Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
Panik atak belirtileri nelerdir? diğer birçok ruhsal rahatsızlıklarda olduğu gibi, panik atağın da kesin nedeni tam anlamıyla saptanamamıştır. Fakat bu durumun muhtemelen yaşanan travmatik veya stresli bir dönem, ya da beyindeki bazı dengesizlikler ile bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Panik atak esnasında birey anksiyetenin (kaygı bozukluğu) yanında çeşitli fiziksel ve zihinsel belirtilerle karşılaşır. Bu belirtiler belli bir sebep olmadan ve çok hızlı bir şekilde belirebilir. Bu yüzden panik atak birey açısından çok korkunç ve stresli bir durum olabilir. Panik atak belirtileri aşağıda belirtildiği gibidir:
- Ani tuvalet ihtiyacı,
- Yüksek ateş,
- Baş dönmesi,
- Baygınlık hissetme,
- Boğulma hissi yaşama,
- Dehşet hissi veya ölüm hissi,
- Titreme,
- Göğüs ağrısı,
- Kalp atış hızının anormal derecede artması,
- Kulak çınlaması,
- Ağız kuruluğu,
- Mide bulantısı,
- Nefes darlığı çekme,
- Terleme ve üşüme,
- Uyuşma ya da iğne batması hissi yaşama.
Yukarıdaki belirtilerden minimum dört tanesi panik atak esnasında gözlemlenir. Daha azının gözlemlendiği durumlara da kısıtlı panik atak denmektedir. Panik ataklar genelde 5 – 20 dakika arasında sürse bile bu sürenin bir saate kadar uzadığı vakalar da gözlemlenmiştir.
Panik Atak Nedir?
Panik atak nedir?, ani ve düzenli olarak bir panik veya korku hissinin etkisi altında kalınan bir anksiyete bozukluğuna verilen addır. Hemen hemen herkes belli anlarda endişe ve panik hissi yaşayabilir. Bu his gergin, stresli ya da tehlikeli durumlara karşı verilen doğal ve insani bir tepkidir. Panik ataklar bir kişinin bazen anksiyete, endişe, panik ve stres duyguları yaşandığında ortaya çıkmaktadır. Fakat bazen de belli bir sebep olmaksızın ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Beklenmedik anda tekrarlayan panik ataklar ve bu atakların gerçekleşmesi beklentisi sonucunda kişide kaygı bozukluğu oluşur. Panik atak esnasında gerçekleşen belirtilerden dolayı ölme veya zarar görme kaygısı nedeniyle kişi normal hayata uyum sağlamakta güçlük çeker. Bu nedenlerden ötürü panik atak yaşayan kişilerde “Panik bozukluğu” adı verilen ruhsal rahatsızlıklar başlar.
Panik Atak Tedavisi
Eğer bir kişi panik bozukluğu veya panik atak belirtileri yaşıyorsa derhal bir doktora başvurmalıdır. Doktor, kişinin tıbbi geçmişini gözden geçirir ve görülen belirtileri, geçirilen atakların hangi sıklıkta meydana geldiğini hastaya sorar. Aynı zamanda belirtilerin herhangi bir başka sağlık sorunundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını nedeni anlamak için kapsamlı muayene yapar. Panik atak tedavisi mümkün ve tam iyileşme sağlanabilir bir durumdur. Bunun için mümkün olduğu kadar erken tıbbi yardım almak gerekmektedir. Tıbbi yardım alınmazsa panik atak ile baş etmek çok zor olabilir.
Panik atak tedavisi için psikolojik destek de alınabilir. Psikolog doktorlar kişiye panik atak esnasında doğru nefes alma gibi yapmaları gerekeni anlatırlar. Fakat bu yöntem de bazen işe yaramayabilir. O zaman doktorlar reçeteli ilaçlara de başvurulabilirler. Ancak antidepresanların etkilerinin 2-4 hafta arasında göstermeye başladığını ve tam etkisinin ise 8. hafta itibariyle göstermeye başladığını hatırlatmak gerekir. Son olarak psikolojik yardımlar ya da ilaçlardan sonra belirtiler düzelmezse, hasta doktor tarafından bir akıl sağlığı uzmanına yönlendirilebilir.
Panik Atak Sırasında Yapılması Gerekenler
Panik atak geçiren insanlar bazen kendilerine istemeden zarar verebiliyorlar. Bu zararın önüne geçebilmek için panik atak sırasında yapılması gerekenler aşağıda sıralanmıştır:
- Panik atak ile savaşmayın.
- Eğer mümkünse bulunduğunuz yerde kalın.
- Pozitif düşünmeye, olumlu ve dinlendirici yerlere odaklanın.
- Panik atağın geçeceğini kendinize hatırlatın.
- Yavaş ve derin nefes alıp verin.
Panik Atakları Önlemek İçin Yapılması Gerekenler
Hiç kimse panik atak sorunu yaşamak istemez. Ancak maalesef bu sorunla baş etmeye çalışan birçok insan var. Ancak panik atağın önlenebilir bir durum olduğunu bilmeliyiz. Bu nedenle panik atak belirtilerini ve dolayısıyla panik atağı önlemek için yapılması gerekenlere aşağıda göz atabilirsiniz:
- Psikologların terapi prensiplerine uygun bir şekilde anksiyete için kitaplar okunabilir.
- Pilates ve yoga gibi sağlıklı yaşam sporlarının yanında sakinleştirici masajlar veya aroma terapiler yapılabilir.
- Semptomları hafifletmeye yardım edebilecek nefes egzersizleri öğrenilebilir.
- Stresi ve gerginliği azaltmak amaçlı fiziksel egzersizler yapılabilir.
- Panik atakları daha da kötüleştirebileceği için şekerli yiyecekler ve içecekler, alkol, kafein ve sigara kullanımı bırakılmalı veya en aza indirgenmelidir.