Rastgele Konular Hakkında BilgilerSağlık Hakkında Merak Edilen Başlıklar

Troponin Nedir?

“Troponin nedir?” sorusu için öncelikli olarak söylenmesi gereken; kalp ve damar sistemiyle ilgili rahatsızlıklar söz konusu olduğunda, ölçülen kan değerlerinden biri olduğudur. Her birimizin vücudunda kalp sağlığımızı izleyen bir tür “Doğal alarm sistemi” mevcuttur. Troponin de bu sistemler arasındadır.

Temel olarak iskelet ve kalp kası liflerinde yer alan bir proteindir. Özellikle kalp krizi gibi sorunlarda bu protein, liflerden ayrılarak kana karışır. Böylece hastanın sorun yaşayıp yaşamadığı troponin testi yapılarak anlaşılabilir.

Troponin Testi Nedir?

Troponin testi, kalp kas hücrelerinde bulunan ve kalp hasarı durumunda kana karışan bir proteinin seviyesini ölçer. Bu test, genellikle bir kişinin kalp krizi geçirip geçirmediğini belirlemek için kullanılır. “Troponin nedir?” merakının giderilmesi, bu noktada oldukça önemlidir.

Troponin; TnC, TnT ve TnI olmak üzere üç farklı proteinden oluşan bir yapıdır. Troponin C, kanda bulunan bir protein olmasına rağmen TnT ve TnI yalnızca kalp kası lifinde yer alır. Dolayısıyla kan testlerinde bu proteinlere rastlanması, hastanın kalple ilgili bir hastalığa sahip olduğunun önemli göstergelerinden biridir. Kalp ameliyatı veya ciddi enfeksiyon durumlarında kan değerlerinde TnT ve TnI’ya rastlanabilir.

Troponin Testi Kimlere Uygulanır?

Bir hasta; göğüs ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi veya kalp krizi belirtileriyle sağlık kurumlarına başvurduğunda genellikle uzman hekimler, ilk olarak troponin testi yapılmasını ister. Bu test bir kan örneği alınarak gerçekleştirilir ve laboratuvarda analiz edilir. Troponin seviyeleri yükseldikçe kalp hasarı olasılığı da artar.

Troponin Normal Değeri Nedir?

Sağlıklı bir kişide normal troponin değeri oldukça düşüktür. Öyle ki standart laboratuvar araçlarıyla tespit edilmesi de pek mümkün değildir. Bu nedenle kalple ilgili bir rahatsızlık yaşamayan bir hastaya yapılacak troponin testi muhtemelen sonuçsuz kalacaktır. Ancak bu kötü değil, aksine olumlu bir sonuçtur. Böylece hastanın en başta kalp krizi geçirmediği anlaşılır ve diğer sorunlara dair şüpheler de azalır.

Troponin Neden Yükselir?

“Troponin nedir?” sorusu için kalp kası hücrelerinde bulunan bir protein şeklinde cevap vermiştik. Bu hücreler hasar gördüğünde ise kana karışır. Kan dolaşımında yüksek seviyede troponin bulunması genellikle kalp hasarının bir belirtisidir. Ancak kalp hasarı dışında da protein seviyelerinin yükselmesine neden olabilecek bazı durumlar söz konusudur. Bunların başlıcaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kalp krizi
  • Kalp yetmezliği
  • Kalp kası hasarı
  • Bradiaritmi
  • Taşikardi
  • Aort diseksiyonu ve kapak hastalığı
  • HKMP (Hipertrofik Kardiyomiyopati)
  • Kırık kalp sendromu

Troponin yükselmesi genellikle kalple ilgili sorunlara işaret etse de altta yatan nedenler zaman zaman farklı olabilir. Özellikle böbrek yetmezliği gibi sorunlarda da sıklıkla bu değerin yükseldiği görülür. Ayrıca kalp kası iltihaplanması ve çeşitli enfeksiyonlarda da troponin fazla olması durumuyla karşılaşılır.

Göbek Düşmesi Nedir? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Aşırı fiziksel aktivite, pulmoner emboli, akut iskelet kası hasarı, yoğun bakım hastalarında düşük veya yüksek tansiyon ve bazı otoimmün hastalıklar da bu proteinin düzeyini yükseltebilir. Bunun yanı sıra herhangi bir şüphe duyuyorsanız, alanında uzman hekimlerle vakit kaybetmeden görüşmelisiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu