Social Justice Warrior (SJW) Nedir?
2010ların başından itibaren karşımıza çıkmaya başlayan bir internet terimi diyebileceğimiz Social Justice Warrior (SJW) kavramı, günümüzde oldukça alaya alınan bir kavram olarak görülebilir. Sosyal adalet savaşçısı olarak Türkçe ifade edebileceğimiz bu kavram, adı üstünde sosyal adalet konularında hak savunuculuğu yapan insanlar için söylenen bir kavramdır. Yine de kavramın çıkış noktasından günümüzdeki konumuna gelme yolculuğunda yaşadığı tepetaklak deneyim yüzünden daha “Social Justice Warrior nedir?” diye sıklıkla sorulabiliyor.
Şu an bakıldığı zaman SJW kavramı, insanlar için oldukça olumsuz bir durumun tanımlamasını yapmak için kullanılmaktadır. Hatta bunu bireylerden çok kurumlar ve özel şirketler için de kullanan birçok kişi var. Kavramın zaman içerisinde bu şekilde bir dönüş yaşaması öncelikle tabii kavramın kendisiyle de oldukça ilgilidir. Ancak kavramı kendisini tanımlamak için kullanan insanlar ve bu insanların davranışlarıyla da alakası oldukça yadsınamaz bir seviyede yer alıyor.
Sosyal Adalet Savaşı İdeolojisi
Kavram kendi içerisinde olumsuz bir dönüşüm geçirmeden önce oldukça ciddi bir şekilde desteklenmekteydi. Bunun sebebi de kavramın üstünde durduğu ideolojinin sağlamlığıyla alakalıdır. Marksist ve post modern dünya görüşlerini bir araya getiren SJW ideolijisi, genel olarak kimlik anlamında azınlık grupların savunuculuğunu yapmak üzerinedir. Marksizmde bu durum sınıflar arası görülmektedir. Ancak SJW içerisinde yer alan ideoloji için bu durum kimlik grupları arasında görülüyor. Kimlik grupları arasında azınlıkta kalmış kişilerin haksızlığa uğraması da aslında yine sınıf farklarından kaynaklı olarak düşünülebilir. Ancak bunu her kimliğin temsilinde görmediğimiz için ideolojinin benzer kavramlardan ayrımını da fark edebiliyoruz. SJW içerisinde yer alan kimliklerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Siyahiler
- Feministler
- Bulunduğu toplumda azınlık olmuş inanç sahipleri
- Eşcinseller
- Veganlar, vejetaryenler
SJW’nin geçirdiği olumsuz dönüşüm kavramın kullanımıyla doğrudan ilgilidir. Zaman içerisinde temsil anlamında azınlıkta kalmış kimliklerin savunulmasında pozitif ayrımcılık çok fazla etkili olduğu için insanlar bu ideolojiye tepki göstermeye başladılar. Aynı zamanda SJW ideolojisini kendi vicdanını rahatlatmak adına kullanan kişilerin varlığının da artmasıyla kavramın asıl anlamından ve durduğu noktadan uzaklaşıldı. Bunda internetin etkisi de çok büyük bir oynuyor. Günümüzde SJW hareketlerinin birçoğu sanal dünya üzerinden gösterilmektedir. Bu yüzden birçok insan verilen tepkilerin içten olduğu konusunda soru işareti yaşıyor.
Sosyal Adalet Üzerine
SJW kavramının kimlikler arası haksızlıklar ile alakalı olduğunu söylemiştik. Bu kısımda kavramın içerisindeki “sosyal adalet” üzerine konuşmak istiyoruz. Aslında SJW kavramının kendisinden sosyal adalet kavramının anlamı da tahmin edilebilir. Sosyal adalet, toplumu oluşturan her bir üyenin aynı haklara, fırsatlara ve sosyal olanaklara sahip olması gerektiğini ifade eden bir kavramdır. Ancak SJW kavramı ile alakalı olarak sosyal adaletin kendi yapı taşlarında da pozitif ayrımcılıklar bulunabilir. Korumak ve seviyesini yükseltmek istediğiniz toplum kesimlerine karşı yapılacak birçok hareket bu şekilde değerlendirilebiliyor.
Sosyal adaleti oluşturan birçok unsur bulunuyor ve bu unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yaşam koşulları
- İnsan hakları
- İstihdam olanakları
- Ekonomik yeterlilik
Bu unsurları toplumun her kesimi için belirli bir standart üzerinde elde edilebilir kılacak olan da sosyal toplumun düzenleyicisi sosyal devlettir. Toplumdaki insanların birlikte çalışarak ortaya çıkardığı değerlerin insanlar arasında paylaşımı konusu her daim bir tartışma konusu olmuştur. Sosyal adaletin toplumdaki bireylerin hayat sürekliliğine ve huzuruna olan etkisi çok büyük olduğu için bu durum oldukça normaldir. Eğer sosyal adalet sağlanamazsa toplum huzuru bozulur ve bu da sınıf çatışmalarına zemin hazırlar.
Dilerseniz Ontoloji Nedir? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.
Dünyamızın en uzak köşeleri bile artık birbiriyle iletişim halinde olduğundan bu durumun sınıflar arasından kimlikler arasına taşınması da sürpriz bir durum olmuyor. SJW kavramının böylece ortaya çıkışı ve sanal olarak geçirdiği dönüşüm de paralel olarak aynı durumu yansıtmaktadır.
Woke Kültürü ve SJW
Yine 2010’ların ortasında internetin radarına girmiş olan başka bir kavram da “woke” olarak gözüküyor. Temelinde aynı şeyleri ifade etmesi ve aynı olumsuz dönüşüme uğraması haricinde woke kültürü daha çok siyahi kimliğinin uğradığı haksızlıklar sonucu ortaya çıkmış ve bu açıdan Amerika içerisinde olumsuz dönüşümünü geçirmiş bir kavramdır. Bu iki kavram artık azınlık olan, haksızlığa uğrayan kimliklerin sorunları ile ilgileniyormuş gibi görünen kişiler için kullanılıyor. SJW nedir? sorusunu cevaplamış olduğumuz içeriğimiz bu şekildeydi.