Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?
Saçlar, dış görünüşün bir parçasıdır. Tıpkı kıyafet kombinler gibi farklı şekillerde yapılabilen ve tarzı yansıtan saçların görünümü önem taşır. Dolgun saçlar, farklı stildeki saçların daha iyi ve sağlıklı bir görünüm kazanmasını sağlar. Bu sebeple saç dökülmesi, hem görüntüyü hem de özgüveni etkiler. “Saç dökülmesine ne iyi gelir?” sorusunu bu yazımızda cevaplıyoruz.
Saç Dökülmesinin Sebepleri
Saç dökülmesi, dönemsel olabildiği gibi genetik faktörlü de olabilir. Her iki şekilde de tedavisi mümkün olan bu sorunla baş edebilmek için öncelikle sebebini belirlemek gereklidir. Saç dökülmesinin birçok farklı sebebinden birkaçı şunlardır:
Demir eksikliği kaynaklı saç dökülmeleri
Genellikle genetik faktörlerden ötürü demir eksikliği görülür. Demir eksikliğinden kaynaklı dökülmelerin önüne geçmek için demir takviyesi almak veya demir eksikliğine sebep olan durumu iyileştirmek gerekir.
Hormonal bozukluklardan kaynaklı saç dökülmeleri
Özellikle erkeklerde görülen testosteron dengesindeki bozukluktan kaynaklı olarak yaşanan saç dökülmesidir. Kadınlarda ise nadir de olsa stres salgılanmasından ötürü dökülmeler gözlemlenebilir. Zaman zaman menstruel dönemlerde kısa süreli saç dökülmeleri yaşanabilir. Regl dönemlerinde hormonlardaki sık değişimler, stres faktörünü etkileyerek dökülmeyi tetikleyebilir.
Mevsimsel değişimlerden kaynaklı olan saç dökülmeleri
Genellikle sonbahar mevsimine geçişte ve devamı boyunca yaşanabilen bu durumun sebebi yaz aylarında çok fazla güneş ışığına maruz kalmaktır. Saçın güneş ışığına çok fazla maruz kalması, saç tellerinin büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan melatoninin seviyesini azaltır. Bu durum, yazı takriben gelen mevsim sonbaharda etkisini gösterir. Diğer yandan, günlük maksimum 100 tel dökülmesi normal kabul edilir ve mevsimsel değişiklik sonucu yaşanan dökülmeler bu üst sınırın geçilmesine sebebiyet vermez. Dolayısıyla, mevsimsel dökülmeler kelliğe sebep olmaz.
Hastalık Sebebi ile Ortaya Çıkan Saç Dökülmeleri
Uzun süreli saç dökülmelerinde meydana gelen durumlar genellikle kalıcıdır ve hastalık türevi sebeplere dayanır. Saç kıran ya da vitamin eksikliğinden saç dökülmeleri meydana gelebilir. Her iki sebepten kaynaklı sorunların da çözümü mevcuttur:
Saç kıran kaynaklı saç dökülmeleri
Farklı türlerine göre 5 saç kıran türü mevcuttur. Genel olarak tüy ya da saçın bölgesel olarak uzun süreli dökülmesi, saç kıran hastalığı olarak adlandırılır. Vücudun savunma sisteminin hatalı şekilde vücut bölgelerine etki etmesi sebebi ile meydana gelir. Saç kıran genetik faktörlü olabilir. Kanser ilaçları, down sendromu ya da tiroit bezlerindeki sorunlar saç kırana sebebiyet verebilir. En doğru sonuca ulaşmak için dermotologlarla görüşmek gerekir. Saç kıran tedavisi şu şekilde yapılır:
- Genellikle ilaçla tedavi edilen hastalık, kullanılan tedavi yöntemi sayesinde yavaşlatılır. Ayrıca ilaçlar, saçların yeniden oluşumunu ve uzamasını hızlandırır.
- Anatomik olarak kadınlarda, erkeklerde ve çocuklarda meydana gelebilen hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar, dozajına göre değişiklik gösterir. Yaş aralığına ve hastalık etki süresine göre krem ya da köpük versiyonlarda likit ilaçlar mevcuttur.
- Bağışıklık sistemindeki yanlış savunma sorununu düzeltmek amacıyla oral yolla alınan ilaçlar bulunur. Bağışıklığa doğrudan etki ettiği ve vücudu diğer hastalıklara karşı savunmasız hale getirmesi sebebiyle mutlaka doktor kontrolünde alınmaları gerekir.
Vitamin eksikliğinden kaynaklı saç dökülmeleri
Çinko, demir eksikliği, B12 vitamini ve folik asit eksikliğinden meydana gelebilen saç dökülmeleri genellikle anemi gibi genetik faktörlü vitamin eksikliği yaşanmasından kaynaklanır. Protein eksikliği de ayrıca saçları güçsüzleştirir ve vitamin eksikliğine sebep olabilir. Vitamin takviyesi sağlamak ve diyetinize dikkat etmek, dökülmeyi yavaşlatacaktır.
Saç Dökülmesi Belirtileri
Altında yatan sebebe göre saç dökülmesi belirtileri farklılık gösterebilir. Tiroit bezinden kaynaklı dökülmeler, kademeli yüzeysel incelemelerle ortaya çıkabilir. Saç kıran kaynaklı olan dökülmeler ise hızlı ve fark edildiğinde çoktan etki etmiş olan bir belirtiye sahiptir. Diğer saç dökülmesi çeşit ve belirtileri şunlardır:
- Yuvarlak şeklinde dökülmeler: Kişiden kişiye değişse de kendini saç derisine etki ederek ya da kaşlarda dökülmeler şeklinde ortaya koyar. Ciltte kızarıklık ya da yanma hissiyatı, dökülme öncesi hissedilebilir.
- Duş sonrası birikmiş saçlar: Küçük bir topçuk halinde giderde birikmiş saçlar, yüksek dökülme miktarının belirtisi olabilir
- Sıkı saç toplama sonrası da oluşabilen ve tokaya takılan çok telli saç kümesi, herhangi bir yüksek dökülmenin ilk belirtisi olabilir.
- Saç tarama esnasında tarağa takılan çok miktarda saç teli, ciddi bir dökülmenin habercisi olabilir.
Saç Dökülmesi Tedavisi
Düzenli ve eşit dağılmış bir diyet, özellikle vitamin eksikliğinden kaynaklı saç dökülmelerinin önüne geçer. Hastalık kaynaklı da olsa dökülmenin temel kaynağı, vücut bünyesine olumsuz etki etmesidir. Beslenme, dökülmelerin önüne geçmek için ilk adımdır. Saç dökülmesine iyi gelen yollardan bazıları şunlardır:
- K vitamini içeren yeşil sebzeler tüketmek
- Düzenli olarak doğal yağlar içeren kuru yemişler tüketmek
- Alınan protein kaynaklarını ve vitaminlerini artırmak ve yalnızca hayvansal kaynaklı proteinlere yönelmemek
- Vitamin takviyesi almak
- Doktor önerisiyle ilaç almak
- Geç kalınmadan ilk belirtilerde tıbbi kontroller yaptırmak
Dilerseniz Ferritin Nedir? sorusunu cevapladığımız içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.
Tüm bunların yanında hastalık kaynaklı olan dökülmelerde, hastalığın vitamin eksikliği gibi olumsuz etkilerini tedavi etmek, saç dökülmesine ne iyi gelir? sorusunun çözümü olan yöntemlerdendir.