Sağlık Hakkında Merak Edilen Başlıklar

Bel Fıtığı Belirtileri

Bel fıtığı, ülkemizde sık görülen ve neden olduğu ağrılar nedeniyle ciddi sorunlara yol açan bir sağlık sorunudur. Öyle ki bel fıtığı belirtileri gösterdikten sonra hastaneye başvuran yetişkin birey oranı %15 civarındadır. Ancak erken tanı ile bel fıtığı ağrılarını en aza indirmek, doğru tedavi yöntemleri ile bu rahatsızlıktan tümüyle kurtulmak mümkündür. Bu nedenle bel fıtığından şüphelendiğiniz anda hemen doktora gitmek, erken tanı ve tedavi için oldukça önemlidir.

Yetişkinlerde Bel Fıtığı Belirtileri

Hemen hemen her yaş grubunda ortaya çıkabilen bel fıtığına orta yaş grubundaki kişilerde daha sık rastlanır. Genel bir ifadeyle bel fıtığı, 30-60 yaş arasında yer alan kişilerde fazla görülür. Bunun yanında bel fıtığının sıklıkla görüldüğü yerler arasında oldukça hareketli olan L5-L4 ve L5-S1 omur aralıkları söylenebilir.

Bel fıtığı, tedavi edilememesi durumunda yürümede zorluk, idrar ve gaita tutamama, hemen yorulma ve iktidarsızlık gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. En fazla görülen bel fıtığı belirtisi olarak bacak ağrısını söylemek doğru olacaktır. Ayrıca bel fıtığının oluşum mekanizması semptomların değişikliğine yol açabilir. Yaygın olarak bel fıtığı belirtileri şunlardır:

  • Kol ve bacak ağrıları: Kol ve bacaklarda ağrı belirtisi veren bel fıtığı, aynı zamanda baldır ve kalça bölgesindeki ağrı ile kendini gösterir. Bu bölgelerdeki ağrılar; hapşırma, tıksırma ve öksürmenin yanında ani hareketlerle şiddetlenmektedir.
  • Bacaklarda karıncalanma ve uyuşmalar: Bacaklarda görülen ağrıya ek olarak her iki bacak veya tek bacakta karıncalanma ve uyuşma hissine neden olabilir. Eğer ki baskılanan sinir, bir bacağı etkiliyorsa ağrı da o bacakta görülür. Ayrıca diğer bir belirti olarak bacaklarda iğne batması ve yanma da hissedilebilir.
  • Kaslarda zayıflığın ortaya çıkması: Bel fıtığının olması durumunda etkilenen sinire bağlı bacaklarda kas zayıflığı ve incelme meydana gelebilir. Bu durum hastanın yürüyüşünü ve nesne kaldırma becerisini de olumsuz etkiler.
  • İdrar ve gaita tutmada zorluk: Beldeki omuriliğin alt kısmındaki sinir köklerinin sıkışması durumunda hastanın idrar ve gaita tutmada zorluk çekmesine neden olur.

Ayrıca bel fıtığı olan kişi, parmak uçlarında durmakta zorlanabilir. Oturduğu yerden kalkarken ya da yatarken güçlük çekebilir. Bel fıtığı belirtileri arasında yürüyüş bozukluğu gibi kişinin hareketlerinin sınırlanmasına neden farklı sağlık problemleri de ortaya çıkabilir.

Bel Fıtığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bel fıtığının günümüz sağlık sisteminde birtakım tedavileri bulunmaktadır. Bu tedaviler arasında ilaç, fizik ve cerrahi tedavi gibi yöntemleri yer alır. Bu tedavi yöntemlerinin hangisinin kullanılacağına bel fıtığının ilerleme durumu ve ciddiyeti belirlemektedir.

Çoğu bel fıtığı vakasında birkaç hafta içerisinde kendi kendine düzelebilir. Bunun yanında tipik olarak çoğu hastada aynı belirtiler görülmektedir. Kimi hastalar iyileşme süreçlerinde kol ve bacaklarda ağrı şikayetlerini de dile getirebilirler.

Dilerseniz Boyun Düzleşmesi Ve Tedavi Yöntemlerini incelediğimiz içeriğimize bağlantıdan erişebilirsiniz.

Bel fıtığı tedavi yöntemleri arasında şunlar yer alır:

  • Ağrı kesici ilaç: Verilen ağrı kesiciler bel fıtığı kaynaklı kol ve bacaklardaki ağrıları dindirmesi mümkündür.
  • Cerrahi işlem dışı tedavi: Bacaklarda kas güçsüzlüğü, yürümede zorluklar ve mesane sorunların olmadığı sürece koruyucu bakım tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavinin amacı ağrıyı azaltmaktır.
  • Bel fıtığı fizik tedavi: Eğer bel fıtığı için gidilen doktor fizik tedavi tavsiyesinde bulunduysa mutlaka fizik tedavi uzmanına başvurulması gereklidir. Yapılacak fizik tedavinin amacı; ağrıların azaltılması, esnekliğin artması işlemlerinin kombinesini içermektedir. Fizik tedavi işlemlerinde ısı ve buz terapisi, pelvik çekme, gerdirme ve nazik masaj uygulanabilir.

Fizik tedavi uzmanı bel fıtığı yaşayan hasta ile iletişimde olarak uygulamaları gerçekleştirmektedir. Yapılan bel fıtığı fizik tedavi yöntemleri sayesinde hastalar 6 hafta içerisinde ameliyata gerek kalmadan sağlığına kavuşmaktadır. Bel fıtığı belirtilerini incelediğimiz içeriğimiz bu şekildeydi, güncel birçok içerik için bizleri takip etmeye devam edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu