Arbitraj Nedir? Arbitraj Nasıl Yapılır?
“Arbitraj nedir?” sorusunun cevabı, en kısa açıklamasıyla ekonomik piyasalardaki dengesizliklerden faydalanarak risksiz bir şekilde kâr elde etme işlemidir. Ülke piyasalarındaki menkul kıymetlerin ucuza alınarak farklı bir birime daha pahalıya satılması olarak düşünebiliriz. Bu işlem hızlı bir şekilde gerçekleşmelidir.
Menkul kıymet, değiş tokuş edilebilir finansal birimlere verilen isimdir. Arbitraj bu birimlerin piyasalardaki dengesizliklerini fark ederek alım satım yapma işlemidir. Fiyatı düşük olarak görülen piyasadan alınan birim, pahalı satılacağı piyasaya eş zamanlı bir şekilde sunulmalıdır.
Arbitraj işlemlerinin diğer işlemlere göre daha hızlı olması ve risk durumu gözetmeden kâr getirmesi terci edilebilirliğini arttırır. Cevap Veriyorum ekibi olarak, son dönemlerde rağbet gören arbitraja dair içerikleri sizler için hazırladık.
Arbitraj Nasıl Yapılır?
Ekonomik piyasalar günlük dalgalanmalar haricinde her zaman sabit kabul edilir. Dolar, Euro, kripto para ve altın piyasaları bu piyasaların içindedir. Arbitraj ile borsa karıştırılmamalıdır. Borsa bahsettiğimiz piyasaların uzun vadede işleme konulan ve takibi yapılan süreci kapsar. Arbitrajda ise hız en önemli etmendir. Piyasalardaki dengesizleri ilk fark ederek işlem sağlayan arbitraj uzmanları kısa sürede kâr elde etmektedir.
Günümüzde, kripto para ve borsa gibi kâr getiren süreçler daha fazla kişiler tarafından takip edilmektedir. Kazanç ve ek gelir sağlamak isteyen kişiler piyasaları yakından takip ederek işlem yapmaktadır. Yoğun ilgi gören arbitraj piyasası, kurumların dikkatinden kaçmayarak arbitraj işlemlerine özel fiyatlama modeli geliştirerek arbitraj nasıl yapılır? sorusunun güncel cevaplarını arar.
Bir piyasadan ucuza satın alınan birimlerin eş zamanlı olarak diğer piyasalarda pahalıya satılarak kâr getirmesini Arbitraj olarak tanımlamıştık. Arbitraj işleminin arkasında büyük bir planlama, organizasyon ve hızlı teknik alt yapı yatar. Takip edilmesi gereken çok fazla parametre yatar. Takip ettiğiniz para birimi hisse senedi gibi birimlerin güncel fiyat bilgisini her an koruması gerekmektedir.
Piyasalardaki anlık farklılaşmaların kâra dönüştürüldüğü sistemde vakit nakittir deyimi hayat bulur. Zamanında fark edemediğiniz ve işlem gerçekleştiremediğiniz birimlerdeki farklar kısa süre içinde piyasalarda eşitlenir. Teknolojik donanım ve hızlı internet alt yapısının gerektiği arbitraj piyasasını kişisel olarak takip edebilmeniz ve kâr elde etmeniz biraz zamanınızı alabilir.
Arbitraj Kimler Tarafından Yapılır?
Herkes tarafından yapılabilecek arbitraj işleminde ekonomik piyasalara dair bilgi birikimi önemlidir. Bir gün içinde arbitraj yapıp kâr elde etmeyi beklemek sığ bir düşünce olur. İzlenmesi gereken borsa trafiği ve yorumlanabilmesi gereken grafikleri temellendirerek daha garanti işlem başarıları elde edebilirsiniz. Hızlı kâr kazanma fikri ne kadar cazip gelse de emin adımlar ile yürütülen bir süreç sizlere daha çok kazandırabilir.
Eş zamanlı işlem yapmak yeni başlayan yatırımcılar için tecrübe ve hız gerektiren bir işlemdir. Kafa karışıklığı ve stres olmadan sakin ve planlı bir şekilde işlemler gerçekleştirilmelidir.
Manuel olarak fark edilmesi eskisinden daha zor olan arbitraj piyasası için özel donanımlar ve programlar geliştirilmiştir. Algoritmik yazılımlar ile takip edilerek işlem gören arbitraj birimlerine hâkim olmak piyasa takibini iyi yapamayan kişiler için zor olacaktır. Gelişen teknoloji ile yazılımsız bir takip yapmak mümkün hale gelmemektedir. Ekonomistlerin ve yatırımcıların yakın takibinde olan bu yazılımlar piyasaları saniye saniye güncel tutmaktadır. Güncel tutulan piyasalardaki oluşan farklar anında bildirimler ile işlemlerin yapılmasını sağlar.
Arbitraj Çeşitleri Nelerdir?
Arbitraj ulusal ya da uluslararası şekilde gerçekleşebilir. Arbitraj işleminin üç çeşidi vardır:
- Çapraz kur farklılıklarına bağlı arbitraj: Üç farklı ülkenin, üç farklı parasıyla yapılan işlemlere nedir. Türk lirası cinsinden başlayan işlem Amerika doları olarak devam eder ve Çin yuanı olarak son bulur şeklinde düşünebiliriz. Buradaki amaç para kurları arasında kâr elde etmektedir.
- Üç uçlu arbitraj: İki farklı ulusal paranın çapraz kur farklılıklarına bağlı elde edilen kârı ile oluşan abritraj çeşididir.
- Döviz arbitrajı: Bir ülkede daha ucuz halde bulunan döviz birimlerinin diğer, ülkelere daha pahalı olarak satılmasıdır.
Arbitraj farklı ülke ve farklı para birimlerinde gerçekleşmesine rağmen kâr elde edilen bir süreci ele alır.
Dilerseniz Borsa nasıl oynanır? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de okuyabilirsiniz.
Arbitraj hisse senedi, para birimleri, fon ve faiz gibi verilerin doğru gözlem ve işlem sırasıyla kâr getirmesidir. Bu birimlerin fiyatları gösterildiği platformlarda eş zamanlı yayınlanmaktadır. Bu eş zamanlılık kullanıcılar için işlemleri zorlaştırmaktadır. Risksiz bir kazanç yöntemi olan arbitrajın önemi ve kullanıcıları gün geçtikçe artmaktadır. Arbitraj nedir? sorusunu sizler için cevaplamaya çalıştık, güncel birçok teknoloji içeriği için bizleri takip etmeye devam edebilirsiniz.