Nurofen Nedir? Ne İşe Yarar?
“Nurofen nedir?” sorusuna, Antiinflamatuvar bir ağrı kesici olduğu yönünde yanıt verebiliriz. Aynı zamanda içeriğinde ibuprofen bulunur. Vücudun kendi ürettiği bazı maddeler; ağrı, ateş, kızarıklık ve şişlik gibi iltihaplara yol açar. Bu durumda doktor tavsiyesiyle ilaç kullanabilirsiniz. Ayrıca ilaç, iltihapların gelişmesinden sorumlu olan maddelerin üretilmesini ve gelişmesini engeller.
Ağrıların ve iltihapların semptomatik tedavisi için kullanılır. Belirtiler tam anlamıyla yok olmasa da hafiflemeye başlar. Ateş düşürücü etkisi de vardır. Etken maddesi olan ibuprofen romatoid artrit; ankilozan spondilit, osteoartrit ve gut gibi iltihaplı romatizmal hastalıkların semptomları, kas iskelet ağrıları ve adet sancılarının tedavisinde etkilidir.
Hangi İltihaplarda ve Ağrı Çeşitlerinde Etkilidir?
“Nurofen nedir? Ne işe yarar?” hakkında detayların incelenmesi son derece önemlidir. İlacın ağrı ve iltihap çeşitlerinde etkili olduğu bilinir. Özellikle iyi geldiği ve olumsuz durumları ortadan kaldırdığı rahatsızlıklar şu şekilde sıralanır:
- Soğuk algınlığı ve grip belirtileri
- Gut (damla) hastalığında görülen eklem iltihabı
- Baş ağrısı ve migren
- Akut kas ve iskelet ağrılarının hafifletilmesi
- Menstrüasyon dönemi ağrılarının giderilmesi
- Akut ve kronik eklem iltihabı belirtileriyle beraber bulgularının düzeltilmesi
- Cerrahi operasyonlardan sonra görülen ağrılar
- Diş ağrıları ve diş muayenesinden sonra oluşan sancılar
Yukarıda belirtilen durumlarda kullanılan Nurofen, kısa süreli tedaviler için reçete edilir. Mide yanması, hazımsızlık ve şişkinlik gibi hafif ölçekli yan etkileri olabilmekte. Bunun yanı sıra ilacı kullanmaya başlamadan uzman doktorlara danışılması, oldukça doğru bir hareket olur. Böylece yaşadığınız rahatsızlıkların giderilmesi noktasında en uygun yöntemi kullanmaya başlayabilirsiniz.
Nurofen’i Kimler Kullanamaz?
12 yaş altı çocukların kullanmasının sakıncalı olması, “Nurofen nedir? Ne işe yarar?” detaylarında bilinmesi gereken oldukça önemli bir özelliktir. Mide ülseri, kalp krizi ve felç geçiren kişiler kullanırken dikkat etmeli. Kısa süreli reçete edilen bir ilaç olduğu da unutulmamalıdır. Uzun süreli kullanımlarda ciddi sorunlar oluşabilir. Her ilaçta olması gerektiği gibi doktor bilgisi dahilinde kullanılması gerekmektedir.
Astım, tansiyon, mide bağırsak rahatsızlığı, şeker hastalığı, yüksek kolestrolü olanlar, böbrek ve karaciğer sorunlarını yaşayanların da dikkat etmesi gerekir. Nurofen içinde bulunan İbuprofen pıhtılaşmayı geciktirir ve kanama zamanını uzatır. Pıhtılaşma sorunu olanların bu sebeple kullanmaması, daha doğrudur.
Ürik Asit Nedir? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.
Nurofen Hangi İlaçlarla Birlikte Kullanılmamalıdır?
İlaçların tamamında olduğu gibi bazı etken maddeler bir arada kullanıldığında sıkıntılara yol açabilmekte. Nurofen’in beraber kullanılmaması gereken ilaçlar, aşağıda maddeler halinde listelenerek verilmiştir:
- Depresyon, duygu durum bozuklukları tedavisinde kullanılan
- Astım tedavisinde yararlanılan
- İştah baskılayıcılar
- Kalp, damar rahatsızlıkları ilaçları
- Doğum esnasında rahim kasılmasına sebep olan oksitosin
- Migren tedavisinde faydalanılan ergotamin veya metiserjit
Yukarıda belirtilen ilaçlar ile birlikte kullanımı tehlikeli durumlara yol açacağından dikkatli olunmalıdır. Aynı zamanda kesinlikle 5 günden daha uzun bir süre kullanmaması gerekir. 60 yaş üzerinde olanların ekstra dikkat etmesi de çok önemlidir.