Boyun Düzleşmesi Belirtileri
Sağlıklı bir insanda omurga; boyun, sırt ve bel altında hafif kıvrımlı ve eğri bir şekle sahiptir. Boyun düzleşmesi olduğunda ise boyun, birtakım nedenlerden dolayı kıvrım şeklini kaybeder ve düzleşmeye başlar. Boyun düzleşmesi belirtileri fark edilmediği zaman ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu yüzden aşağıda sizlerle paylaşacağımız boyun düzleşmesi belirtilerinden herhangi birini taşıyorsanız, doktora başvurmanızı tavsiye ederiz.
Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?
Boyun düzleşmesi birçok belirti ile kendisini gösterebilir. Çoğu boyun düzleşmesi vakasında, başlangıçta hafif olarak boyun ve baş ağrıları ortaya çıkar. Ancak zaman için ilerleyen vakalarda semptomlar ve ağrıların şiddeti artmaya başlar. En çok görülen boyun düzleşmesi belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- El ve ayak parmaklarında sertleşmeler görülmesi,
- Boyunda sertlik oluşması,
- Şiddetli ve devam eden baş ağrıları,
- Baş dönmesi veya başta uyuşma hissi,
- Boyun kaslarında zayıflıkların meydana gelmesi,
- Omurga etrafında şekil bozuklukları,
- Kaslardaki zayıflıklardan dolayı hareket kabiliyetinde azalmalar,
- Bağırsak sorunları,
- İdrar ve gaita çıkarmada yaşanan zorlanmalar,
- Boyunda felç olma.
Her boyun düzleşmesinde vakalar aynı şekilde devam etmediği gibi belirtileri de kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Yukarıda sözünü ettiğimiz boyun düzleşmesi belirtilerin ek olarak aşağıdaki belirtilerden birini yaşıyorsanız, mutlaka doktorunuza danışmalısınız:
- Vücudun herhangi bir kısmında uyuşmalar yaşanması,
- Kollarda karıncalanma hissi,
- Vücudun herhangi bir bölümünde elektrik çarpması gibi hissedilen ağrılar,
- İdrar ve gaita da zayıf mesane kontrolünün olması,
- Aşırı zayıflık,
- Vücutta kas kontrolünü sağlamada zorlukların yaşanması gibi belirtiler sıkışmış bir sinir gibi daha ciddi bir hastalığın habercisi olabilir.
Boyun Düzleşmesine Nasıl Tanı Konur?
Boyun düzleşmesi tanısı konulmasında ilk başvurulan tedavi fiziksek tedavi uygulamasıdır. Fiziksel tedavi yapılırken uzmanlar, hastanın hastalık geçmişini öğrenmek amacıyla hastaya sorular sorarlar. Hasta tarafından verilen bilgiler doğrultusunda röntgen, MR ve bilgisayarlı tomografi gibi işlemlere yönlendirilebilir. Boyun düzleşmesi, her kişide farklı oluşmasından ve kişinin anatomisine göre değişiklik göstermesinden dolayı kesin tanı konulmadan gerekli tüm incelemeler detaylı bir şekilde yapılmalıdır. Gereken işlemler doktor tarafından yapıldıktan sonra kişide boyun düzleşmesi olup olmadığına dair tanı konabilir.
Boyun Düzleşmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Boyun düzleşmesi tedavisi sürecinde izlenmesi gereken yol, hastalığın oluşumuna neden olan duruma göre değişebilmektedir. Boyun düzleşmesi rahatsızlığının giderilmesi için fizik tedavi ve yaşam tarzındaki deşiklikler ile olumlu sonuçlar alınabilir. Gerekli görüldüğü zaman cerrahi işlemler genelde başarı bir şekilde sonuçlanmaktadır.
Cerrahi işleme ihtiyaç duyulan vakalarda kişiler, iyileşme sürecinden sonra günlük yaşamlarına devam edebilir hale gelirler. Ancak bazı vakalarda üç ay boyunca boyunluk takılması doktor tarafından tavsiye edilebilir.
Boyun düzleşmesi rahatsızlıklarının tedavisinde en temel etken bireylerin davranışlarıdır. Bu yüzden fizik tedavi ile birlikte duruşta yapılan birtakım değişiklikler sorundan kurtulmanıza yeterli olabilir.
Dilerseniz Zatüre belirtilerini sıraladığımız içeriğimize de bağlantıyı kullanarak erişebilirsiniz.
Boyun düzleşmesindeki ilaç tedavisi kişinin duruş ve davranışlarında değişiklik olmadığı sürece, sadece ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Cerrahi işlemler ise omuriliğe baskı oluşturan durumlarda yapılmaktadır.
Boyun Düzleşmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Boyun düzleşmesi tedavisi yapılmadığı zaman, kişilerde baş ağrılarının şiddeti artar ve sıklaşmaya başlar. Ayrıca alınan ağrı kesiciler de etki etmeyebilir. Yaşanan bu durum, gündelik hayat kalitesini büyük oranda olumsuz yönde etkiler. Zamanla da depresyona dönüşen bir sürecin içine girmek mümkündür. Belli bir süre sonra da kollarda uyuşma ve güçsüzlük ortaya çıkacaktır. Ayrıca boyun düzleşmesi tedavisini yapılmadığı ileri vakalarda, boyun fıtığına dahi neden olabilir. Boyun düzleşmesi belirtilerinden bahsettiğimiz içeriğimiz genel olarak bu şekildeydi.