Sağlık Hakkında Merak Edilen Başlıklar

Dizlerde Sıvı Kaybı Neden Olur? Tedavisi Nedir?

Vücudumuzdaki her eklemde sıvılar bulunur. Bu sıvılar, kemiklerin birbirine sürtünerek zarar görmesini engeller. Kalın ve yapışkan bir dokuya sahip olan eklem sıvıları, rahat hareket etmek için önemlidir. Dizlerde de mevcut olan bu eklem sıvısı bazı durumlarda zarar görebilir. Peki, dizlerde sıvı kaybı neden olur? Öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.

Dizde Sıvı Kaybı Nedir?

Dizde sıvı kaybı, eklem sıvısı olarak bilinen sinoviyal sıvının hasar görmesi veya azalması durumuna verilen isimdir. Vücut, eklem sıvılarını kendi kendine üretir. Yaş arttıkça, üretilen eklem sıvısı azalma eğilimindedir. Bu azalma hareket etmeyi zorlaştırdığı için birçok problemi beraberinde getirir.

Sinoviyal sıvının azalmasının yanı sıra, dokusu ve yapısı da bozulabilir. Bu tür durumlar da benzer sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Ancak özellikle takdirde yeniden üretilmediği için azalması halinde tedavi süreci daha uğraştırıcıdır.

Dizde sıvı kaybı, yalnızca yaşlanmaya bağlı değildir. Dış etkenlerin sinoviyal sıvı üzerinde etkisi büyüktür. Bu sebeple, bireylerin dikkatli olması gereken bazı noktalar bulunur. Alınacak kişisel önlemler sayesinde diz sıvılarının varlığı muhafaza edilebilir ve doktor kontrolünde tedavi edilebilir.

Dizde Sıvı Kaybı Neden Olur?

Dizde sıvı kaybının birçok farklı sebebi vardır. Genetik yatkınlık önemli bir rol oynar, fakat yaşam tarzı daha belirleyicidir. Genel olarak dizde sıvı kaybına yol açan sebepler aşağıdaki gibidir:

  • Aşırı hareketlilik
  • Aşırı hareketsizlik
  • Yanlış spor hareketlerinin uygulanması
  • Ani hareketler
  • Fazla kilo
  • Yetersiz su tüketimi
  • Kireçlenme
  • Şeker hastalığı
  • Kalsiyum, vitamin ve mineral eksiklikleri

Sinoviyal sıvı, hareket etme konusunda belirleyici bir özelliğe sahip olduğu için bu sıvıyla alakalı problemler genelde aktiflik kaynaklıdır. Bir diğer deyişle sağlıklı, yeterli ve aşırıya kaçmayacak şekilde hareket ediyor olmak, diz sıvısının sağlığı açısından çok önemlidir. Her iki uçtaki aşırılıklar, problemlere yol açar.

Vücudunuzu nasıl beslediğiniz de sinovyal sıvının durumu açısından önem taşır. Tüm iskelet sistemimiz belirli vitamin, mineraller ve su sayesinde ayakta durur. Yeterli besin ve mineral takviyesi olmadığı durumlarda, sağlıklı bir şekilde işlemesi mümkün değildir. Bu nedenle benzer sorunlarla karşılaşmamak için beslenme konusuna dikkat etmek gerekir.

Şeker hastalığı gibi genetik durumlarda, bireylerin daha dikkatli davranması gerekir. Çünkü bu şartlar altında diz sıvısı daha savunmasız olacaktır. Eğer bu konuda şikayetleriniz veya kuşkularınız varsa geç olmadan mutlaka bir hekime danışarak gerekli tedaviye başlamanız gerekir.

Dizde Sıvı Kaybı Belirtileri

Dizde sinovyal sıvı kaybı, öne çıkan belirtiler sayesinde kolayca fark edilebilir. Çünkü genellikle semptomlar ağrı verici ve hayat düzenini bozucu seviyede olur. Dizde sıvı kaybı belirtileri arasında başlıca konular şunlardır:

  • Hareket etme kabiliyetinde azalma
  • Dizlerin kullanıldığı durumlarda (merdiven çıkma, yürüyüş, egzersiz) acı hissetme
  • Oturup kalkarken zorlanma
  • Diz eklem ağrıları
  • Diz hareketleri esnasında ses gelmesi

Bu belirtiler, dizde sıvı kaybına işaret ediyor olabilir. Fark edildiği zaman uzman bir hekimle görüşülerek tedavi yöntemleri için bir yol çizmelisiniz.

Dizde Sıvı Kaybı Tedavisi

Eklem sıvılarının azalması, hayat kalitesini düşürür. Bu yüzden tedavi edilmesi gerekir. Ameliyatsız diz sıvı kaybı tedavisi mümkündür. Rahatsızlığın nedeni yoğun olarak yaşam tarzına bağlı olduğu için tedavisi de büyük oranda bireyin çeşitli alışkanlıklarını değiştirmesine bağlıdır. Yine de tedavinin bir hekim kontrolünde yapılması önemlidir. Dizde sıvı bitmesi için ilaç vb. ilave takviyeler mutlaka bir doktor kontrolünde reçete edilip alınmalıdır.

Tedavide, eğer durum ciddiyse sıvı enjektesi uygulanır. Daha önce de belirttiğimiz gibi, sinovyal sıvı sürekli olarak vücut tarafından üretilen bir madde değildir. Azalması durumunda dışarıdan enjekte edilmesi gerekir. Bu sıvı, bir enjektör eşliğinde dize aktarılır. İçeriğindeki sodyum hyaluronat sayesinde diz eklemindeki kemiklerin birbirine sürtünmesi engellenir. Bu sayede semptomlar azalır.

Bir diğer tedavi yöntemi ise fizik tedavidir. Bir uzman eşliğinde ilerleyen süreç sonunda, semptomların oluştuğu bölge rahatlatılır ve hayat kalitesinin artması amaçlanır. Bu sayede merdiven çıkma gibi günlük aktiviteler kolaylıkla gerçekleştirilebilir.

SEO uyumlu içerik nasıl üretilir? başlıklı içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Diz Sıvı Kaybına Yürüyüş İyi Gelir Mi?

Hareketsiz kalmak, diz sıvı kaybına yol açan en önemli etkenlerden biridir. Bu sebeple, düzenli yapılacak hafif tempolu yürüyüşler, diz sıvı kaybının önüne geçer. Ayrıca fizik tedavi sürecinde, yürüyüş etkili olur. Ancak düzenli yürüyüş yapmak sinovyal sıvının artmasına sebep olmaz. Sinovyal sıvı, ancak enjekte yoluyla artırılır. Bunun için uzman bir hekime danışmanız gerekir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu