını yapabilirler. Bu meslek için iş imkanları çok çeşitlidir ve birden fazla sektörde rahatlıkla iş bulabilmektedirler. Grafik tasarımının modern iş kollarının tamamında kritik bir önemi vardır ve işlerini özenli yapmaları çok önemlidir. Yaratıcılık isteyen bir iştir.
7. Moda Tasarımcılığı
Moda tasarımcıları özgün kıyafetler, aksesuarlar ve ayakkabılar tasarlayan iş kolunu temsil etmektedirler. Moda tasarımcısı tasarımlarını çizer ve hangi kumaştan, nasıl yapılacağına karar verir. Ardından da birkaç denemeden sonra üretim kollarına alakalı talimatları vererek, karara varılan seviyede ürünün üretiminin yapılmasını sağlar. Sanatçıların üzerinde gördüğümüz eşsiz tasarımlar, vaktinde piyasaya hükmetmiş tüm tarzlar moda tasarımcılarının elinden çıkarak dünyaya yayılmıştır.
8. Pazarlama
Pazarlama sektörü büyük önem taşımaktadır. Marka ve ürünlerin bilinirliğini arttırmak ve etkili bir müşteri kitlesi kazanmak için en önemli role sahip olan pazarlama çalışanları, ürün ve markanın kat ettiği yolun önemli bir kısmından sorumludur. Ürünlere yönelik müşteri memnuniyetinin oluşturulmasından, ürünün veya hizmetin ihtiyaç ve taleplere göre değiştirilip geliştirilmesinden sorumludurlar. Yeni ürünler çıkartılacak olduğu zaman onların fikri kritik önem sarf eder. Aynı şekilde bir ürünün ihtiyaçlara göre yeniden düzenlenmesi gerektiğinde, bu düzenleme onların geri bildirimlerine göre gerçekleşir. Pazarlama, en temel işleviyle dağıtım kanallarının oluşturulması ve artarak büyümesinden sorumludur.
9. Sınıf Öğretmenliği
Sınıf öğretmenleri, özel veya devlete bağlı okullarda çalışabilmektedirler. İlkokula başlayan öğrencilere okuma yazma öğreterek başlar, hepimizin de hafızalarında olduğu üzere. Ardından da öğrencilerine matematik, fen bilgisi, sosyal bilgiler gibi eğitimleri verir ve genel olarak onların eğitiminden sorumludur. Sınıf öğretmenliği, bir nevi ebeveynlik gibidir. Dikkat, ilgi ve sabır isteyen bir meslektir, ancak tutkuyla yapana daima karşılığını verir.
Dilerseniz Geleceğin Mesleklerini araştırdığımız içeriğimize de bağlantıdan erişebilirsiniz.
10. Kuyumculuk
Kuyumculuk mesleğini icra eden kimse, gümüş ve altın gibi kıymetli malzemeleri estetik olarak şekillendirme ile kıymetli taşlarla süsleme bilgi ve becerisine sahip kimsedir. Aksesuar ve eşyaların tasarımını, çizimini ve üretimini kendisi icra edebilecek nitelikte ve eğitimde bir meslek sahibidir. Eşit ağırlık meslekleri nelerdir? sorusunu cevapladığımız içeriğimiz genel olarak bu şekildeydi.