Banka Yakın İzleme Süreci Nedir?
Günümüzde bankalar, pek çok insanın en çok kullandığı finans merkezleridir. Kredi, iskonto, kambiyo işlemlerini yapan banka kuruluşları pek çok alanda finansal, ticari ve ekonomik işlemler yapar. Kredi kartı ve krediler bankaların müşterilerine sıklıkla verdiği hizmetler arasında yer alır. Ancak kredi işlemlerinde dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır. Kredilerin ödemelerinin gecikmesi halinde yasal olarak banka yakın izleme süreci başlatılabilir.
Bankaların kendilerine ödenmeyen borçlar için başlattığı bu süreç, her durumda oluşmaz. Her şeyden önce bazı gerekçelerin tamamlanmış olması gerekir. Buna bağlı olarak yasalara göre bankaya borcu olan bir müşteri için 30 günlük süre sonunda banka yakın izleme süreci devreye girer. Bu süre boyunca yine yasaların belirdiği şekilde banka müşterilerinin borçlarını ödemesi istenir. Banka yakın izleme süreci, banka takibine alınmak olarak da ifade edilir.
Banka Yakın İzleme Süreci Nasıl Gelişir?
Banka yakın izleme süreci aşamasının hukuki olarak başlaması için temel şart, bir bankaya 90 gün boyunca gereken ödemelerin yapılmamasıdır. Borçların bankaya bir kısmının ödenmesi ile bazı durumlarda bu süreç, ilgili bankanın işletme politikalarına göre geciktirilebilir. Standart olarak yasal çerçevede, otuz günlük bir bankaya borçlanma durumu, bu sürecin başlamasına yol açar. 2 aylık gecikme ile banka müşterileri için bu süreç devam eder.
Bu iki ayın sonunda banka tarafından borçlulara 30 günlük bir ek süre tanınır. 90 günün sonunda yine ödeme yapılmadığı takdirde, banka yakın izleme süreci hukuki yollara başvurma ile devam eder. Bu aşamada ise borçlu taraf için yasal olarak bildirimler yapılır. Banka tarafından ilgili müşteriye ihtarname çekilir.
Yasal Takibe Düşen Banka Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Banka müşterileri, banka yakın izleme süreci sonunda yasal takibe düşen banka borçlarının ödememesi durumda çeşitli yaptırımlar ortaya çıkar. Buna bağlı olarak bu borçların ödenmemesi durumda:
- Borcu olan bank müşterisinin kredi kullanma yolu kapatılır.
- Banka hesaplarına el konulabilir.
- Tüm bankalar nezdinde kara listeye alınır.
- Ücretli çalışan ise maaşına el konulur.
- Borçluların taşınmaz mallarına ve araçlarına haciz durumları ortaya çıkabilir
Banka müşterilerinin kredi borçları için ödemediği süre boyunca, en fazla borcunun %30’u kadar gecikme faizi uygulanır. Borç ödeme süresi uzadıkça yukarıda yazılı olan bazı ağır yaptırımlar devreye sokulur. Bu nedenle banka borçlarının en kısa sürede ödenmesi en iyi yoldur. Banka yakın izleme süreci işlerken, banka ile anlaşma sağlanarak olan borç için taksitlendirme işlemi de yapılabilir. Yeniden yapılandırma işlemi ile hukuki süreç sonlandırılır.
Psikodinamik Yaklaşım Nedir? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de ziyaret edin.
Banka Yakın İzleme Sürecinde Kara Listeye Alınmak Nedir?
Her banka müşterisinin korkusu olan kara listeye alınmak, bankaya olan borçlanma durumunda ortaya çıkar. Kara listeye alınanlar asla yeni kredi çekemez ve kredi kartları kapatılır. Borçlar ödendikten sonra kara listeden çıkma süresi ortalama olarak 5 yıldır. Bu süreyi kısaltmak ve kredi notunu yükseltmek için banka müşterilerinin ödemelerini düzenli olarak yapması gerekir.