Sağlık Hakkında Merak Edilen BaşlıklarYaşam Tarzı'na Dair Popüler Başlıklar

Pilor Stenozu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Pilor stenozu, diğer adıyla pilor darlığı, mide bölgesinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Doğal olarak mide sorunları yaşayan pek çok hasta “Pilor stenozu nedir?” sorusunun cevabını merak eder. Pilor, vücutta mide ile onikiparmak bağırsağı arasında olan bir bölgedir. Midenin en alt kısmında yer alan bu bölge, aslında kalın bir kas yapısıdır. İşlevi mideden onikiparmak bağırsağına giden besinlerin miktarlarını ayarlamaktır. Bu kasın işlevini yitirmesi ya da yeterli kadar iyi çalışmaması durumunda  bazı sağlık sorunlarına yol açar.

Santralize Nedir?

Vücudun sağlıklı çalışması için önemli bir görevi olan pilor sayesinde besinler olması gerektiği gibi bağırsaklara geçiş yapar. Midede sindirim sona erdiğinde, pilor gevşer ve besinler bağırsağa geçer. Pilor kasının gevşemesinde sorun yaşandığında, bu hastalık ortaya çıkar. Bir nevi kapak görevi gören bu kasın daralması ve gerekli kasılmayı yapamaması, birçok nedene bağlı olabilir. Daralmanın derecesine göre hastalığın seyrinde değişiklik olur. “Pilor stenozu nedir?” sorusunun cevabına bağlı olarak bu hastalığın tedavisi için iç hastalıkları yani gastroenteroloji konusunda uzmanlaşmış bir doktora başvurulmalıdır.

Bu hastalıktan mustarip olan hastaların tedavi sürecinde yapılan tetkiklerden ve testlerden sonra en çok merak ettikleri bir diğer konu “Santralize nedir?” olur. Santralize kelimesi, pilor kasının iyi çalıştığını ve bu bölgede sorun olmadığını ifade eden bir tıbbi terimdir.  Bu kasta herhangi bir sorun varsa dahiliye doktorları, uygun bir tedaviyi hastalara uygular.

Pilor Stenozu Belirtileri

Mide çıkış deliği ya da kapağı olarak da ifade edilen, midenin en alt kısmında yer alan pilor kasının daralmasıyla ortaya çıkan bu hastalığın birçok belirtisi vardır. Hastalığın neden oluştuğu tam olarak bilinmez. Yeni doğan bebeklerde bu hastalık, yetişkinlere nazaran daha çok görülür. Doğumdan sonraki 3.haftada bebeklerde ortaya çıkan pilor stenozu belirtileri şu şekilde sıralanır:

  • Bebeği emzirdikten sonra kusması
  • Bebeğin besin ihtiyaçlarının çoğalması
  • Kusmaların giderek şiddetlenmesi
  • Hızlı kilo kayıplarının yaşanması
  • Bebeğin vücudunun susuz kalması, derisinin kuruması
  • Huzursuzluk ve ağlamaların görülmesi
  • İdrarın azalması
  • Bağırsak hareketlerinin anormalleşmesi
  • Kilo alamama sorunu
  • Halsizlik
  • Büyüme geriliği olması

Yetişkinlerde pilor stenozu belirtileri, yemek yedikten saatler sonra sindirilmemiş olan besinlerin kusulması ve yukarıdakilere benzer sıkıntılar ortaya çıkmasıdır. Bu belirtilerden birkaçı yaşandığında, vakit geçirmeden bir dahiliye uzmanına gitmek gerekir. Tedavi süreci geciktirildiği takdirde hastalığın ilerlemesinden dolayı istenmeyen sağlık sorunları yaşanabilir.

Özellikle bebeklerde tedavinin aksatılması, mide tahrişi ve sarılık gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Yetişkinlerde ve bebeklerde pilor stenozu belirtileri görüldüğü zaman doktorun mutlaka fiziki muayene ve bazı testler yapması şarttır. Bu testlerin sonucunda pilor daralmasının hangi derece olduğu kolaylıkla anlaşılır.

Pilor Stenozu Tedavi Yöntemi Nedir?

Yapılan muayene sonucu, pilor stenozu tanısı konulduğunda hastalara mide çıkışında daralma tedavisi uygulanır. Pilor kasının iyileşmesi için tek tedavi yöntemi, cerrahi operasyondur. Mide pilor kasının durumuna göre bu ameliyat, açık ya da kapalı şekilde yapılabilir. Ameliyat en fazla 1 saat sürer. Hastaların iyileşme sürecine bağlı olarak hastanede 1 veya 2 gün kalmak gerekir.

Muhabbet Kuşu Banyo Yapmazsa Ne Olur? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Cerrahi operasyon sonrasında doktorun tavsiyelerine uyulmalı ve düzenli şekilde kontrollere gidilmelidir.  Aynı zamanda doktorun önerdiği şekilde beslenmeye dikkat etmek gerekir. Operasyondan sonra doktor, hastalara neler yapması gerektiği konusunda daha ayrıntılı bilgi verir. Genel olarak ameliyat bölgesinin hijyenine dikkat edilmeli ve uzmanın söylediği zaman aralığından sonra banyo yapılmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu