Sağlık Hakkında Merak Edilen Başlıklar

Psikodinamik Yaklaşım Nedir?

Psikoloji dünyasında önemli bir yeri olan psikodinamik yaklaşım, özellikleri ile dikkat çeken bir kavramdır. Çocuk gelişimi ve psikolojide kullanılan bu yaklaşım, temel olarak Sigmund Freud’a ait bir klinik yöntemdir. Psikoloji biliminin alt dallarından biri olan psikanalizin kurucusu olan Sigmund Freud’un geliştirdiği bu kavram ile pek çok psikolojik rahatsızlık tedavi edilir.

Psikodomik yaklaşım yönteminde, hasta ile psikanalist diyalogları geçerli olur. Bu diyaloglar sayesinde psikopatolojik vakaların çözümlenmesi sağlanır. Özel yöntemlerle uygulanan bu tedavi şeklinde, hastaların bilinçaltı incelemeleri yapılır. Psikodinamik terapi olarak da adlandırılan bu tedavide hipnoz, yapılan rüya analizleri ve serbest çağrışımlar uygulanır.

Psikodinamik Yaklaşım Nasıl Uygulanır?

Psikolojik hastalıkların tedavisinde en çok kullanılan yöntemlerden biri olan psikodinamik yaklaşım en basit anlamı ile hastaların çocukluklarına inerek uygulanır. Bu süreçte kişilerin biyolojik oluşumdan sonra başlayan bütün süreçler gözden geçirilir. Buna bağlı olarak hastaların olgunlaşma süreçleri ve psikoseksüel gelişimlerini her yönüyle incelenir ve analiz sonuçları elde edilir.

Buradaki temel amaç kişilerde psikolojik rahatsızlıklara yol açan ve yaşamlarında onları derinden etkileyen sorunların kaynağına inmektir. Sorunların çözümü için temele inerek tedavi yöntemleri saptanır. Psikanalitik (psikodinamik) yaklaşım sayesinde davranışların ve hislerin bilinçaltı dürtüleri araştırılır.

Psikodinamik Yaklaşım Temel Özellikleri

Psikodinamik yaklaşım tedavi yönteminde, öncelikli olarak her insanın kişiliğinin üç kısımdan oluştuğu öngörülür. Buna bağlı olarak bir insan için temel olarak id, ego ve süper ego kavramları geçerlidir. Psikodinamik yaklaşım vaka örnekleri kapsamında, bu üç kavramın derinlemesine analizleri çıkartılır. Burada id kişiliğin en ilkel halidir. Tüm kalıtsal kişilik bileşenleri idi oluşturur.

Ego ise id ile dış dünya arasında aracılık yapan bir kavramdır. Yani kişilik oluşumunda karar veren bir duygu mekanizmasıdır. Kişilerin ebeveynlerinden ve diğer kişilerden öğrendiği değerler ve toplumsal ahlak kuralları süper egoyu oluşturur. Psikodinamik terapi esnasında bu kavram üzerinden ilerleme kaydedilir.

Psikodinamik Yaklaşım ve Psikanalitik Farkı

Psikodinamik yaklaşım ve psikanalitik farkı incelediği zaman temelde aynı oldukları gözlemlenir. Benzer yaklaşımlar olmalarının yanı sıra uygulamasında büyük farklılıklar vardır. Her iki yöntemde psikanalitik teoriler dayanır. Bilinçdışının varlığı kabul edilerek, iki yaklaşımda da terapiler uygulanır. Bu çerçevede farklı oldukları nokta ise psikodinamik terapi sırasında daha esnek uygulamalar kullanılmasıdır.

Psikanalitik terapilerde ise genel olarak daha katı ve net çalışmalar yapılır. Bunlara bağlı olarak psikodinamik yaklaşım ve psikanalitik farkı; terapi süreleri, terapistlerin izlediği yollar ve olaylara yaklaşım derinliği olarak kendini gösterir.

Psikodinamik Terapi Kimlere Uygulanabilir?

Psikolojik açılardan sorunlu olan hastalara uygulanan en iyi tedavi yöntemlerinden biri psikodinamik terapi olarak kabul edilir. Yine de bu tedavi yöntemi, sadece uygun olan kişilere tatbik edilebilir. Psikodinamik terapi için uygun olan durumlar ise şu şekilde sıralanır:

  • Hastaların hassas ve kırılgan bir kişiliğe sahip olması
  • Kişilerin uzun süredir çözümleyemediği sorunlar yaşaması
  • Psikosomatik şikayetlerin olması
  • Anksiyete bozuklukları yaşanması
  • Panik atak hastası olmaları
  • Şizofren, borderline gibi benzeri ruhsal rahatsızlıklar
  • Narsist bir kişilik olması
  • Sorunlarına bağlı olarak cinsel problemler yaşaması
  • Takıntılı ve fobi sahibi olması
  • İlişkilerinde bağlanma sorunlarını aşırı derecede yaşaması
  • Saplantılı ilişkileri olması
  • Dünyasında hayli fazla olmak üzere olumsuz ilişkiler yaşaması

Bu sorunları yaşayan hastalara, psikodinamik yaklaşım tedavisi uygulanabilir. Psikodinamik terapisi uygulanamayan hastalar içinse, onların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayacak farklı tedavi yöntemleri her zaman mevcuttur.

Türk Boksörler Ne Kadar Kazanıyor? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Psikodinamik Yaklaşım Terapisi Ne Kadar Sürer?

Psikodinamik yaklaşım terapi süresi, hastaların sahip olduğu psikolojik sorunlara paralel olarak, hastadan hastaya değişkenlik gösterir. Kısa ya da uzun süreli olur. Kişiye özel olarak uygulanan bu klinik tedavinin en kısa süresi genel olarak 25 seanstır. Uzun süren terapilerde ise tedavi süreci 1 yıl ve üzeri olabilir. Burada tedavinin olumlu sonuç vermesi ve kısa sürmesi hastanın bilinçaltını göstermesine de bağlıdır.

Bu tedavi yönteminde hastaların terapistlerine güven duyması, tedavi süresini yakından etkileyen önemli bir unsurdur. Aynı zamanda hastaların geçmişinde yaşadığı travmalar ve acı tecrübelerde tedavi süresinin değişmesine neden olur. Burada tedavi süresinden daha çok, hastanın kendisini ruhsal olarak iyi hissetmesi önem taşır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu