Emekli Maaşım Yatmadı Ne Yapmalıyım?
Emekli maaşını alamayan vatandaşlar internet üzerinden ya da kurumlar aracılığıyla bunun sebebini ve çözümünü aramaktadır. Bu süreçte “emekli maaşım yatmadı ne yapmalıyım?” sorusu, birçok eski çalışanın aklına takılan bir konudur. Yazımızda bu konuda bilgileri aktaracak, soruna çözüm bulmak için yapabileceklerinize değineceğiz.
Prim günlerini dolduran vatandaşların emeklilik sicil numarasına göre ödeme günleri belli olur. Fakat belirlenen tarihlerde bankaya giden vatandaşlar hesaplarında maaşlarının yatmadığını karşılaşabilir. Son dönemlerde EYT sebebiyle pek çok vatandaş bu sorunu yaşamıştır. Nitekim başvurularda yoğunluk meydana gelmiş ve bu durum tıkanıkların var olmasına yol açmıştır.
Emekli Maaşı Neden Yatmadı?
Emekli maaşı yatmaması, zaman zaman karşılaşılabilen bir sorundur. Özellikle ilk maaş döneminde sıkça görülebilen bir problem olsa da daha önceki tarihlerde emekli olanlar da bu durumla karşı karşıya kalabilir. Siz de “emekli maaşı neden yatmadı?” diye merak ediyorsanız, yanıt olarak aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurabilirsiniz:
- Banka hesabınızın dondurulması, hesap bilgilerinde değişiklik ya da hesapla ilgili başka bir problemin mevcut olması
- SGK tarafından yapılan kimlik bilgisi işlenmesi ve ödeme dökümünde bir problem olması gibi hatalar
- Emekli aylığı için düzenlenen kimlik, ikametgah veya banka hesap bilgileri gibi belgelerin güncel olmaması
- İletişim bilgilerinin eksikliği veya doğru olmaması
Öncelikle vatandaşların, ödemelerinin gerçekleşip gerçekleşmediğini görmesi için e-Devlet sistemi üzerinden Doküman Yönetim Sistemi’ne giriş yapması gerekir. Bu sistem içerisinde adınıza ödemelerin yapılıp yapılmadığı bilgilerine ulaşabilirsiniz. Böylelikle sorunun banka veya SGK kaynaklı olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Ödemeler Hangi Tarihlerde Gerçekleşiyor?
Maaş tarihlerini merak eden vatandaşlar için emeklilik sicil numarasının son rakamına göre ödeme işlemlerinin gerçekleştiğini söylemek mümkündür. SSK kapsamında olanlar her ayın 17 ila 26’sı, Bağ-Kur için ise her ayın 25 ve 28’i arasında çekim işlemi yapılacaktır. Emeklilik sicil numarasının son rakamına göre maaş tarihleri şu şekildedir:
- Sicil numarasının sonu 9 olanlar için ayın 17’si
- 7 olanlar için ayın 18’i
- 5 olanlar için ayın 19’u
- 3 olanlar için ayın 20’si
- 1 olanlar için ayın 21’i
- Çift hanelilerde ise sicil numarasının sonu 8 olanlar için ayın 22’si
- 6 olanlar için ayın 23’ü
- 4 olanlar için ayın 24’ü
- 2 olanlar için ayın 25’i
- 0 olanlar için ayın 26’sı
Belirtilen tarihlerde ödemeler her ay şekilde gerçekleştirilir. İlk ödemenizi bankadan almak kaydıyla sonraki süreçlerde bankamatikler üzerinden çekim işlemlerinizi yapabilirsiniz. Bu süreçlerde SGK duyurularını takip etmeniz oldukça önemlidir.
Emeklilik Maaşımı Nasıl Sorgularım?
Emeklilik maaşı, çalışma hayatını tamamlayan vatandaşların düzenli olarak aldıkları gelirdir. Nitekim her ay belirlenen tarihlerde eksiksiz bir şekilde yatırılır. Ancak henüz ödeme alamayan kişiler emeklilik maaşlarını nasıl sorgulayacakları konusunda cevaplar aramaktadır.
T.C. ile emekli maaşı sorgulama işlemi için en hızlı ve pratik yol e-Devlet kapısıdır. Sorgulama işleminizi gerçekleştirmeniz için izlemeniz gereken yollar aşağıdaki gibidir:
- İnternet üzerinden ya da telefonunuzda yüklü olan uygulamasından e-Devlet sistemine girin.
- T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın.
- Arama yerine “emekli günlük ödeme” yazarak sorgulamanızı gerçekleştirin.
Bu yolları izleyerek adınıza ödeme yapılıp yapılmadığını görmeniz mümkündür. Ayrıca emekli aylık bilgisi hesaplama sayfasından gerekli bilgileri doldurarak maaşınızın hesaplamasını yapabilirsiniz.
Evde Halı Yıkarken Sararmaması İçin Ne Yapmalı? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de ziyaret edin.
Emekli Aylık Bilgilerimi Nereden Öğrenebilirim?
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında bulunan ve bu kurumlara prim ödeyen vatandaşlar, aylık ödeme bilgilerine ulaşmak için yine e-Devlet kapısını kullanmalıdır. Bunun için e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra çalışma türünüze göre arama kutucuğuna şunlardan birini yazmanız gerekir:
- 4A emekli maaşı sorgulama işlemi yapmak için “4A emekli aylık bilgisi”
- 4B için “4B emekli aylık bilgisi”
- 4C için “4C emekli aylık bilgisi”
Böylelikle prim günlerinizi doldurup doldurmadığınızı görebilir aynı zamanda bu hizmetleri kullanarak güncel aylık bilgisi durumunuzu görüntüleyebilirsiniz.