Sağlık Hakkında Merak Edilen Başlıklar

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Birçoğumuz zaman zaman yoğun diş ağrılarından müzdarip olmuşuzdur. Bazen dayanılmaz olan bu ağrılar, yüzünüzün bir kısmına yayılarak acıyı ağırlaştırabilir. Dikkate alınmayan diş ağrıları, diş kaybına ya da ağız enfeksiyonuna bile sebep olabilir. Bu beklenmedik anlarda sizi zora sokabilen diş ağrısına ne iyi gelir?

Diş Ağrısı Nedir?

Diş ağrısı, genellikle diş çürümesinin neden olduğu dişlerde, çenelerde ve çene çevresinde ağrı anlamına gelir. Diş ağrısını birçok farklı şekilde hissetmek mümkün. Uzun aralıklarla veya sürekli olarak gerçekleşebilir. Ağrı ayrıca hafif veya şiddetli olabilir. Keskin hissedebilir ya da aniden başlayabilir. Özellikle gece uzandığınızda daha şiddetli hissedilebilir.

Ağrıyı başlatan şey bazen kayıp bir dolgu veya kırık diştir. Ayrıca bazen ağrının üst dişlerinizde mi yoksa alt dişlerinizde mi olduğuna anlayamazsınız. Alt molar diş etkilendiğinde, ağrı genellikle kulaktan geliyormuş gibi hissedilebilir. Diğer üst dişlerdeki diş ağrısı, sinüslerden, elmacık kemiklerinizin ve alnınızın arkasındaki küçük, hava dolu boşluklardan geliyormuş gibi hissedebilir. Çenenizin enfekte dişe yakın bölgesi de ağrılı ve dokunmaya duyarlı olabilir. Ayrıca periodontal hastalığın “donuk” bir ağrıya yol açması da mümkündür. Periodontal hastalık, dişleri destekleyen yumuşak ve sert yapıları etkileyen bakteriyel bir enfeksiyondur.

Diş Hekimine Hangi Durumda Başvurmalısınız?

Bir veya iki günden uzun süredir diş ağrınız mı var? Tedavi ettirmek için en kısa zamanda diş hekiminizi ziyaret edin. Ne kadar uzun süre tedavi ertelenirse, dişin durumu o kadar vahim olur. Aksi takdirde, dişinizin içindeki pulpa sonunda enfekte olur. Bu genellikle şiddetli ve sürekli zonklama ağrısıyla birlikte diş apsesine yol açabilir.

Diş Ağrısına Sebep Olan Faktörler

Diş ağrısı, dişin en iç tabakası (diş özü) iltihaplandığında ortaya çıkar. Pulpa, hassas sinirler ve kan damarlarından oluşur. Diş özü aşağıdakilerin bir sonucu olarak iltihaplanabilir:

  • Diş çürüğü: Bu, dişin sert yüzeyinde deliklere yol açar.
  • Çatlak diş: Çatlak genellikle o kadar küçüktür ki çıplak gözle görülemez.
  • Gevşek veya kırık dolgular.
  • Diş eti çekilmesi: Diş kökünün daha yumuşak, daha hassas kısımlarını ortaya çıkarmak için diş etlerinin küçüldüğü yer.
  • Periapikal apse: Bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu dişin ucunda irin toplanması.

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir

Ev ilaçları sorunu iyileştirmeyi amaçlamaz. Peki bir diş hekiminin yardımı olmadan nasıl anında rahatlamaya çalışılır? Diş ağrınız altta yatan ciddi bir sorundan kaynaklanmıyor veya yaklaşan dişçi randevusunu mu bekliyorsunuz? Birkaç yöntem kullanarak evde ağrınızı azaltabilmeniz mümkün. Bu yöntemler:

  1. Soğuk kompres yapmak: Diş ağrısını hafifletmenin iki yolu vardır. İlki, iltihabı azaltmayı içerirken ikincisi, beyne giden sinyalleri kesintiye uğratmaya odaklanır. Soğuk kompress yardımı ile ikinci yolu gerçekleştirebilirsiniz.
  2. Bir anti-inflamatuar alın: Ayrıca ibuprofen gibi bir anti-inflamatuar ilaç alarak şişlik ve ağrı sinyallerini azaltabilirsiniz. İbuprofen alırsanız, ürün etiketine göre ilacı birkaç saatte bir almaya devam edin. İlacı bir kez almaktan kaçının. İbuprofeniniz yoksa bunun yerine asetaminofen alabilirsiniz. Bununla birlikte ağrıya yardımcı olur, ancak anti-inflamatuar bir ilaç değildir.
  3. Tuzlu su ile gargara yapın: Ağzınızı tuzlu suyla çalkalayarak enfeksiyonları temizleyebilirsiniz. Bu da ağrıyı geçici olarak hafifletmenizi sağlar. Gargara sırasında tuzlu su yutmamaya dikkat edin. Tedavi bulunana kadar diş ağrısının artmaması için etkilenen diş ile çiğnemekten kaçınmalısınız. Aynı zamanda aşırı sıcak ve soğuktan uzak durmalısınız. Alanı temiz tutmak ve yiyecek artıklarından arındırmak da yardımcı olabilir.
  4. Sıcak su torbası kullanın: Çenenizin yanına sıcak su torbası uygulayarak rahatsızlığı azaltabilirsiniz.
  5. Akupressürü deneyin: Bazı araştırmalar, akupresin vücudun endorfin salmasına neden olarak diş ağrısı ağrısını azaltabileceğini düşündürmektedir. Vücutta ağız rahatsızlığı ile ilişkili olduğuna inanılan belirli kilit noktalar vardır. Akupresürü denemek isterseniz, bu alanlar hakkında daha fazla bilgi için saygın internet kaynaklarını araştırmayı düşünün.

Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

  1. Sarımsağı deneyin: Binlerce yıldır sarımsak tıbbi özellikleri için kullanılmıştır. Diş ağrısı için sarımsak kullanmak için bir karanfil ezerek yapışkan bir macun oluşturun ve bunu etkilenen bölgeye uygulayın.
  2. Bir guava gargarası ile durulayın: Guava yaprakları ağrıyı azaltabilen antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Taze guava yapraklarını çiğneyebilir veya ezilmiş yaprakları suda kaynatarak gargara yapabilirsiniz.
  3. Kekik ile ağzınızı çalkalayın: Kekik yağını birkaç damla temiz su ile seyreltebilir ve bir pamuğa ekleyebilirsiniz. Ardından etkilenen bölgeye uygulayın.
  4. Buz kullanın: Ağrıyan diş bölgesine buz uygulamak ağrıyı uyuşturmaya yardımcı olabilir. Bu tekniğin farklı versiyonlarını deneyebilirsiniz. Bir havluya biraz buz sarın ve etkilenen bölgeye uygulayın. Bir seferde ve 15 dakika boyunca tutun. Ayrıca, bir seferde birkaç saniye buzlu suyu ağzınızda tutmayı deneyebilirsiniz. Ancak buzu ısırmayın, çünkü dişlerinizi kırabilir.
  5. Başınızı Havada Tutun: Diş ağrınız olduğunda uyumak zor olsa da yatmak ağrınızı şiddetlendirebilir, çünkü düz bir pozisyondayken başınıza gelen kan basıncı artar. Uyurken, mümkünse başınızı yastıklarla desteklemeyi veya bir sandalyede dik bir şekilde uyumayı deneyin.

Diş ağrısına ne iyi gelir? sorusunun cevabını öğrendiniz. Ağız ve diş sağlığını koruyan Hindistan Cevizi Yağı Faydaları adlı makalemize buradan ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu