Biberiyenin Faydaları
Biberiyenin faydaları nelerdir?, özellikle Akdeniz bölgesinde yetişen ve çeşitli biçimlerde kullanılan özel bir bitkidir. Kendine has farklı formlarda kullanılabilen biberiye, çay ve yağ olarak da oldukça verimli bir üründür. Gıda ürünlerine lezzet ve güzel görünümler de kazandıran biberiye, sağlık konusunda da çeşitli faydalar sunmaktadır. Biberiyenin faydaları, kullanımı, bitkisel formu ve bulunmasına dair bütün detayları yazımızda bulabilirsiniz.
Biberiye Nedir?
Solvia rosmarinus adıyla literatürde sınıflandırılan biberiye, iğneli yapıya sahip, hoş kokulu ve yaprak dökmeyen bir bitki türüdür. Doğada mor, pembe, mavi ve beyaz renklerde çiçekleri de bulunan biberiye, doğada yeşil renkli olarak bulunur. Bitki, yerel bir çalı olup Akdeniz bölgesine özgüdür.
Kendine has bir kokusu ve formu olan biberiye, hem tıpta hem de mutfaklarda kullanılabilmektedir. Şifa kaynağı yapısıyla bitki, çeşitli hastalıklara iyi gelmektedir. Ayrıca Akdeniz mutfağında birçok yemeğe de lezzetiyle fark katar.
Biberiyenin Faydaları Nelerdir?
Biberiye birçok farklı alanda faydalı olan bir bitkidir. Çeşitli mineral ve vitaminlerle yüklü olan mucizevî bitki, sağlık konusunda oldukça etkilidir. Sağlık konusunda biberiyenin önerildiği ve kullanıldığı farklı alanlar mevcuttur. Biberiyenin ilâç formunda kullanımı şu etkiler için önerilmektedir:
- Enfeksiyon önleyici,
- Grip ilâcı,
- Ağrı kesici,
- Anti bakteriyel.
Biberiye, sağlıkla ilgili alanlarda iki farklı biçimde kullanılabilir. Bitkisel formunu koruyarak çay şeklinde demlenebilen biberiye aynı zamanda yağı çıkarılarak da kullanılabilmektedir. Bitki, her iki formuyla da farklı hastalıklar için kullanılmaktadır.
Biberiye Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Biberiye bazı hastalıklara ve küçük sağlık sorunlarına iyi gelmektedir. Yağ ve çay formunda uygulanarak birçok sağlık sorununun giderilmesinde etkili olan biberiyenin düzelmesinde destekleyici olduğu bazı sağlık sorunlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
1. Kanser
Biberiyenin fayda sağladığı hastalıklardan en önemlisi kanserdir. Kesin bir çözüme henüz bulunmamış olan kanser hastalıklarının iyileşmesinde uygulanan tedavileri destekleyici bir ürün olarak biberiye içeriğindeki bileşenlerle etki eder. İçeriğindeki rosmarinik, betülinik, karnosik asit ve karnosol ile biberiye, kansere karşı etkili bir bitki formu sunar. Bitkinin etkili olduğu kanser türleri ise şöyle:
- Prostat kanseri,
- Kolon kanseri,
- Pankreas kanseri,
- Akciğer kanseri,
- Mesane kanseri,
- Meme kanseri,
- Yumurtalık kanseri,
- Cilt kanseri,
Lösemi.
Biberiye, farklı kanser türlerinde farklı kullanım biçimlerine sahiptir ve tedavilerde destekleyici olarak kullanılabilir.
2. Sinir Sistemi
Biberiye yapraklarının işlenmesiyle ortaya çıkan bitki özleri, içeriğinde bulunan romarinik asit ve karnosik gibi bileşikler sayesinde sinir sistemlerine iyi gelmektedir. Beyin üzerinde nöronlarda gelişen bozulmaların birçoğuna etki eden bitki özleri, Alzheimer, Parkinson, ataksi, bunama ve benzeri hastalıkların tedavisinde destekleyici ürün olarak kullanılabilmektedir.
3. Sindirim Sistemi
Birçok hastalıkta meydana gelebilen iltihapların giderilmesine de etki eden biberiye, sindirim sistemi içerisinde yer alan organların hastalıklarında da destekleyicidir. Bağırsak, mide gibi organlarda hazımsızlık, ülser benzeri sorunlar için kullanılabilir. Ayrıca bitki, kolit, IBS (Irritabl Bağırsak Sendromu) gibi bazı ağır bağırsak sorunlarında da etkilidir.
4. Bağışıklık
Antioksidan bileşikler bulunduran biberiye, vücudun enfeksiyona karşı etkin bir koruma sağlamasını doğal yollarla desteklemektedir. Vücutta oluşabilecek birçok hastalığa neden olan patojenlere karşı savaşta etkili bir üründür.
5. İdrar Söktürücü
Biberiye vücutta meydana gelen aşırı yağlanma ve benzeri hastalıkları önlemede de yardımcı olur. Bedende bulunan patojenleri ve tuzları atmak için yardımcı olan beriye çay formunda etkili bir ödem attırıcıdır. Ayrıca biberiye, tiroid fonksiyon sorunlarında da etkilidir.
6. İltihap Önleyici
Bedende gut, kan basıncı sorunları, artrit gibi rahatsızlıkları önleme etkisine de sahip olan biberiye, kan damarlarında, kas ve eklemlerde gerçekleşen inflamasyonu da azaltır. Ayrıca bitki antioksidan içeriği sayesinde anti trombotik etki yaratırken kalp damar sağlığını da korumaktadır.
Biberiye Nasıl Kullanılır?
Biberiye, çeşitli yemeklerde baharat ve dekor olarak kullanıldığı gibi çay ve yağ olarak da kullanılmaktadır. Bitkisel özü farklı alanlarda birçok fayda sunan bitki, çeşitli yöntemlerle işlenerek potansiyelini ortaya koyar. Biberiye kullanımının en yoğun olduğu biçimler çay ve yağ formudur.
Biberiye Çayı
Biberiye çayı, ağırlıklı olarak ödem attırıcı olarak kullanılan bir formdur. Ancak farklı alanlarda birçok katkısı daha bulunur. Beyin, göz, dolaşım sistemi gibi çok çeşitli noktalarda etki gösteren biberiye çayı, aşağıdaki katkıları sağlar:
- Konsantrasyon ve zihinsel gelişimde etkili bir yöntemdir,
- Alzheimer hastaları için dinamik tutucu etkisi vardır,
- Astıma iyi gelir,
- Görme konusunda iyileşme sağlar,
- Hazımsızlığa ve karın üstü bölgelerde meydana gelen rahatsızlıklara iyi gelir,
Biberiye çayının yapılışı:
Bir çay kaşığı kurutulmuş biberiye bir fincan su ile 10 dakika kaynatıldıktan sonra tüketilebilir.
Dilerseniz Rezene Yağının Faydalarına değindiğimiz içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Biberiye Yağı
Biberiye yağı, çay ve baharat olarak kullanımından farklı olarak biberiyenin solunum ve kalp damar rahatsızlıkları için etkili hale getirir. Biberiye yağının sağlık konusunda etkileri aşağıdaki gibidir:
- Kılcal damarların yoğunlukta olduğu el ayak parmaklarında kan dolaşımını rahatlatır. Bu bölgelerde oluşan ratnaud hastalığını giderir.
- Ağrı bölgelerine doğrudan uygulanabilir ve ağrı gidermek konusunda oldukça etkilidir.
- Adet sancılarına etkili bir çözüm sunar,
- Uyanıklık ve zihinde açıklık sağlar.
Biberiye yağı yapılışı:
475 ml zeytin yağı ve 3-4 dal taze biberiye ile karışım hazırlanabilir. İyice yıkanıp temizlenmiş ve süzülmüş biberiye yaprakları zeytinyağının içine konarak 5 dk kadar ısıtılır ve soğumaya bırakılır. Yağ soğuduktan sonra olduğu gibi muhafaza edilip kullanılabilir.